Vidéki kastély, barátokkal | Leaving the city SPECIAL

Vidéki kastély, barátokkal | Leaving the city SPECIAL

Géza, Eszter, Gergő és Dóri kissé félszegen néznek a kamerába, a héthónapos Samu pedig érdeklődéssel fordul az éppen exponáló masina irányába. Akiket pedig valószínűleg a legkevésbé sem érdekel, hogy a jobbik profilukat mutassák: Mono és Robi, a két fekete pulikutya. A házat, amely előtt állnak, egykor a település jegyzője építtette – most ők lehelnek bele új életet. Városlődön vagyunk, 140 kilométerre Budapesttől. A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/2. számában jelent meg.


Egy augusztus délután érkezünk meg az alig 1300 főt számláló Városlődre, ahol a beszédes Strandvölgy utcába vezet az utunk. Itt, a bakonyi erdő közvetlen szomszédságában vészeli át a meleg nyári napokat a több kultikus budapesti vendéglátóhelyet is vezető Fábián Gergő és felesége, Molnár Dóri, illetve kisfiuk, Samu, valamint Talabér Géza fotográfus és felesége, Glaser Eszter (ők épp első gyermeküket várják). A település fekvéséből fakadóan itt sosincs kibírhatatlan meleg: a dombok között a völgyben mindig kellemes a klíma és jó a levegő. Ezekre a kedvező adottságokra Városlőd egykori vezetői is felfigyeltek: 1933-ban strandfürdőt létesítettek a völgyben (innen kapta nevét a Strandvölgy utca), a medencét a Kálvária-patak vizével töltötték meg.

Városlőd és környéke manapság elsősorban a túrázók körében ismert (itt húzódik az országos kéktúra egy része is), közülük sokan választják szálláshelyül az Iglauer Parkot, ahol többek között a festői szépségű Iglauer villa is található. A nagyrészt fából készült erdei kastélyt a budapesti szék- és faárugyáros, Iglauer István építtette az 1920-as években, a későbbi évtizedekben pedig úttörőtábor működött itt.

Az 1939-ben épült kúriára Gergő figyelt fel egy ingatlankereső portálon, majdhogynem véletlenül: Dórival egy ideje már azon gondolkodtak, hogy szívesen vásárolnának maguknak egy kisebb házat, valahol vidéken. Városlőd fel sem merült, pláne nem egy kastély, de hajtotta őket a kíváncsiság és egy esős őszi napon leautóztak a fővárosból, hogy szemügyre vegyék a házat. Tudták, kettejüknek túlságosan nagy lenne, de nem szívesen mondtak volna le róla, szóltak hát Gézáéknak: mi lenne, ha közösen vennék meg? És 2019 januárjában kezdetét vette a „kastélyprojekt.”

Géza és Gergő barátsága hosszú időre nyúlik vissza, sok kalandot megéltek már együtt, és nem ez az első alkalom, hogy közös vállalkozásba fognak – csináltak például étteremlakást is, mostanság pedig leginkább a Budapest Bagel kreatív tartalmait gondolják ki közös erővel. A „kastélyprojekt” is tulajdonképpen biznisz, de nem csak az: a fiúk elképzelése, hogy egyszerre teremtsenek családjaiknak meghitt, vidéki otthont, és varázsoljanak egy unikális szálláshelyet azoknak, akik kisebb baráti társasággal érkeznének, esetleg a túrázásban megfáradva hajtanák álomra a fejüket. De azokra is gondoltak, akik a lombos fák rejtekében ébrednének – nekik két kisebb kabin és egy szauna is épül, a háztól kicsit fentebb, a domboldalban. A minimalista stílusú, egyenként 17 négyzetméteresre tervezett házikók valóban igazi rejtekhelyül szolgálnak majd a vendégek számára.

A házat a település egykori jegyzője építtette 1939-ben, majd 1941-ben készült el az első szint. Az elmúlt évtizedek bizony nem kímélték az épületet: jócskán akad mit felújítani és átalakítani a kor kívánalmainak megfelelően –  Gergőék alapvetően szeretnék megőrizni az épület eredeti jellegét, s amit csak lehet inkább megmentenek, semhogy újra cseréljék (a csodás cserépkályhát egyértelmű volt, hogy megtartják). Egyedül a korábbi könyvtárszoba falát bontották ki, hogy majd egy későbbi tágas nappali-étkező-konyha kaphasson helyet a földszinten. A tervezési munkálatokba Dóri is besegít: idejének nagy részét most Samunak szenteli, de beiratkozott egy online belsőépítészeti tanfolyamra is.

A srácok, amit csak tudnak, maguk végeznek el a felújítás során, az összetettebb folyamatokhoz hívnak csak szakembert. Maguk húzták újra az áramhálózatot, gletteltek, festettek, falat bontottak, ha kellett, s a tetőt is lecserélik majd néhány év múlva. Itt nem fúr vagy farag tucatnyi munkásember reggeltől estig, ők maguk a generálkivitelezők: emiatt persze a munkálatok lassabban haladnak, de ezt egy cseppet sem bánják – mindezek nélkül a „kastélyprojekt” nem lenne az, ami.

Az elképzelések szerint a földszinten a tágas és napfényes nappali-étkező-konyha mellett két vendégszoba kap majd helyet – a háznak egyébként két másik bejárata is van, így a szobák külön-külön is megközelíthetők lesznek. Az emelet alapvetően megmarad Gézáék és Gergőék számára, bár itt is akad egy-két szoba, amit használatba vehetnek majd a vendégek. Míg odalenn a földszinten „háborús állapotok” uralkodnak, addig idefönn már most nagyon otthonosan érezheti magát az ember: a szobákat fehérre festették, de Gézáék nappalijában Eszter kérésére meghagyták az előző tulajtól megörökölt babarózsaszín sávot a nyílászárók fölött – ez igencsak passzol a szoba finoman eklektikus hangulatához.

Itt szinte alig akad új bútor, a legtöbb kiegészítőt a bolhapiacokról vagy lomtalanítások során szerzik be – Eszter ennek a legnagyobb mestere: ahogy budai lakásukban, itt is elsősorban neki köszönhető, hogy szinte lépten-nyomon különleges tárgyakba botlunk. Retró virágtartó állvány, kecskelábú dohányzóasztal, rajta rusztikus kerámia ikebana, Bakony térkép a falon, régi könyvespolc porcelán tigrissel. De azon sem csodálkoznánk, ha az UFÓ magazin egyik korábbi száma kerülne elő az egyik fiókból (Eszterék budai lakása például szinte hemzseg a különféle méretű és fajtájú dinoszauruszoktól, de akad náluk virágosládába állított, arasznyi méretű Terminátor-akciófigura is).

Eszter vonzalma a kerámiákhoz nem véletlen: ő maga is készít vidám, színes kiegészítőket Kokomo márkanév alatt (korábbi anyagunk itt olvasható), két barátnőjével, Lovrity Anna Katalinnal és Papp Reginával pedig elindították a Kirakós Budapestet – a 300 darabos kirakósok darabjaiból hazai kreatívok rajzait rakhatjuk ki (bizonyára itt a kastélyban is megmentette már a programot egy-egy ilyen puzzle az esősebb napokon).

Gergőéknél szobájában is akadnak valódi kincsek: a rusztikus faládák, a régi satupad, amit íróasztal gyanánt használnak, kényelmes, közel-keleti ihletésű puffok, puha lakástextilek, és jó néhány kalandos külföldi utazásokból megmaradt emlék. És még a legkevésbé fontosnak gondolt helyiségekben is tetten érhető a lányok keze nyoma (itt kell megemlítenünk az egyszerre puritán és ugyancsak otthonos mellékhelyiséget, amely már-már királyi kényelmet ígér az időszakos látogatóknak, s itt bizony olvasnivalóból is akad bőven).

Odakinn több melléképülettel is terveik vannak a srácoknak: a fatárolót és a garázst mindenképp használni szeretnék, s a régi húsfüstölőt is újra beüzemelnék, a borospincéből pedig nyári konyhát varázsolnak majd.

A fiúk gyakran járják az erdőt, és nem csak az építkezés miatt: mikor megszerezték a telket, egy erdei bunkert is felszámoltak, amit valószínűleg a helyi kamaszok tákoltak össze, s hordtak tele szeméttel, kacatokkal. Van, hogy bakancs helyett papucsot húznak csak, de a legjobban azt szeretik, amikor a terepjáró volánja mögött ülve fedezik fel a vidéket. Ottjártunkkor a fiúk megmutatták a telek közvetlen szomszédságában emelkedő Kálvária-dombot is: a kis kápolna épületét és a tizenöt stációt 1860-ban szentelték fel – a bádogra festett falfestményeket az 1970-es években domborművekre cserélték, s a megszokott tizennégy stáció mellett a domb aljában készült egy olyan fülke is, mely az utolsó vacsorát ábrázolja (mi pont a domb legtetejére, rögtön a kápolnához érkeztünk, mikor kifelé jöttünk az erdőből).

A dimbes-dombos Városlőd igazán kedves kis település, s talán azért is annyira bájos, mert ide még nem tette be a lábát a „balaton-felvidéki őrület”: nyáron szinte fél Budapest a provance-i stílusú balatoni falvak valamelyikében üdül, s az így megnövekedett turistaforgalom akarva-akaratlanul alakítja a települések „arculatát”. Egyelőre úgy tűnik, a Bakony erdői és helységei – s benne Városlőd is – a maguk sváb szépségével megmaradnak a természet szerelmeseinek, s ennek bizonyára a helyiek örülnek leginkább.


Sorozatunk főszereplői olyan kreatív szakemberek, akik megelégelték a nagyváros zaját és egy új élet reményében költöztek – félig vagy akár egészen – vidékre. Megmutatjuk és elmeséljük, hogyan raktak fészket és teremtettek új otthont a fővároshoz közel, vagy épp az ország másik végében egy számukra idegen vagy épp nagyon is ismerős településen. Vajon valóban olyan jó az élet vidéken, ahogy azt legtöbben elképzeljük?

Fotók: Mohai Balázs

továbbiak
Hófödte hotelek nyugalmában | TOP 5
design

Hófödte hotelek nyugalmában | TOP 5

A havas látképekben van valami egészen megnyugtató. A ragyogóan tiszta, fényes hóval borított tájakkal egybeolvadnak az épületek, és egészen más világ tárul elénk. Ezt a panorámát szeretnénk most elhozni nektek, kiemelkedően láványos, hófödte hotelek perspektívájából. Zallinger | Olaszország Magashegyi környezetben, a Seiser Alm területén található a Zallinger Menedékház, melyhez tizenkilencedik századi
Like a local 2021 – Fehérvári úti Vásárcsarnok, Fågel by Artizán, Magvető Café
gasztronómia

Like a local 2021 – Fehérvári úti Vásárcsarnok, Fågel by Artizán, Magvető Café

Már két epizódon túl vagyunk, ahol az aktuális budapesti kedvenceimről mesélek, de vannak olyan helyszínek, amelyek még többet jelentenek. Mivel elérkezett az év vége és ideje a számvetésnek, szerepeljenek itt azok, amik valamiért biztos pontot jelentenek az életemben, akárhogy telik is az idő, és amiket neked is érdemes mihamarabb felfedezned.
TOP 10 kortárs épület régión innen és túl
architecture

TOP 10 kortárs épület régión innen és túl

Tengerparti hotel Rovinjból,  bambusz tetős iskola Baliról és a világ első nyers földből nyomtatott 3D-s háza Olaszországból. Szubjektív építészeti válogatás következik az elmúlt egy-két évből, nagyrészt olyan épületekből amikről már beszámoltunk idén, egy-két újdonsággal kiegészítve. Mario Cucinella | Olaszország | Tecla, az első 3D-nyomtatott ház nyers földből A TECLA (Technology + Clay) a