Like a local 2021 – Fehérvári úti Vásárcsarnok, Fågel by Artizán, Magvető Café

Like a local 2021 – Fehérvári úti Vásárcsarnok, Fågel by Artizán, Magvető Café

Már két epizódon túl vagyunk, ahol az aktuális budapesti kedvenceimről mesélek, de vannak olyan helyszínek, amelyek még többet jelentenek. Mivel elérkezett az év vége és ideje a számvetésnek, szerepeljenek itt azok, amik valamiért biztos pontot jelentenek az életemben, akárhogy telik is az idő, és amiket neked is érdemes mihamarabb felfedezned.

Fehérvári úti Vásárcsarnok

1117 Budapest Kőrösy József u. 7-9.

Talán rendhagyó egy ilyen sorozatot piaccal indítani, de nem véletlenül került az Újbuda-Központnál lévő egység az éves listámra. Mivel sokat és sokfélét főzök, gyakran járok vásárolni is. Piacozni mindig szerettem, hiszen könnyedén magával sodor a szezonális alapanyagok kavalkádja, az árusok közvetlensége, a sok hang és illat, ami nem ritkán a receptek megalkotásakor inspirál. Két évvel ezelőtt költöztem Budára és bár a Fény utcain is tettem pár csalódott kísérletet (talán csak nekem nem volt szerencsém), a járvány első lezárásai alatt a Fehérvári úti piacra vitt az utam, amit azonnal a szívembe zártam.

Azóta hetente járok, ahol minden egyes alkalommal végiglátogatom a kedvenc őstermelő árusokat, akik jellemzően csütörtök-péntek-szombaton vannak kint: Margit nénit, a virágkoszorús, 80 éves hölgyet sugárzó kedvességgel (még ha ki is fordította a bokáját), vagy Teri nénit a sor elején, a tökéletlen formájú, de annál finomabb zöldségekkel, befőttekkel. De ugyanígy szeretettel ajánlom a savanyúságos vagy kimérős-magos részt, az Allee felőli oldalon lévő salátást, a halboltot vagy a Fuchs-Tejet is. Tulajdonképpen itt nincs rossz választás, csak hagyd, hogy vigyen az intuíciód, kérdezz, beszélgess – ha pedig elkapna a retró életérzés vágya, menj fel még egy emeletet a falatozók, büfék semmihez sem fogható világába!

Fehérvári úti Vásárcsarnok | Web | Facebook

Fågel by Artizán

1054 Budapest Hold u. 3.

Aki kicsit is ismer vagy követ valamelyik platformon, az tudja, hogy a zab és a kása rengeteget jelent számomra. Gyerekkorom óta fogyasztom napi szinten, aminek többek között egészségügyi oka is van – ez az az étel, amit mindig meg tudok enni jóízűen, függetlenül attól, hogy vagyok. Az évek alatt nem untam rá és hirdetem sokoldalúságát: lokális, olcsó, könnyedén elkészíthető, végeláthatatlan kísérletezésnek ad terepet, akár a szemes, akár a pehely vagy a liszt változatát nézzük. Mivel lassan felszívódó szénhidrát forrás magas rosttartalommal, sokáig eltelít, nyugtatja az emésztést, jól tárolható és még sorolhatnám. Valahogy mégis sokan lebecsülik és félreértik, ezért örült meg a szívem (és lettem kicsit csalódott, hogy nem én csináltam), amikor az Artizán alapító-tulajdonosa, Fekete Gergő 2019-ben megnyitotta a Fågelt, az ország első zabkásázóját a Hold utcában.

Az ötlet megvalósulásához több tényező szerencsés együttállása vezetett: a csapatában sok a vegetáriánus, vegán kolléga, a pékség mellett kibérelt egy második helyet, amit nem akart csak raktárként használni, illetve szívesen megmutatta volna, mi rejlik még a gabonafélékben. Skóciai életében és skandináv utazásai során több ilyen „porridge barral” találkozott, ezért úgy gondolta, ad egy esélyt az ötletnek. A Fågel (ami egyébként csipegető madárkát jelent) azóta dübörög – minden nap kapható édes és sós ajánlat, de akár Te magad is összeválogathatod a kombinációd. Házilag készül a granola és a magvaj, vagy akár mandulasajt, pesztó is, figyelve mindig a szezonalitásra, ezért lehet éppen bejgli- vagy zserbó-kása, vagy sütőtökös-lencsés az aktuális étlapon, de rizskását, köleskását vagy overnight (áztatós) változatot is elcsíphetsz. A kásák mindenmentesek (a zabban nem glutén, hanem egy avenin nevű fehérje van, ami a legtöbbeknél nem allergizál), nagy adagok, szuper krémesek és extra szeretettel készülnek – és bár azt gondolom, érdemes kísérletezni az otthoni készítéssel, ha még tartasz kicsit ettől a világtól, menj el ide és kérj egy tállal, garantáltan örökre beleszeretsz majd.

Fågel by Artizán | Web | Facebook | Instagram

Magvető Café

1074 Budapest Dohány u. 13.

A Dohány utcában sétálva nagyon sok inger éri az embert. A turistákat és a parkoló autókat kerülgetve én is általában inkább célirányosan megyek, mert nem túl komfortos nézelődni. Egyszer azonban mégis megállított egy hatalmas üvegablak, pontosabban az, amit odabent láttam – polcok csordultig könyvekkel, a padlótól a plafonig, amiről mindig álmodtam, meleg fények és asztaloknál beszélgető, dobogón olvasó vagy az ablakban plédekkel kuckózó emberek, bögrékkel körbevéve. Belépve olyan volt, mintha hazaérkeztem volna – így kezdődött a történetem a Magvető Caféval.

A kávézó névválasztása nem véletlen egybeesés, ugyanis a hely a Magvető Kiadóhoz tartozik. A tulajdonosok mindig szerettek volna egy irodalmi kávézót nyitni, ami egyrészt helyszínt biztosít a rendezvényeiknek, másrészt teret ad a saját kötetek prezentálásának, nem utolsósorban pedig a könyvrajongók is megpihenhetnek itt. Az üzlet korábban a Hátsó Kapu amatőr színtársulaté volt, ezért kellett némi átalakítás, de Weiner Judit belsőépítész remek munkát végzett: az OSB lapok, a rétegelt lemez használata megnyugtató, természetes látványt kelt. A kiszolgálás szívből jövően kedves, a hangulat megnyugtató és senki nem szól rám, ha belelapozok egy könyvbe. A Magvetőben gondtalanul repülnek az órák, és még a legzaklatottabb nap végén is helyre áll a világ rendje – főleg az ablakfülkében ülve, ahová, ha van hely, mindig azonnal letelepszem, hiába tudom, hogy a hosszú lábaim még mindig nem fognak elférni.

Magvető Café | Web | Facebook | Instagram

Fotók: Szalay Krisztina

továbbiak
Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők
lifestyle

Megformálni kézzel, amit az élet sugall – Behind the scenes: Gyalog Eszter és Lukács András kerámiakészítők

Van, aki fogékonyabb arra, ahogy az élet terelgeti, más kacifántosabb úton jut el a neki megírt sorsig. Azonban amikor a helyünkön vagyunk, hirtelen formát ölt minden – néha akár agyagból. Ismerd meg Gyalog Eszter és Lukács András (Luki), a Marēk kerámiaműhely alapítóinak történetét. Nem is olyan régen, szinte még egy másik
Kantin #1 – Szendvicsek
lifestyle

Kantin #1 – Szendvicsek

A magazinon szeretjük megmutatni kulináris kultúránkat. Két évvel ezelőtt ikonikus magyar gasztro-termékeket prezentáltunk hónapról hónapra a Büfé-sorozatban, míg tavaly a különböző, rendhagyó ételélményeket ragadtuk meg fotók segítségével. 2023-ban új cikksorozatot indítunk, amiben feltárulnak a retro menzák és kifőzdék párától homályos csarnokai – gyere velünk a Kantinba egy gyors reggelire vagy laktató
Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron
lifestyle

Harmadik lett a magyar csapat a Bocuse d’Oron

A SIRHA keretein belül megrendezett Bocuse d’Or a világ legrangosabb szakácsversenye és nemzetközi gasztronómiai találkozója, amelynek lyoni döntőjén a magyar csapat a harmadik helyezést érte el. A Bocuse d’Orra a világ huszonnégy országából érkeztek csapatok, a mezőny évről évre egyre erősebb. Ahogy minden alkalommal, úgy most is rendkívüli