Vitorlaházak az óceánon

Vitorlaházak az óceánon

Sokan gondolkoznak azon, hogyan lehetne megmenteni a klímaváltozás miatt áradással fenyegetett óceánparti területeket. Mutatunk egy újabb megoldást, ezúttal egy fülöp-szigeteki stúdiótól.

A klímaváltozás következtében növekvő óceánszint miatt rengeteg település kerülhet veszélybe, sokkoló módon akár már a következő 50 évben. A manilai DADA Design tervezőiroda által tervezett lebegő falu olyan házakból áll, melyek a tengeri viharoknak és dagályoknak is ellenállnak.

A Current for Currents nevű projekt vitorlára emlékeztető megjelenésű házai kizárólag napfényből és hullámokból nyert energiával üzemelnek. Moduláris formájuk egyaránt lehetővé teszi azt is, hogy falvat alkossanak, és azt is, hogy egymagukban lebegjenek a vízfelszínen. Az eredetileg a Fülöp-szigetekre tervezett konstrukció természetesen más veszélyeztetett helyszíneken is elképzelhető.

Forrás: The Spaces

továbbiak
Bejártuk az OKISZ-székházat | Othernity
architecture

Bejártuk az OKISZ-székházat | Othernity

Egy újabb ikonikus épülettel folytatódott a Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló „Othernity” sétasorozat. A Thököly úton található OKISZ-székház több érdekességet is tartogat az itt megfordulók számára, az egyik ezek közül a ma is működő páternoszter, amit – természetesen – mi is kipróbáltunk. És hogy mi mindent rejt még a brutalista épület? Mutatjuk!
Fotóesszé Bosznia-Hercegovina csodáiról
east

Fotóesszé Bosznia-Hercegovina csodáiról

Döbbenten hallva a Boszniáról szóló, meglepően általános téveszméket, a Melbourne-ben élő Ennis Cehic visszautazott szülőföldjére és magával vitte Shantanu Starick [https://www.newmetonyms.com] ausztrál fotóst is. Mindennek célja pedig az volt, hogy megmutassa országának és népének valódi szépségét. A „ New metonyms: Bosnia & Herzegovina [https://www.newmetonyms.com/]” egy rendhagyó
Ötszögű túrakabin-együttes | Snøhetta
design

Ötszögű túrakabin-együttes | Snøhetta

Az aktív kikapcsolódásra vágyók kedvéért már több kabint, menedékházat bemutattunk nektek Bosznia-Hercegovinából [https://hypeandhyper.com/filter-architecture-bivakhaz-a-turazas-szerelmeseinek/] , Szlovéniából [https://hypeandhyper.com/alpesi-menedekhazak-szloveniabol/], Szlovákiából [https://hypeandhyper.com/vissza-a-termeszetbe-ark-shelter/]vagy Csehországból [https://hypeandhyper.com/haz-egy-to-kozeleben/]. Most egy kicsit távolabb, egészen a norvégiai Jostedal-gleccserig mentünk. A sokolda