„Búzakalász a fülbe, vizes csupor a nyakba” | Yuval’ Studios

„Búzakalász a fülbe, vizes csupor a nyakba” | Yuval’ Studios

Hogy az ukrán design különlegessége honnan fakad? Erről csak sejtéseink lehetnek, de az biztos, hogy nem véletlenül kapnak ezek a brandek egyre nagyobb figyelmet. Gondoljunk csak a vezető márkákra vagy feltörekvő kézművesekre, egyaránt érezhető, ahogyan belefoglalják szülőföldjüket a művészetükbe. Így van ez a Yuval’ Studios ékszereivel is, ahol ráadásul mindez szó szerint értelmezhető.


Búzakalász a fülbe, vizes csupor a nyakba. A népművészet tárgyi hagyatékait szinte minden esetben az alkotók közvetlen környezete ihlette – a munka, a természet és a szociális élet. De ne menjünk ennyire messzire, hiszen gyerekkorunkban is gyakran raktunk cseresznyét a fülünkbe, illetve kötöttünk mezei virágokat ékszer gyanánt. A Yuval’ Studios ékszerei először ezeket az asszociációkat ébresztik fel, de ha kicsit jobban a mélyére ásunk, akkor érezhetjük a társítások kettősségét: az élő természet ékszerekké dermed. Az alkotók a saját emlékeikből és környezetükből fakadóan álmodták meg ékszereiket, amik elsősorban a szülőföldjük iránti tiszteletet jelképezik.

A márka 2022-ben alakult, amely év nemcsak a Yuval’ Studios életében volt fordulópont, hanem az országéban is. Ebből fakadóan új értelmet nyert a kiinduló ars poeticájuk, nagy hangsúlyt fektetnek Ukrajna természeti és kulturális örökségeinek megjelenítésére, így köszön vissza sokszor a búzakalász, ami egyúttal többszörös kulturális utalás és szimbólum a mezőgazdaság fontos szerepére vonatkozóan.

Az alkotócsapat Mariupolból származik, amely szintén nagy jelentőséggel bír: „Ez a város az erő és a kitartás szimbóluma. Tele kontrasztokkal, ellentmondásokkal, ráadásul hihetetlen emberek lakják. Egy olyan közösségben nőttünk fel, ahol az emberek tudták a kemény munka árát, mégis olyan szórakoztatóan élvezték az életüket, mintha nem lenne holnap. Mariupol egy különleges hely, amely azokká tett minket, akik vagyunk, és arra inspirált minket, hogy létrehozzuk a márkánkat" árulják el az alapítók.

A Yuval’ Studios egyaránt táplálkozik Ukrajna népművészetéből, a természetből, mint a legújabb trendekből, mindezt minimalista mederben. A márka kapcsán ez az elegáns-bohém kettősség a kínálatban is megmutatkozik, ugyanis különbséget tesz a nemesfém kollekciói, illetve a „divatékszerei” között. Egyedi megrendeléseket is készítenek, amiket a kollekcióikhoz hasonlóan saját kezűleg készítenek el műhelyükben.


Yuval Studios | Web | Instagram

továbbiak
Kantin #8 – Savanyúságok
lifestyle

Kantin #8 – Savanyúságok

Nyáron tobzódunk a roppanós zöldségekben, gyümölcsökben, amiből jó megőrizni az őszi, téli zimankós időszakra is. Ez nem pusztán konyhai időtöltés, hanem fontos feladat is – jól tudták ezt elődeink, akik számára a különböző savanyúságok a hideg időben való vitaminpótlást jelentették. Nézzük meg együtt, mi kerülhet a kantinok pultjából a rántott hús
Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna
lifestyle

Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna

A Martin Zizka által tervezett épület otthonos menedékként szolgál a nyüzsgő város forgatagával szemben, és modernsége ellenére tökéletesen simul bele a táj látképébe. A cseh Český Kras természetvédelmi területén található Casa De Mi Luna a helyi örökséget és a legfrissebb kortárs építészeti és belsőépítészeti trendeket egyszerre foglalja magába. Ez nem
Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül
design

Prágai Napló | A cseh főváros Iwan Baan fotóművész szemén keresztül

Egy évvel ezelőtt Iwan Baan fotóművész egy héten keresztül nyakába vette Prága városát, hogy elkészítse fotósorozatát, amely most egy kiállítás keretében járható be. Iwan Baan, holland fotóművész elsősorban építészeti témákról készít fotókat, de a tőle megszokott módon az épületeket nem környezetükben mutatja meg és nem mint elszigetelt élettelen tárgyakat. Előző