Zöldtetőtől a multifunkcionális terekig: kortárs örmény építészet

Zöldtetőtől a multifunkcionális terekig: kortárs örmény építészet

Örményország építészetének története évezredekre nyúlik vissza – középkori keresztény kolostorai, templomai kétségkívül az építészettörténet és a művelődéstörténet remekei közé tartoznak. A múlt hagyományaira való reflektálás, a jellegzetes vastag falak, valamint a beton- és kőépületek mellett Örményország kortárs építészei különböző anyagokhoz nyúlnak, hogy könnyebb és nyitottabb szerkezeteket hozzanak létre. Cikkünkben az elmúlt tíz év új, formabontó és kortárs épületeiből szemezgettünk.

Dilijan Központi Iskola | Storaket Építészeti Stúdió

Dilijan városa az elmúlt években két új oktatási intézménnyel is gazdagodott: a Dilijan Nemzetközi Iskolával és az Örmény Központi Bank Tudományos Kutatóközpontjával. Az általános és középiskolaként működő Dilijan Központi Iskolába a két intézmény alkalmazottainak gyermekei járnak. Kialakítására jellemző a házszerű egységek létrehozása, amelyek Dilijan utcáinak megjelenésére reflektálnak.

Kép: Szona Manukjan és Ani Avagjan

Storaket Építészeti Stúdió | Web | Facebook | Instagram


UWC Dilijan Főiskola | Tim Flynn Architects

Az UWC Dilijan Főiskola épületegyüttese Dilijan tájainak környezetéhez illeszkedik. Ez nemcsak formai megjelenésében, hanem anyaghasználatában is tetten érhető: az építészek a jellegzetes örmény tufa (puha, vulkanikus kőzet – a szerk.) és egy helyi kőzet használata mellett az iskola fő épületét zöldfallal borították, amely zöldtető-borítással válik teljessé.

Kép: Daniil Kologyin

UWC Dilijan Főiskola | Web
Tim Flynn Architects | Web | Facebook


BigBek Office | snkh studio

Az egyre növekvő jereváni BigBek szoftverfejlesztő cég székhelyének különlegessége, hogy az egykori ErAZ autóüzem épületében kapott helyet. Az enteriőr kialakításában nagy hangsúlyt fektettek a 177 négyzetméter alapterületű épület funkcionális felosztására, ami harminc alkalmazott számára is kényelmes használatot biztosít. A minél nyitottabb térhatás érdekében a különböző zónák fizikai akadályok nélkül, optikai megoldások segítségével különülnek el egymástól.

Kép: Szona Manukjan és Ani Avagjan

snkh studio | Facebook | Behance


Örmény Amerikai Egyetem | Storaket Építészeti Stúdió

A Jerevánban található Örmény Amerikai Egyetemet (AUA) az ország egyik legszínvonalasabb oktatási intézményeként tartják számon. Régi épülete még 1979-ben épült meg, az akkori két legismertebb örmény építész, Mark Grigorjan és Henrik Arakeljan tervezte. Az épület kialakítását szimmetrikus háromszögalakja teszi karakteressé, masszív jellegét pedig világos tónusú homlokzata enyhíti. Új belső terében régi és a modern megoldások harmonikus egészt alkotva találkoznak. Az épület felújítása az egyetem innovációs és tudományos tevékenységének fejlesztéséről tanúskodik.

Kép: Szona Manukyan és Ani Avagyan

Storaket Építészeti Stúdió | Web | Facebook | Instagram
Örmény Amerikai Egyetem | Web | Facebook | Instagram


Ajb Iskola | Storaket Építészeti Stúdió

Az Ajb Középiskola C épületét általános iskolások számára tervezték, a létesítmény A és B épülete előtt kapott helyet. Összterülete 4200 négyzetméter, 240 hallgató befogadására alkalmas. Kialakítása a nyitott és kollaboratív tanulási környezet filozófiáját követi, multifunkcionális tereket hozva létre.

Kép: Szona Manukjan és Ani Avagjan

Storaket Építészeti Stúdió | Web | Facebook | Instagram
Ajb Iskola | Web | Facebook | Instagram


TS Apartment | snkh studio

A TS névre hallgató lakás Jereván egyik legforgalmasabb környékén, a Cascade lépcsősorai mellett helyezkedik el egy neoklasszikus épületben. Az enteriőr két szintre tagolódik: a megszokottól eltérő módon az alsó szinten a hálószoba és egy fürdőszoba található, míg a nappali és aktív tevékenységeket szolgáló helységek az emeleten vannak. További különlegességeként említhető a hálószobából nyíló kis erkély, amely kilátást biztosít a közelben található műemlékre. Az ügyfél kérésére a hálószoba több vendég fogadására is átalakítható.

Kép: Szona Manukjan és Ani Avagjan

snkh studio | Facebook | Behance


Smart Center | Studio Paul Kaloustian

Az ország első Smart Centere az Örményország északi részén fekvő Lori tartományban található. A vidéki régiókat célzó központot úgy tervezték, hogy megőrizze a régió hitelességét, miközben progresszív kortárs építészeti ideológiát képvisel. Organikus külalakja a táj formavilágát követi, felépítésében a megújuló energia, valamint a fenntartható és környezetbarát megoldások kaptak nagy szerepet. A központ rengeteg funkcióval rendelkezik, különböző tantermekkel, előadótermekkel, egészségügyi állomásokkal, műhelyekkel, társalgókkal, könyvtárakkal, éttermekkel és különféle bel- és kültéri tevékenységekre alkalmas terekkel szerelték föl.

Kép: Jeva Szudargajte

Studio Paul Kaloustian | Web

Forrás: The Calvert Journal

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová
design

Lebilincselő cseh vidéki ház – vajon mi a siker titka? | Atelier SAD X Iveta Zachariášová

Tájba zárt harmónia – talán így is nevezhetnénk a cseh Atelier SAD stúdió és Iveta Zachariášová belsőépítész közösen tervezett vidéki házát. A Rašovka községben található, több szempontból is egyedülálló épület nagy népszerűségnek örvend az építészettel és designnal foglalkozó portálok körében, de vajon miben rejlik ennek a sikernek a titka? A nem
Privát olvasószoba különleges megoldásokkal
architecture

Privát olvasószoba különleges megoldásokkal

Az Aterlier Tao+C építész iroda összenyitott két földszinti szobát és egy üvegházat, majd könyvespolcokkal rakta körbe, létrehozva egy privát könyvtárat egy sanghaji cég számára. Az olvasóterem – amelyet a cég alkalmazottai és a tulajdonos barátai használhatnak – tizenkét fő befogadására alkalmas. A szobákat körülvevő masszív falakat is számításba kellett venni a