10.000 IT szakértő hiányzik Szlovákiából | Innováció és startupok a régióban III.

10.000 IT szakértő hiányzik Szlovákiából | Innováció és startupok a régióban III.

A háború kapcsán reflektorfénybe került a régió, itt a nagy lehetőség, de számos probléma visszatartja az innovációt. Szlovákiában sajnos az oktatás minősége hagy némi kívánnivalót maga után, valamint nagyjából 10.000 IT szakértő hiányzik a piacról. Ezzel szemben a környezetvédelem terén régiós csúcsokat dönt Szlovákia. Cikksorozatunk III. része.


A reflektorfény a régióra irányul, kezdeni kéne valamit

A Statista legfrissebb adatai szerint Európa jóval lemarad az Egyesült Államok és Kína mögött a legalább 1 milliárd dollárt érő startupok számát tekintve. Ahogy az európai nemzetek kilábalnak a világjárvány okozta gazdasági lelassulásból, a közép- és kelet-európai országoknak végre van esélyük nagyot ugrani. Olivia Blanchard, a Globsec szlovák think-tank elemzője szerint regionális szintű kezdeményezésekre van szükség az innováció és az induló vállalkozások számára kedvező fejlődési környezet kialakításához. Ahhoz, hogy a térség végül felvirágozzon és felzárkózzon nyugati szomszédaihoz, hogy Európa egységes erőként megőrizhesse gazdasági stabilitását, innovációra van szükség.

Olivia Blanchard úgy véli, hogy a pillanat döntőbb, mint valaha, mivel a régió az ukrajnai konfliktus miatt reflektorfénybe került. Az Ukrajna elleni orosz agresszió nemcsak Ukrajnából, hanem Oroszországból és Fehéroroszországból is agyelszívást eredményezhet. A régióban olyan légkört kell kialakítani, amely kedvez az innovációnak, a helyi vállalkozók pedig elsődleges támogatást kapnak. A jelenlegi helyzetben mindezt közösen kell elérni azokkal, akik vagy a házaik pusztulása, vagy az elnyomó rezsim elől menekülnek.

Pisla Réka | Hype&Hyper

E-kormányzás fejlesztésére van szükség

Az ügyintézés digitalizálása már nem a jövő, vagy legalábbis nem annak kéne lennie Szlovákiában sem, viszont az ország digitális közigazgatása az EU-s átlaghoz mérten is alulteljesít, és a közszolgáltatások digitalizálásának viszonylag alacsony szintje hátráltatja az üzleti életet és a gazdasági növekedést. Annak ellenére, hogy azon emberek száma, akik digitálisan próbálnák intézni hétköznapi közigazgatással kapcsolatos ügyes-bajos dolgaikat, kissé csökkent, számuk még mindig az uniós átlag felett van, szemben az összes többi mutatóval, ami a digitális közszolgáltatásokat írja le egy ország esetében.

A felhasználó-központúság a DESI (Digital Economy and Society Index) szerint, javult, de bőven van még hova fejlődni ezen a téren. Az ország az uniós átlagteljesítmény alatt van, és az e-kormányzati szolgáltatások alacsony minősége miatt a társadalom kiszolgáltatottabbá válik olyan kritikus helyzetekben, mint egy háború vagy egy világjárvány. Ahhoz, hogy legalább az uniós átlagot elérjék, folytatni kell a közigazgatás digitalizálását és a rendszerek átjárhatóságának támogatását, legfőképpen az intézmények közötti fokozott adatmegosztással. Most képzeljük el, hogy mennyi munkát és felesleges energiát meg lehet azzal spórolni, ha például nem kell minden egyes közszolgáltatás esetén újra megadni az adatokat, és azok változása esetén minden intézményhez ellátogatni egyesével. Természetesen vannak olyan területek, ahol ezek már megvalósultak, de még mindig nem tartanak ott, ahol az EU-s átlag.

Ezen a területen Szlovákia elmarad európai társaitól, azonban az innováció terén nagy lehetőségek előtt áll. Magasan az európai átlag felett van azon vállalkozások száma, amelyek innovációs potenciállal rendelkeznek, csak meg kellene tenniük az első lépéseket a fejlesztés és újítás irányába. A vállalkozások többsége azonban nem innovál, nemcsak a szolgáltatás vagy termék, hanem az üzleti folyamatok tekintetében sem.

Az oktatás romokban, de vannak erőfeszítések

A szlovákiai oktatás fájdalmas állapota égető probléma. Az ország elmarad az OECD átlagtól, a PISA-eredmények és az EU27 átlagától a GDP-arányos oktatási kiadások tekintetében. Igaz, a szlovákok több, mint fele rendelkezik alapvető digitális készségekkel, harmaduk pedig haladó digitális készségekkel is, viszont az alkalmazottaknak IT-képzést nyújtó vállalkozások aránya 2021-re nagyon alacsony szintre csökkent. Szlovákia átlagos teljesítménnyel büszkélkedhet az IT diplomások számát illetően, viszont körülbelül 10.000 IT szakértő hiányzik a piacról, ami részben az oktatási rendszer hiányosságaiból ered. A digitális készségek és infrastruktúra hiánya miatt egyes iskolák, különösen a járvány kezdetén, nehezen tudták megszervezni és megvalósítani a távoktatást. A tanárok és az oktatási rendszer alacsonyabb szintjein dolgozó egyéb munkavállalók képzettségének fejlesztése a kormány számára mára már prioritássá vált. A Szlovák Iskolafelügyelet szerint az iskolák 45 százalékában egyetlen képzett informatikatanár sincs.

A járvány első évében rendszeresen tartottak webináriumokat, amelyek célja az volt, hogy online módszertani segítséget nyújtsanak a tanároknak. 2020-ban az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium 6 millió eurót nyújtott az iskoláknak a szükséges digitális eszközök beszerzésére, 2021 januárjában pedig további 3 millió eurót biztosított ugyanerre a célra. Összesen több, mint 2000 iskola részesült támogatásban. Szlovákiában számos kezdeményezés és projekt, például az IT Fitness teszt vagy az IT Akadémia fejlesztését is segíti, amelynek célja a diákok és a tanárok digitális készségeinek felzárkóztatása.

Több az 1 millió főre jutó startup, mint Lengyelországban

Sokan nem tudják, de az egyik leghíresebb vírusirtó, az ESET is egy szlovák startup volt. Persze az ESET óta nem torpant meg a szlovák startup szcéna, igaz Szlovákiában jelenleg az 1 millióra főre jutó startupok száma csak 97 Összehasonlításként ez a szám Lengyelország esetében 80, Észtország esetében 1048. Az ország olyan neves vállalkozásokat is kitermelt, mit az Exponea, amely segít az online B2C vállalatoknak abban, hogy megértsék ügyfeleiket. Analitikai és marketingautomatizálási platform, és az egyetlen marketingfelhő, amely napok alatt egy az egyhez ügyfélélményt nyújt. Emellett fontos megemlíteni a sokak által szociális média kezelésre használt Kontentino alkalmazást, amely szintén szlovák szakértelem szülöttje.

85 millió euró a környezetvédelemre

Szlovákia nagyon erős a környezetvédelmi mutatókban, különösen a fenntarthatóság, a környezetvédelemmel kapcsolatos technológiák és levegőszennyezés terén. Az országban egyre több olyan vállalat jelenik meg, amely az országot a fenntarthatóbb megoldások felé vezeti. Közülük a Greenway nemrégiben jelentős támogatásban részesült, olvasható az Innovate Slovakia hírei között.

A Greenway, amely az e-mobilitás fejlesztésén keresztül szeretné megszüntetni a fosszilis tüzelőanyagok használatát, 2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. A vállalat célja helyben termelt megújuló energiát biztosítani: helyhez kötött energiatároló eszközökkel párosított gyorstöltő állomásokat és napelemeket telepítettek a tetőre a szlovákiai Trencsén közelében található Dalitrans töltőállomás közelében.

2022 februárjában a Helios Energy Investments és a Generation Capital nemzetközi infrastrukturális alapoktól 85 millió eurós azonnali és jövőbeli növekedési finanszírozást kaptak, ami a legnagyobb ismert befektetés, és az első, amelyet egy nemzetközi infrastrukturális alap eszközölt az elektromos járművek töltésébe Közép- és Kelet-Európában. A tőkét további töltők telepítésére, a hálózat bővítésére és a vállalat műszaki és informatikai kompetenciáinak megerősítésére fordítják, hogy tovább javítsák a felhasználói élményt.

továbbiak
Eladó Yves Saint Laurent egykori villája
architecture

Eladó Yves Saint Laurent egykori villája

Eladósorba került az egykor Yves Saint Laurent tulajdonában álló Jardin Majorelle villa. A marokkói Marrákes szívében található ikonikus kék épület a Sotheby’s aukcióházon keresztül keresi új tulajdonosát. Az 1930-as években Jacques Majorelle festő számára tervezett, és egykor Yves Saint Laurent francia tervező és partnere, Pierre Bergé tulajdonában lévő modernista
Jövő héten jön a 10. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál
news

Jövő héten jön a 10. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál

Már csak egy hetet kell aludnunk és elstartol a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. 2022. június 2. és 8. között immár tizedik alkalommal rendezik meg az eseményt, amely idén újdonságként a Toldi Mozi mellett olyan különleges helyszíneken is várja a nézőket, mint például a Városháza udvara. A szabadtéri vetítés és
Nem csak Prága létezik | Ezért szuper esemény a Zlin Design Week!
architecture

Nem csak Prága létezik | Ezért szuper esemény a Zlin Design Week!

Ha hallottál már a Baťa-cipőről, Zlín városát is ismerned kell: május elején a csehek iparvárosában minden a nagybetűs designról szólt  – arról a designról, ami univerzális, magamutogatás és csillogás nélkül. Személyes beszámolónk a Zlin Design Weekről, ahol azt is megtudtuk, hogy bizony, egy zlíni formatervezőnek köszönhetjük a budapesti buszokon felszerelt sárga