Prága pörög, de hol marad a vidék? | Innováció és startupok a régióban II.

Prága pörög, de hol marad a vidék? | Innováció és startupok a régióban II.


A férfiak legmagasabb aránya az IT szakemberek között az EU-ban, kaotikus állami információs rendszerek és a vállalatok elutasító hozzáállása a startupokhoz. Tényleg ez jellemezi Csehországot? Szerencsére nem, az ország ennél egy sokkal jobb hely. Az egész EU-ban itt van a legtöbb mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalat és Csehország élen jár a digitális készségek és az elektronikus kereskedelem terén is. Régiós elemzésünk II. része.


A férfiak legmagasabb aránya az IT szakemberek között az EU-ban, kaotikus állami információs rendszerek és a vállalatok elutasító hozzáállása a startupokhoz. Tényleg ez jellemezi Csehországot? Szerencsére nem, az ország ennél egy sokkal jobb hely. Az egész EU-ban itt van a legtöbb mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalat és Csehország élen jár a digitális készségek és az elektronikus kereskedelem terén is. Régiós elemzésünk II. része.

Hol vannak a cseh nők?

A kormány továbbra is támogatja a nők nagyobb arányú részvételét a tech ágazatban. A Czechitas nevű civil szervezet segíti a lányokat és a nőket a digitális készségek elsajátításában, és ezzel arra ösztönözi őket, hogy az IT világában kezdjenek karriert. Ennek ellenére az IT szakemberek nagyjából 90%-a még mindig férfi, ami a legmagasabb arány az EU-ban.

Lengyelországgal ellentétben Csehországban a digitális szaktudással rendelkezők földrajzilag egy helyen tömörülnek. A több mint 200 000 csehországi IT szakembernek majdnem az egyharmada Prágában él. Tehát minden huszadik prágainak az IT a hivatása. Ki hitte volna?!

Ez egy nagyszerű dolog, viszont akadályozza a fővároson kívüli területek, különösképpen a városoktól távol eső vidékek digitális fejlődését. A kisebb településeken lakóknak nincsenek megfelelő lehetőségeik a karrierváltásra. Ez azonban nem csak Csehországban van így, a régió többi országában is hasonlóan nehéz a vidéken élőknek a digitális átállás.

Ennek ellenére, a csehek többsége rendelkezik alapvető digitális készségekkel, sőt körülbelül egynegyedük fejlett digitális készségeknek is a birtokában van. Számos cég biztosít informatikai képzést az alkalmazottainak, így ezen a területen a csehek az élen járnak a régióban. Az ország 2021-ben az európai átlag fölött szerepelt a vonatkozó statisztikában, bár sajnos egy hellyel hátrébb, mint 2020-ban

A világjárvány első évének őszén Csehország új oktatási stratégiát fogadott el, amely a diákok és a tanárok digitális készségeinek fejlesztésére és a digitális technológiák iskolai bevezetésére is hangsúlyt fektet. Már a tanterv felülvizsgálata is mérföldkőnek számít: bár elsőre talán kis lépésnek hangozhat, mégis több, mint amit a régió más országaiban tettek. A világjárvány hatásainak enyhítése és a fejlett technológiai tudományágak – például a kiberbiztonság vagy a robotika – alapfokú oktatásának elősegítése érdekében a Nemzeti Oktatási Intézet egy új honlapon (koronavirus.edu.cz.) keresztül útmutatást és segédanyagokat bocsát az iskolák, a tanárok és a szülők rendelkezésére.

Prága, sőt egész Csehország nagyszerűen teljesít a digitális készségek elsajátítása, valamint az innováció és a digitalizáció terén a human erőforrások szempontjából. A keserű igazság azonban az, hogy mindez nem elég. A megfelelő digitális tudással rendelkező szakemberek hiánya állandósult a munkaerőpiacon, így a digitalizáció üteme lassul Csehországban. Bár a számok javuló tendenciát mutatnak, a vállalkozások még mindig nehezen találnak szakképzett munkaerőt. A kormány új egyetemi programok támogatásával és korszerűsített iskolai tantervek kidolgozásával próbál segíteni, de a tényleges eredmények eléréséhez több évre lesz szükség.

Pisla Réka | Hype&Hyper

A rendszer egy nagy káosz, viszont a mesterséges intelligenciára építő cégek száma meredeken emelkedik

A cseh vállalkozások digitális transzformációja lassú, az ország azonban továbbra is Európa élén jár az elektronikus kereskedelem tekintetében. A cseh KKV-k közel egyharmada online is értékesíti termékeit vagy szolgáltatásait, 15%-uk pedig külföldi érdekeltséggel is rendelkezik. A legfrissebb Digitális Gazdaság és Társadalom Index (DESI) alapján Csehország a digitális technológiák integráltsága terén az átlag felett áll.

A digitalizálás végrehajtásának rendszere azonban kaotikus Csehországban. Az állami információs rendszerek nincsenek az online programokkal összekapcsolva, így a használatuk költséges és hosszadalmas a cégek és a magánszemélyek számára egyaránt. A jelenlegi kormány jóváhagyta az új Digital Czech Republic stratégiát, amelynek célja a digitalizációs ütemterv koordinálása és felgyorsítása.

Az Ostrava városában található Morva-sziléziai Innovációs Központ a laboratóriumainak fejlesztése mellett KKV-k számára is kínál új programokat, és közel 15 millió eurót tervez befektetni egy új, 15,2 petaflops teljesítményű szuperszámítógépbe. Amit egy 1 petaflops teljesítményű számítógépes rendszer egy másodperc alatt képes elvégezni, az egy embernek 31 688 765 évbe telne, ha minden másodpercben elvégezne egy számítást. Ha ezt megszorozzuk 15,2-vel, megkapjuk az új cseh szuperszámítógép teljesítményét. Az eredmény elég hihetetlenül hangzik. A csehek az EuroHPC-hez is hozzájárulnak, amely egy 375 petaflops teljesítményű rendszer lesz közös, uniós fejlesztéssel.

Csehországban a legmagasabb továbbá a mesterséges intelligenciát alkalmazó vállalkozások aránya az EU-ban. A cseh állam támogatásával egy olyan mesterséges intelligenciával foglalkozó tudásközpont fog létesülni Prágában, amely a szociális biztonsági rendszereket fogja vizsgálni. A világjárvány hatására lényegesen több vállalkozás és szervezet kezdett el érdeklődni a digitális technológiák iránt. Az egyik fő probléma mégis az, hogy a kis- és középvállalkozások a nagyvállalatoknál lassabban állnak át a digitális technológiák alkalmazására. Csehországnak tehát sok részeredménye kiemelkedő, de általánosságban sajnos még mindig elmarad az uniós átlagtól.

Az akadémia és a KKV-k sem rajonganak a startupokért

Csehországban nem túl erős a beruházási környezet, amely ösztönözhetné új projektek elindítását és finanszírozását. A startupokat azonban a CzechInvest (beruházásokat támogató állami ügynökség), inkubátor és akcelerátor programok keretében bizonyos mértékig támogatja.

Mik azok az inkubátor és akcelerátor programok?

Az inkubátor programok a céltudatos vállalkozókat abban segítik, hogy az üzleti elképzeléseik megvalósítását elindítsák és fejlesszék, míg az akcelerátor programok a már a piacon lévő, minimálisan életképes termékkel (MVP) rendelkező vállalkozásokat a növekedésben támogatják.

Csehország azonban továbbra sem rendelkezik egy összehangolt, átfogó, nemzeti szintű stratégai koncepcióval a startupok elindításának, fejlesztésének és finanszírozásának a támogatására. Az egyetemek alig támogatják a startupokat, mivel az akadémia világában általában kockázatosnak látják őket. A cseh nagyvállalatok és KKV-k nemigen mutatnak hajlandóságot sem a tudományos eredmények hasznosítására, sem a startupokkal való együttműködésre. Ez óriási probléma, mivel a cseh startupok több mint fele a B2B üzletágban működik. Ennélfogva a fiatal cseh innovatív vállalatoknak kevesebb lehetőségük van a globális piacokon való terjeszkedésre is.

továbbiak
A régió legstílusosabb kozmetikumai | TOP 5
branding

A régió legstílusosabb kozmetikumai | TOP 5

A tudatos bőrápolás a számunkra legmegfelelőbb krémek kiválasztásánál kezdődik. A kozmetikumok tengerében azonban könnyű elveszni, ezért érdemes minél hatékonyabb összetevők után kutatni a különböző szérumok és arcpakolások dobozain. Szerencsére egyre több márka gondolja úgy, hogy egy minimalista csomagolás sokkal jobban mutat a fürdőszobánk polcán, a letisztult arculattal rendelkező tégelyek jól
Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán
news

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán

A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada feltörekvő, valamint az egyes rétegzsánerek előadóinak is lehetőséget ad koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett. A szabadtéri szezon ingyenes programkínálatában DJ-szettek, koncertek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok is helyet kaptak. A szabadtéri koncertek mellett megnyílik a Zene Háza kültéri
Így még biztos nem láttad a budai Várnegyedet! - Hétvégén jön a Budapest100
architecture

Így még biztos nem láttad a budai Várnegyedet! - Hétvégén jön a Budapest100

Érdemes lesz ellátogatni hétvégén a budai Várnegyedbe, ahol idén először négy napon át minden az építészet körül fog forogni. A Budapest100 szokásos hétvégi menetrendjét a szervezők egy csütörtöki konferenciával és egy pénteki sétanappal is megfejelték. Az építészeti-kulturális fesztivál sajtósétáján jártunk. Nekünk hatalmas élmény volt, reméljük nektek is az lesz! Tisztán