fbpx
Nyomj Entert

Jó ötlet, de nincs megvalósítás? Irány Varsó! | Innováció és startupok a régióban I.

Sok vállalat Lengyelországban nem is tudja mi az az innováció, vagy hogyan is kellene csinálni, gyakran annak ellenére, hogy már ezzel a céllal működtek együtt startupokkal is. Közép-Kelet-Európa legjobban virágzó startup hub-ja egyértelműen Lengyelország, rengeteg lehetőséget tartogat Varsó azon startupperek számára, akik a régióban szeretnének elindulni és tőkére vagy tanácsadásra van szükségük. Elemzésünk I. része.


Lengyelország gazdasága felülmúlja a legtöbb európai versenytársáét, és a koronavírus ellenére 2019 és 2021 között is sikerült elérnie egy kisebb GDP-növekedést. A teljes GDP 30%-os részesedésével a közép- és kelet-európai régió legnagyobb gazdaságának számít, és számos olyan kezdeményezés szülőhelye, amelyek célja az innováció felpörgetése a régióban.

Tengernyi potenciál

A lengyelországi startup ökoszisztéma egyre élettelibb, és a startupok számára számos finanszírozási és tanácsadási lehetőség van, főként uniós pénzekből finanszírozott támogató intézményeken keresztül. Még mindig rengeteg közpénz kerül a startup ökoszisztéma vérkeringésébe, Lengyelország esetében ennek oka többek között az, hogy az Európai Unió még mindig viszonylag nagy összegű közpénzt biztosít a K+F és innovációs kiadások ösztönzésére.

Lengyelországban az új vállalkozások létrejöttének üteme EU-s mezőnyben is kiemelkedő, talán azért, mert itt könnyebb vállalkozást indítani, mint egy átlagos uniós országban. A külföldi befektetők pedig jobban érdeklődnek Lengyelország iránt, mint maga az EU iránt általában, de elsősorban a többi uniós ország iránti érdeklődés erőteljes csökkenése és a Lengyelországba irányuló külföldi tőkebefektetések enyhe növekedése miatt. A külföldi irányítású vállalatok hozzáadott értékének aránya meghaladja az uniós átlagot, ami szintén abba az irányba mutat, hogy Lengyelország vonzó befektetési célpont.

Lengyelországot feltörekvő innovátornak tekintik, ami egy eufemisztikus szó a lemaradó országokra. Ettől függetlenül az ország nem teljesít olyan sikertelenül az innováció és a technológiai adaptáció terén, mint ahogy azt ebből elsőre gondolnánk. A digitalizáció Lengyelországban nem érte el a kívánt szintet, azonban a digitális közszolgáltatások terén elérhető adatok mennyisége reményt ad, mivel az adatokhoz való hozzáférés kulcsfontosságú erőforrás lehet az új szolgáltatások létrehozásában és az induló vállalkozások létrehozásának elősegítésében.

Pisla Réka | Hype&Hyper

Innováció terén, van még hova fejlődni

Számos mikro- és kisvállalkozás van, de nem igazán tudnak nagyra nőni. Ignacy Święcicki, a Polish Economic Institute elemzője szerint nem igazán fontos arra összpontosítani, hogy a startup cégek székhelye az adott országban legyen. Igaz, hogy azért nem árt a gazdaságnak, de a Lengyelországban indult, majd a Szilícium-völgybe vagy máshová költöző cégek példaként szolgálhatnak más vállalkozások számára is, amennyiben sikeresek.

Nincs elég ösztönző a nagy, közepes és kisvállalkozások számára, hogy saját eszközeiket a K+F és az innováció fejlesztésére fordítsák. Amíg a közpénzekre támaszkodhatnak, addig nem teszik meg maguk és szépen lassan közpénzfüggővé is válnak. A nagyvállalatok sok esetben úgy érzik, hogy innoválniuk kellene, de nem tudják, hogyan kell ezt csinálni, mit jelent ez a vállalatuk számára. Sok esetben pedig azt sem tudják, hogy közvetve vagy közvetlenül már működtek együtt startupokkal.

A startupok nagyon jó partnerek lehetnek, hiszen a startupokkal való együttműködés jelentősen csökkenti az innovációval járó kockázatot, viszont a nagyvállalatok nincsenek tisztában azzal, hogy belsőleg fel kell készülniük egy ilyen együttműködés lebonyolítására.

Lengyelországot pedig nem véletlenül tartják feltörekvő innovátornak. A vállalatok 61,3 százaléka nem innovál egyáltalán, és nem is mutat hajlandóságot az innovációra. A humántőke szinte semmilyen mutató szerint nem számít Lengyelország erősségének. Emellett a digitalizáció és az információs technológiák használata olyan szempontok, amelyek fejlesztésre szorulnak, de szerencsére nincsenek rossz állapotban, szemben a kutatási rendszer vonzerejével és az innovatív vállalkozásokban való foglalkoztatással, amelyek az ország innovációs helyzetét érintő fő veszélyeket jelentik. Az alapvető digitális készségek szintje az uniós átlaghoz képest továbbra is alacsony, és Lengyelország viszonylag gyengén teljesít a vállalkozások digitalizálása és a digitális közszolgáltatások terén. Az internetszolgáltatások használata szintén az átlag alatt van. Annak ellenére, hogy regionális viszonylatban nem teljesít rosszul, Lengyelország még bőven elmarad az európai átlagtól.

Hova menjek, ha van egy ötletem?

Az innováció elősegítéséhez minden országban elengedhetetlen a köz- és magánfinanszírozás jó alapokra történő helyezése. A régió legjelentősebb sikerei hólabda-hatással bírnak, és olyan tehetségeket termelnek ki, amelyek a startupok következő generációját alkotják. Lengyelország az 1. helyen áll a kockázati tőkefinanszírozási fordulók száma és a 2. helyen a befektetett kockázati tőke tekintetében Kelet-Közép-Európában. A magánszektorból befektetést kereső cégek itt is nyugodtan fordulhatnak különböző inkubátorokhoz és akcelerátorokhoz. Varsó ad otthont a startupok számára létrehozott közép-európai Google Campusnak, amely nagyszerű hely a vállalatok és a kockázati tőkebefektetők összekapcsolására és a növekedési készségek fejlesztésére, valamint a Huge Thing és az MIT Enterprise Forum CEE is hasonló céllal létrejött intézmények. Számos olyan program is van a kínálatukban, amelyhez nem is kell kész ötlettel pályázni, elég, ha megvan benned a vállalkozói kedv.

Maryla Wojcieszek, a Huge Thing munkatársa elmondta, Lengyelországban, a korai szakaszban lévő cégtől a méretnövekedésig a folyamat valójában arról szól, hogy megtanulják, hogyan is kell egy startupot vezetni. Már van egy olyan embercsoport, akiknek a cégei vagy megbuktak, vagy felvirágoztak, és tudják, hogyan kell ezt csinálni. Ott van például Stefan Batory, aki létrehozott egy taxitársaságot, olyasmit, mint az Uber, és most van egy másik új startupja is, a Booksy. Egyre több az ilyen tapasztalt ember, aki tudja, hogyan kell létrehozni és gyorsan skálázni az általuk létrehozott startupokat. Egyik fő akadálya a startup stádiumból tőkeerős céggé válásnak az, hogy a korai fázisban lévő vállalkozások számára sok pénz áll rendelkezésre, de amikor a startupok méreteket akarnak ölteni, globálisan színtérre akarnak lépni, és több mint 4 millió lengyel zlotynak megfelelő befektetést akarnak szerezni, akkor nehézségekbe ütköznek az ilyen befektetők megtalálásában, és nemzetközi kockázatitőke-alapokat kell keresniük.

Mivel a lengyel startup ökoszisztémát főként közpénzekből finanszírozzák, azok a startupok, amelyek a növekedést vagy a piaci jelenlétük fenntartását tervezik, könnyen pályázhatnak a Bank Gospodarstwa Krajowegónál vagy a Lengyel Fejlesztési Alapnál, amelyek számos programmal rendelkeznek a különböző típusú vállalkozások támogatására, és nem mellesleg a Lengyel Fejlesztési Alaphoz tartozó PFR Ventures a legnagyobb intézményi befektető a közép-kelet-európai régióban.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük