Betűről betűre: 36 Days of Type | #DIVE

Betűről betűre: 36 Days of Type | #DIVE

Április 10-én ismét útnak indult 36 Days of Type kezdeményezése, aminek keretében minden nap egy új betű kerül a porondra és művészek a világ minden tájáról megkísérlik átértelmezni az ABC-t. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk. Dive in!


Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros vizében, és olyan oldalakat hozunk el nektek, amiket érdemes követnetek.


2014 óta a tipográfia szerelmesei minden évben tűkön ülve várják, hogy február és április között elkezdődjön 36 Days of Types keretében megvalósuló grafikai banzáj. Harminchat napon keresztül a világ minden pontjáról érkeznek alkotások, melyekben közös, hogy mind a tipográfia hagyománya előtt hódolnak.

A kezdeményezés, amely mára mozgalommá nőttek ki magát először Nina Sans és Goicoechea grafikusok egyéni projektjeként indult el. Arra szerették volna motiválni magukat, hogy több mint egy hónapon át minden nap alkossanak valamit és új dolgokkal kísérletezzenek. Kilenc évvel később évről-évre több száz művészt inspirálnak, hogy ugyanezt tegyék.

joao.gvo

Katona Barbara magyar grafikus is részt vesz a projektben ebben az évben, szerinte azért is remek, hogy van ilyen, mert a művészek végre kötöttségek nélkül fejezhetik ki kreativitásukat, ugyanis a grafikus szakma gyakran nagyon monotonnak és korlátozónak érződhet.

Másrészt nagyon jó gyakorlat arra, hogy konzisztensen végigvigyünk egy projektet, amennyire lehet stílusban maradva. Majd a végén, ha összerakjuk ezeket az alkotásokat, akkor összeáll az egész vizuális koncepció – fejti ki Barbara.

Könnyű azonban elmenni amellett, ami nap mint nap körbe vesz bennünket, ezért is fontos, hogy minden évben elővegyük a betűket és tanulmányozzuk őket. Ha rászánjuk az időt és megvizsgáljuk, hogy milyen érzések, hangulatok, asszociációk kötnek minket hozzájuk, abból remek dolgok születhetnek.

Danilo Trbojevic szerb grafikus – lásd az L betűnél – például minden egyes betűhöz egy-egy jól ismert filmet társított. Az L betűhöz például a Leon a profit választotta, a K-hoz pedig a Kill Bill-t.

jasminazornic_design

Barbara kedvenc betűje elkészített munkái közül az A, – lásd a cikk elején – ugyanis azt már évekkel ezelőtt elkészítette, akkor azonban még nem volt mersze a projektbe belevágni. Idén viszont már úgy gondolta, hogy be kell fejeznie. Koncepciójában minden betű egy-egy androgün karaktert ábrázol, melyeken egyszerre keverednek a maszkulin és feminin jegyek. „Ezzel szerettem volna kifejezni, hogy minden fluid, minden lehet bármi és semmi egyben. Mindenki olyan karakterjellemzőket húz fel ezekre az illusztrációkra, amilyet szeretne” – magyarázta Barbara.

Ez a magatartás valójában az egész projektre alkalmazható analógia: a grafikusoknak teljes szabadságuk van az alkotásokban, mindenki olyan jellemzőkkel ruházza fel a betűket, amilyenekkel csak szeretné.

_typesoflife
suzanne.dhulst
menciomarc
danilotrbojevic_design
carmen.nacher
donderbos_makes_things

Két hét múlva egy újabb Instagram-oldal háttértörténetével jelentkezünk, addig is merüljetek el DIVE sorozatunk előző részében, amiben Jared Pike liminális kozmoszát ismerhetitek meg közelebbről.


36 Days of Type | Web | Instagram | Facebook

továbbiak
Monumentális terek, markáns karakterek
lifestyle

Monumentális terek, markáns karakterek

Hogyan fonódik össze és kel életre közösen a design, a divat és a városi életérzés? A S/ALON Budapest editorialja olyan vizuális ingereket indít el a szemlélőben, amelyek teljesen új, markáns koncepcióval mutatják be az enteriőr és a határokat feszegető karakterek különleges kapcsolatát. „A fotográfiáimban mindig nagyon fontos szerepet kapnak
Így forradalmasítja a mesterséges intelligencia a fogyasztói társadalmat!
business

Így forradalmasítja a mesterséges intelligencia a fogyasztói társadalmat!

A technológiai forradalom a csúcsra ért, a mesterséges intelligencia pedig olyan lehetőségeket rejt, amit álmunkban sem gondolnánk—fejlődés, együttműködés, kényelem. Pár dolog, amiben az MI segíthet. Nancy Rademaker előadásán jártunk! Pár nappal ezelőtt kipróbáltam a DALL.E mesterséges intelligenciát, amely képeket, grafikákat, festményeket generál. Az eredmény egészen lenyűgöző volt. 15
Rekorder szezon után nyit újra a Budapest Park
lifestlye

Rekorder szezon után nyit újra a Budapest Park

A fővárosi koncerthelyszín korábban soha nem látott embertömeget vonzott tavaly, április 27-én pedig már a tizenkettedig évadát indítja. A tavalyi rekord nézőszám után április 27-én nyitja tizenkettedik évadát a Budapest Park, és bőven van esélyük újabb csúcsot állítani az idei évben, hiszen soha nem látott ütemben fogynak a jegyek. Már