A 20. század kollektív emlékezetének lenyomatát őrzi a Fortepan Masters fotókönyv

A 20. század kollektív emlékezetének lenyomatát őrzi a Fortepan Masters fotókönyv

Megjelent a Fortepan Masters Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában című, közel hétszáz oldalas fotókönyv, amely a Fortepan archívumából merít. Sokkal több, mint egy egyszerű fotógyűjtemény – tárgyi minőségében és grafikai megoldásaiban is kifejezetten izgalmas kiadvány született.

A Fortepan egy online archívum, amely az alapítók által éveken át gyűjtött, talált fotók digitalizálásával és internetes feltöltésével indult, a képek száma pedig azóta is egyre csak nő. Habár a szabad felhasználású, közösségi archívum a huszadik század képeit gyűjti, gyakorlata nagyon is kortárs, működési modellje világszerte egyedinek számít. A Fortepan válogatott képeiből készült most el a Fortepan Masters – Kollektív fotográfia a 20. századból – Barakonyi Szabolcs válogatásában című, magánkiadású fotókönyv.

A 690 oldalas kiadvány 333 Fortepan képet tartalmaz. Ötletgazdája és művészeti vezetője Barakonyi Szabolcs, aki több mint húsz éve dolgozik aktívan, napi szinten képekkel. Ebből huszonkét évet a sajtóban töltött – ott, ahol a fotó mindig fontos és konkrét jelentést kap.

„Eldöntöttem, hogy úgy fogok foglalkozni a Fortepannal, ahogy eddig senki sem – bezárkózom a képekkel és az elejétől végignézem őket. A Fortepan az interneten egy hatalmas archívum, a képek száma lassan 130.000 felett jár; ez a mennyiség azonban szinte kezelhetetlen, ebben az anyagban már nem lehet eligazodni” – mondja Szabolcs és hozzáteszi, hogy szerinte a Fortepan a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata. „A kísérlet kedvéért kezeljük úgy, mintha egyetlen emberé volna, aki magyar, és átélte az egész huszadik századot.”

A kiadványban szereplő képek ezúttal nem narratívákra épülnek és nem is tematikus vagy kronologikus rendszert követnek, sokkal inkább képzőművészeti, vizuális szempontok dominálták a válogatást és rendszerezést. A képfolyamot nem törik meg képaláírások, a vaskos könyvben viszonylag kevés szöveget találunk. A kötet felelős kiadója Simó György, szerkesztője Szilágyi Róza Tekla, bevezetőjét pedig Enyedi Ildikó írta. A könyvben emellett Barakonyi Szabolcs szerkesztői bevezetője, és Simó György a Fortepant alapító Tamási Miklóssal készített mélyinterjúja olvasható.  Emellett a régi Index Fortepan képekkel foglalkozó rovatában megjelent szövegek töredékei is szemlézve vannak benne.

A könyv tárgyi minőségében és grafikai szempontból is formabontó megoldásokat ötvöz. A megszokott könyvekkel szemben ez a kiadvány dupla gerincű könyvtesttel rendelkezik, a könyvet oldalpárok helyett hármas oldalegységek, „triptichonok” alkotják. Az így létrejövő felületekkel a képelhelyezés lehetősége sokszorosára bővül, a különböző formátumú képek demokratikusabban helyezhetők el.  Salát Zalán Péter, a kreatív koncepció felelőse szerint a könyv szerkezete aktív részvételre szólítja az olvasókat, akik a lapozás módja szerint saját fotókombinációikat is megalkothatják.

A kötetet a svéd Arctic Paper papírgyár Munken papírcsaládjának négy különböző árnyalatú változatára nyomtatták – az eltérő fehérségű árnyalatok véletlenszerűen kerültek fel a nyomdagépre, így nincs két egyforma könyvtest. Habár fotókönyvről van szó, a borítót nem fotó, hanem a cím izgalmas szedése dominálja. A készítők elmondása szerint a Fortepant nem lehet jól egyetlen fotóval jellemezni, ezért is döntöttek végül a címhangsúlyos borító mellett. A könyv burjánzó betűkeverést használ, a képek keletkezésével egykorú Times New Roman betűtípusból inspirálódott kortárs Times-verziókat vegyíti.

A Fortepan Masters könyvből elérhetőek magyar, illetve angol nyelvű kiadványok is, valamint olyan gyűjtői példányok, amelyek belső borítójában a Fortepanon nem publikált, huszadik századi családi fényképfelvételeket rejtettek el. A kötet legelőször -szeptember 27. és október 10. között, az Őszi Fesztivál keretében- az Írók Boltjában vásárolható meg, bevezető ára 34 990 Ft, 100 euró.

Az Őszi Fesztivál ideje alatt az Írók Boltja kirakatában egy az AU workshop által tervezett installáció is látható, melynek célja, hogy az utca járókelői a köztéri lehetőségekhez képest intim körülmények között tekinthessék meg a könyvesboltban elérhető kiadvány fotóanyagát.

Fotók: Barakonyi Szabolcs

Fotók: Villányi Csaba

Fortepan Masters | Facebook | Instagram

továbbiak
HIGHLIGHTS | Kiszínezett világ
art

HIGHLIGHTS | Kiszínezett világ

Hetente jelentkezünk izgalmasabbnál izgalmasabb kreatív projektekkel, ezúttal a térképek birodalmába kalauzolunk titeket. Ezek a színes-szagos illusztrációk amellett, hogy meghozzák a kedvet a bemutatott térséghez, az ott élők mindennapjaiba is nagyobb betekintést engednek. Lássuk őket! Sokszor jutunk arra a megállapításra, hogy a hagyományos térkép már a múlté. A digitális kor és
A hét kedvenc enteriőrjei_79
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_79

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Otthonos irodaterekkel, városi álomhotelekkel, és idilli vidéki házakkal vágunk neki az októbernek. Megnyílt az első párizsi Soho House | Párizs, Franciaország Idilli vidéki ház
Tudod a megoldást? Segíts a nagyvállalatoknak körforgásosan gondolkodni!
design

Tudod a megoldást? Segíts a nagyvállalatoknak körforgásosan gondolkodni!

A MOL, a Nestlé és a Vajda Papír fogalmazta meg valós kihívásait a körforgásos gazdaság témakörében, melyekre most startupok megoldásait várják. A Kék Bolygó Alapítvány és a Design Terminal ismét összefogott, hogy startupokkal és nagyvállalatokkal karöltve tegyen az élhetőbb bolygóért. A tavalyi nagysikerű Aquathon innovációs ötletverseny után -ami a globális