fbpx
Nyomj Entert

A beton lehet színes is: bemutatkozik a CONCRAZY

A beton legtöbbször a nyers, rideg és szürke felületeket juttatja eszünkbe. Bakos Gábor alapító és társa Borsos Lilla viszont új megvilágításba helyezi ezt az alapanyagot. Legyen szó kültéri bútorokról, lakberendezési kiegészítőkről vagy asztalokról, a kezeik alatt mérnöki alapossággal kidolgozott betontárgyak merész színekben, különböző mintákkal és kifinomult formavilágban öltenek alakot. Bemutatkozik a CONCRAZY!


Bakos Gábor építőmérnöknek tanult, de örök ötletelőként mindig is saját vállalkozást szeretett volna létrehozni. A fiókjában gyűjtögetett rengeteg terv után végül úgy döntött, hogy prémium betonasztalokat szeretne készíteni. Azonban rájött, hogy nem tud még eleget a betonról, így az első betonasztal receptúráját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem betontechnológiai laborjában, Dr. Nehme Salem Georges egyetemi oktató irányításával kísérletezte ki. Pár hónappal később Gábort megbízták a Gyarmati Dezső Sportuszoda teljes finombeton bútorzatának legyártásával, ami fordulópontot jelentett céljainak elérésében.

2019 májusában felmondtam a munkahelyemen, megalapítottam a CONCRAZY Kft.-t, és vért izzadva, de megcsináltam a projektet. Pontosabban megcsináltuk, mert ekkor ismertem meg Lillát, aki mára a feleségem és a kislányunk, Zina édesanyja. Sokat segített az éjjelekbe nyúló betonozásokban” – mondta el. Azóta Lilla és Gábor mint építész- és építőmérnök páros a CONCRAZY betonbútorok és -elemek tervezésén, fejlesztésén és gyártásán fáradozik nap mint nap törökbálinti üzemükben. A csapatot továbbá Somodi Szilárd is erősíti, aki a precíz műhelymunkát segíti.

A CONCRAZY történetében az első két év leginkább különböző megbízások kivitelezésével zajlott, így például a Pasaréti Közösségi Ház teljes finombeton garnitúráját mint a bútorzati és homlokzati elemeket a CONCRAZY gyártotta. De olyan projektekben is részt vettek, mint a Gödöllői Uszoda kültéri padjainak vagy az Akadémia Garden Társasház bordás kialakítású homlokzati betonelemeinek elkészítése. Majd 2021 nyarán a fő iránycsapást a kisebb, kifinomultabb bútorok vették át: a CONCRAZY repertoárjában kifejezetten kisszériás gyártásra fejlesztett termékek, mint kültéri kaspók vagy moduláris betonpadok, de egyéb lakáskiegészítők, mint faliórák vagy étkező- és dohányzóasztalok is helyet kapnak. Saját ötleteik megvalósítása mellett a leggyakrabban egyedi megrendeléseket teljesítenek.

„Rengeteg bútordesign van a fejünkben, és milliónyi olyan gyártástechnológia, amit alkalmazva valószínűleg nagyon ütős darabokat fogunk készíteni. Reménykedünk abban, hogy a saját tervezésű és gyártású betonbútorok fogják lekötni a legtöbb időnket, de emellett nagyon szeretjük az igényes, nem tucat belsőépítészeti projekteket is” – tette hozzá Gábor. Így a CONCRAZY jelenleg a Porsche új budaörsi oktatóközpontjának, a Culinaris gasztro üzlet Hegyvidék Bevásárlóközpontban található egységének, valamint a Westend City Center új, Tejmadár elnevezésű bisztrójának betonbútorain dolgozik.

Ezen projektek mellett több izgalmas kollaborációjuk is folyamatban van. „Sárkány Bence asztalossal elkezdtünk egyedi keményfa lábakat tervezni betonasztalainkhoz. Például a No.0015-ös sorozatszámú CONCRAZY asztalunk már a Grasshopper fantázianevű tölgyfalábon áll, aminek formavilágát úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangban legyen a szintén Bence keze munkáját dicsérő 3,14 fantázianevű tölgyfa székekkel. Mindemellett még két hónapja sincs, hogy Bonta Gáspárral elkezdtük kidolgozni a nagymamája által tervezett és készített kerámiavázáinak felnagyított verzióit betonból. Elképesztően jó formák lesznek, nagyon várjuk már” – részletezte Gábor.

A különféle betonasztalokon kívül Lilla és Gábor sok energiát fektet növénytárolóik kollekció szintű kidolgozásába, valamint egyedi, domború és texturált felületű burkolópanelek gyártásába. Maradék idejükben pedig egy új telephely beruházását is tervezik, ami egy sokkal hatékonyabb és szélesebb körű gyártástechnológiának adna helyet. Bár elmondásuk szerint jelenlegi sikereik ellenére még nem fogalmazódott meg bennük, hogy designmárkaként pozícionálják önmagukat, ahogy Gábor is kiemelte „az, hogy a HFDA beválogatta a CONCRAZY-t a 360 Design Budapest és a Maison & Objet párizsi kiállítására, azt támasztja alá, hogy a márka munkáinak értelmezhető design értéke van”.

CONCRAZY | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük