A beton lehet színes is: bemutatkozik a CONCRAZY

A beton lehet színes is: bemutatkozik a CONCRAZY

A beton legtöbbször a nyers, rideg és szürke felületeket juttatja eszünkbe. Bakos Gábor alapító és társa Borsos Lilla viszont új megvilágításba helyezi ezt az alapanyagot. Legyen szó kültéri bútorokról, lakberendezési kiegészítőkről vagy asztalokról, a kezeik alatt mérnöki alapossággal kidolgozott betontárgyak merész színekben, különböző mintákkal és kifinomult formavilágban öltenek alakot. Bemutatkozik a CONCRAZY!


Bakos Gábor építőmérnöknek tanult, de örök ötletelőként mindig is saját vállalkozást szeretett volna létrehozni. A fiókjában gyűjtögetett rengeteg terv után végül úgy döntött, hogy prémium betonasztalokat szeretne készíteni. Azonban rájött, hogy nem tud még eleget a betonról, így az első betonasztal receptúráját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem betontechnológiai laborjában, Dr. Nehme Salem Georges egyetemi oktató irányításával kísérletezte ki. Pár hónappal később Gábort megbízták a Gyarmati Dezső Sportuszoda teljes finombeton bútorzatának legyártásával, ami fordulópontot jelentett céljainak elérésében.

2019 májusában felmondtam a munkahelyemen, megalapítottam a CONCRAZY Kft.-t, és vért izzadva, de megcsináltam a projektet. Pontosabban megcsináltuk, mert ekkor ismertem meg Lillát, aki mára a feleségem és a kislányunk, Zina édesanyja. Sokat segített az éjjelekbe nyúló betonozásokban” – mondta el. Azóta Lilla és Gábor mint építész- és építőmérnök páros a CONCRAZY betonbútorok és -elemek tervezésén, fejlesztésén és gyártásán fáradozik nap mint nap törökbálinti üzemükben. A csapatot továbbá Somodi Szilárd is erősíti, aki a precíz műhelymunkát segíti.

A CONCRAZY történetében az első két év leginkább különböző megbízások kivitelezésével zajlott, így például a Pasaréti Közösségi Ház teljes finombeton garnitúráját mint a bútorzati és homlokzati elemeket a CONCRAZY gyártotta. De olyan projektekben is részt vettek, mint a Gödöllői Uszoda kültéri padjainak vagy az Akadémia Garden Társasház bordás kialakítású homlokzati betonelemeinek elkészítése. Majd 2021 nyarán a fő iránycsapást a kisebb, kifinomultabb bútorok vették át: a CONCRAZY repertoárjában kifejezetten kisszériás gyártásra fejlesztett termékek, mint kültéri kaspók vagy moduláris betonpadok, de egyéb lakáskiegészítők, mint faliórák vagy étkező- és dohányzóasztalok is helyet kapnak. Saját ötleteik megvalósítása mellett a leggyakrabban egyedi megrendeléseket teljesítenek.

„Rengeteg bútordesign van a fejünkben, és milliónyi olyan gyártástechnológia, amit alkalmazva valószínűleg nagyon ütős darabokat fogunk készíteni. Reménykedünk abban, hogy a saját tervezésű és gyártású betonbútorok fogják lekötni a legtöbb időnket, de emellett nagyon szeretjük az igényes, nem tucat belsőépítészeti projekteket is” – tette hozzá Gábor. Így a CONCRAZY jelenleg a Porsche új budaörsi oktatóközpontjának, a Culinaris gasztro üzlet Hegyvidék Bevásárlóközpontban található egységének, valamint a Westend City Center új, Tejmadár elnevezésű bisztrójának betonbútorain dolgozik.

Ezen projektek mellett több izgalmas kollaborációjuk is folyamatban van. „Sárkány Bence asztalossal elkezdtünk egyedi keményfa lábakat tervezni betonasztalainkhoz. Például a No.0015-ös sorozatszámú CONCRAZY asztalunk már a Grasshopper fantázianevű tölgyfalábon áll, aminek formavilágát úgy alakítottuk ki, hogy tökéletes összhangban legyen a szintén Bence keze munkáját dicsérő 3,14 fantázianevű tölgyfa székekkel. Mindemellett még két hónapja sincs, hogy Bonta Gáspárral elkezdtük kidolgozni a nagymamája által tervezett és készített kerámiavázáinak felnagyított verzióit betonból. Elképesztően jó formák lesznek, nagyon várjuk már” – részletezte Gábor.

A különféle betonasztalokon kívül Lilla és Gábor sok energiát fektet növénytárolóik kollekció szintű kidolgozásába, valamint egyedi, domború és texturált felületű burkolópanelek gyártásába. Maradék idejükben pedig egy új telephely beruházását is tervezik, ami egy sokkal hatékonyabb és szélesebb körű gyártástechnológiának adna helyet. Bár elmondásuk szerint jelenlegi sikereik ellenére még nem fogalmazódott meg bennük, hogy designmárkaként pozícionálják önmagukat, ahogy Gábor is kiemelte „az, hogy a HFDA beválogatta a CONCRAZY-t a 360 Design Budapest és a Maison & Objet párizsi kiállítására, azt támasztja alá, hogy a márka munkáinak értelmezhető design értéke van”.

CONCRAZY | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5
east

Az ínyenceket is elkápráztatják ezek a különleges gourmet boltok Kelet-Európából | TOP 5

Bár az élelmiszervásárlási szokásaink igazán változatosak és egyénenként eltérőek lehetnek, abban azonban a többség egyetért, hogy az üzleteket elöntő tömeg – melyre leginkább a késő délutáni, valamint a kora esti órákban számíthatunk –, a kasszáknál kígyózó sorok és a hosszú percekig tartó várakozás mind olyan tényezők, melyek kellemetlenné és kimerítővé teszik ezt
Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok
divat

Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok

Az évnek ebben a szakaszában azt gondolná az ember, hogy New York, London, Milánó és Párizs divatheteinek kifutóit kell figyelni ahhoz, hogy naprakészek legyünk az öltözködést illető trendekkel és a legújabb kollekciókkal kapcsolatban. Azonban még ennél is sokkal inspirálóbb lehet az NBA-játékosok elképesztő stílusát követni! Nem viccelünk, tényleg kosárlabdázókról beszélünk,
Nyílt levélben ítélik el az orosz építészek Ukrajna megszállását
architecture

Nyílt levélben ítélik el az orosz építészek Ukrajna megszállását

Több mint 6500 orosz építész, tervező és várostervező írt alá egy nyílt levelet, amelyben elítélik az ukrajnai megszállást, továbbá követelik az erőszakos háború azonnali befejezését. A levélben többek között arról írnak, hogy elfogadhatatlannak tartják az orosz csapatok invázióját Ukrajna területén, illetve azt is hangsúlyozzák, hogy a „háború a 21. században