A groteszk árnyalatai - így látta a '80-as évek Budapestjét egy holland fotográfus

A groteszk árnyalatai - így látta a '80-as évek Budapestjét egy holland fotográfus

Ablakrácson kapaszkodó és járdán kúszó férfiak, szétesett autók és hajlott lámpaoszlopok, kicsavarodott testhelyzetek és szürreális szituációk. A holland Hans van der Meer 1980-as évekbeli, részben eddig sosem látott budapesti fényképei most visszatértek a magyar fővárosba.


Hans van der Meer azon kevés nyugati-európai fotográfusok egyike, akik hosszabb időt töltöttek el a szocialista korabeli Magyarországon. 1984 és 1986 között több mint egy évet töltött itt, ideje nagy részében a fővárosban, az utcákat járva fotózta az embereket. „A fotóimon eleinte a testbeszédet tanulmányoztam mindenféle, gyakran zavarba ejtő helyzetben. […] Gyorsan reagálva, néha anélkül, hogy a keresőbe néztem volna, rögzítettem a képeket, és ezek, a kontextusból kiragadva, rejtélyes pillanatokká váltak” – mondta a budapesti képeiről.

Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer

Habár valószínűleg nem ismerte, a holland fotográfus mintha Örkény István látásmódját ültette volna át a fénykép médiumába. Mindketten a magyar, tágabb értelemben pedig a közép-kelet-európai lét groteszk mivoltát örökítették meg, és akárcsak Örkény egyperces novellái, Van der Meer képei is arra ösztönzik a befogadót, hogy továbbgondolja a látottakat. A groteszk szituációk és a tömör megfogalmazás mögött talányok és kérdések, ezáltal pedig értelmezési lehetőségek sokasága rejlik: az alkotásokat és a történeteket végül nekünk kell befejeznünk.

Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer

Van der Meer Budapesten készült képeiből még az 1980-as években kiállítás és album is készült, sőt 1987-ben a World Press Photo Mindennapi élet kategóriájában díjat is nyert. A Capa Központban megrendezett Apró rejtélyek című kiállítás különlegessége, hogy számos, eddig soha nem látott budapesti képet mutat be. Ugyanakkor nem csak számunkra van különös jelentősége ezeknek a fényképeknek, Van der Meer pályafutása szempontjából is fontosak voltak: „Visszanézve is látom, hogy a magyarországi időszak mennyire meghatározó volt a későbbi munkáim hangvételének szempontjából; megmutatja, hogyan használtam a fotográfiát, hogy az életről beszéljek, távol a hírek eseményeitől”.

A tárlaton látható többi sorozat is alátámasztja ezt. Míg a budapesti képek mögött egy szétesőben lévő társadalom komor hangulata húzódik meg, addig az Európai focipályák abszurd szituációin már önfeledten nevethetünk. A sorozat az amatőr sport és labdarúgás ünneplése, egyúttal az európai művészet tájképábrázolásainak újragondolása. Az A mérő emberek című sorozatban ismét vicces testhelyzetekben lévő embereket láthatunk, azonban ennek hátterében is egy aktuális társadalmi jelenség, a természetben bekövetkező változások, illetve ökoszisztémánk sebezhetősége áll.

Hans van der Meert az abszurditás iránti vonzalma, a humorérzéke és a társadalmi problémák iránti fogékonysága, empátiája teszi kivételes megfigyelővé, a képei pedig hozzánk, az örkényi világot jól ismerőkhöz is közel állnak.

Hans van der Meer: Hoogmade, Hollandia, részlet az Európai focipályák című sorozatból, 1996 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Bugo, Olaszország, részlet az Európai focipályák című sorozatból, 2005 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Damwoude, Hollandia, részlet az A mérő emberek című sorozatból, 2015 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Önkéntesek hódok által szagjelzésként hátrahagyott halmokat szagolnak, részlet az A mérő emberek című sorozatból, Kekerdom, Hollandia, 2019 © Hans van der Meer

A kiállítás megtekinthető: 2022. szeptember 15. – 2022. december 23.
Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Kurátor: Claudia Küssel

továbbiak
Innovatív technológiával mentenék meg az építészek a lebombázott ukrán panelházakat
architecture

Innovatív technológiával mentenék meg az építészek a lebombázott ukrán panelházakat

Villámgyors és környezetbarát: egy kanadai építész cég, a WZMH Architects előre gyártott boxokkal tenné újra lakhatóvá a bombatalálat által részben lerombolt ukrajnai panelházakat. A második világháború utáni lakhatási válság idején emberek millióit helyezték el a vasbeton elemekből épített panelházakban, főként az egykori szovjet érdekszféra területén. Bár az építményeket eredetileg átmeneti
Egy tamperei múzeumban debütált Brad Pitt első szobraival
art

Egy tamperei múzeumban debütált Brad Pitt első szobraival

Bár eddig a nagyközönség nem tudta, hogy a színészlegenda szobrászkodik, alkotásai mindjárt egy múzeumban landoltak. A finnországi Tampere művészeti múzeumában Pitt többek közt Nick Cave-vel állít ki. Nem kis meglepetés érte a művészvilágot, amikor nemrég megnyitott a tamperei Sara Hildén Art Museum legújabb kiállítása, a művészek közt ugyanis Brad Pitt
Kortárs művészek és művészet a Belvárosban
art

Kortárs művészek és művészet a Belvárosban

Budapesten szerencsére gyakran találkozhatunk kortárs művészeti kiállításokkal, az utcákon sétálva azonban ritkán gondolunk arra, hogy ezekben a házakban számos jelentős képzőművész él. A Belvárosi Művészeti Napok erre is felhívja a figyelmünket azáltal, hogy lehetőséget ad az V. kerületben élő alkotóknak a bemutatkozásra. A BMN kiállítássorozat immár harmadik alkalommal mutatja be