fbpx
Nyomj Entert

A groteszk árnyalatai – így látta a ’80-as évek Budapestjét egy holland fotográfus

Ablakrácson kapaszkodó és járdán kúszó férfiak, szétesett autók és hajlott lámpaoszlopok, kicsavarodott testhelyzetek és szürreális szituációk. A holland Hans van der Meer 1980-as évekbeli, részben eddig sosem látott budapesti fényképei most visszatértek a magyar fővárosba.


Hans van der Meer azon kevés nyugati-európai fotográfusok egyike, akik hosszabb időt töltöttek el a szocialista korabeli Magyarországon. 1984 és 1986 között több mint egy évet töltött itt, ideje nagy részében a fővárosban, az utcákat járva fotózta az embereket. „A fotóimon eleinte a testbeszédet tanulmányoztam mindenféle, gyakran zavarba ejtő helyzetben. […] Gyorsan reagálva, néha anélkül, hogy a keresőbe néztem volna, rögzítettem a képeket, és ezek, a kontextusból kiragadva, rejtélyes pillanatokká váltak” – mondta a budapesti képeiről.

Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer

Habár valószínűleg nem ismerte, a holland fotográfus mintha Örkény István látásmódját ültette volna át a fénykép médiumába. Mindketten a magyar, tágabb értelemben pedig a közép-kelet-európai lét groteszk mivoltát örökítették meg, és akárcsak Örkény egyperces novellái, Van der Meer képei is arra ösztönzik a befogadót, hogy továbbgondolja a látottakat. A groteszk szituációk és a tömör megfogalmazás mögött talányok és kérdések, ezáltal pedig értelmezési lehetőségek sokasága rejlik: az alkotásokat és a történeteket végül nekünk kell befejeznünk.

Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Budapest, Magyarország, 1985 © Hans van der Meer

Van der Meer Budapesten készült képeiből még az 1980-as években kiállítás és album is készült, sőt 1987-ben a World Press Photo Mindennapi élet kategóriájában díjat is nyert. A Capa Központban megrendezett Apró rejtélyek című kiállítás különlegessége, hogy számos, eddig soha nem látott budapesti képet mutat be. Ugyanakkor nem csak számunkra van különös jelentősége ezeknek a fényképeknek, Van der Meer pályafutása szempontjából is fontosak voltak: „Visszanézve is látom, hogy a magyarországi időszak mennyire meghatározó volt a későbbi munkáim hangvételének szempontjából; megmutatja, hogyan használtam a fotográfiát, hogy az életről beszéljek, távol a hírek eseményeitől”.

A tárlaton látható többi sorozat is alátámasztja ezt. Míg a budapesti képek mögött egy szétesőben lévő társadalom komor hangulata húzódik meg, addig az Európai focipályák abszurd szituációin már önfeledten nevethetünk. A sorozat az amatőr sport és labdarúgás ünneplése, egyúttal az európai művészet tájképábrázolásainak újragondolása. Az A mérő emberek című sorozatban ismét vicces testhelyzetekben lévő embereket láthatunk, azonban ennek hátterében is egy aktuális társadalmi jelenség, a természetben bekövetkező változások, illetve ökoszisztémánk sebezhetősége áll.

Hans van der Meert az abszurditás iránti vonzalma, a humorérzéke és a társadalmi problémák iránti fogékonysága, empátiája teszi kivételes megfigyelővé, a képei pedig hozzánk, az örkényi világot jól ismerőkhöz is közel állnak.

Hans van der Meer: Hoogmade, Hollandia, részlet az Európai focipályák című sorozatból, 1996 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Bugo, Olaszország, részlet az Európai focipályák című sorozatból, 2005 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Damwoude, Hollandia, részlet az A mérő emberek című sorozatból, 2015 © Hans van der Meer
Hans van der Meer: Önkéntesek hódok által szagjelzésként hátrahagyott halmokat szagolnak, részlet az A mérő emberek című sorozatból, Kekerdom, Hollandia, 2019 © Hans van der Meer

A kiállítás megtekinthető: 2022. szeptember 15. – 2022. december 23.
Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)
Kurátor: Claudia Küssel

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük