fbpx
Nyomj Entert

A Gyöngyhajú lány nyomában: amerikai hip-hop trackek, amiket kelet-európai dalokból mintáztak

A nyolcvanas évek környékén elterjedt sampling főként a hip-hop és elektronikus műfajokban jelentett nagy áttörést és forradalmasította a producerek munkáját. A módszeres kutatással és kreatív folyamatokkal tűzdelt tökéletes gyöngyszemek megtalálása magában foglalja a gondos manipulációt, így alkotva érzékeny elegyet az eredeti dallamok és az új szerzemény között. A rap műfajok szerzői gyakran fordulnak kelet felé és még keletebbre az eredeti hangzás érdekében, így sok esetben előfordult, hogy egy-egy népdal vagy Európában közismert sláger világkörüli útra indult egy amerikai producer feldolgozásában. 

A válogatásban hét ilyen, napjaink előadóitól származó dalt gyűjtöttünk össze.


Kanye West (feat. Frank Ocean) – New Slaves

Az egyik legsikeresebb előadó, a Rolling Stones minden idők legjobb albumainak ötszázas listáján hatszor is szereplő Kanye West nem kevésbé volt eredményes hatodik stúdióalbumával, a Yeezus-sal sem. A korábbi kiadványaihoz képest nyers és minimalista hangzású felvételek minden mintája különleges. Különösen igaz ez arra a dalra, melyet az Omega 1969-es “Gyöngyhajú lány” című slágerének bizonytalan jogtisztaságú felhasználása tett ismertté – Magyarországon. A szám legvégén az énekes, Kóbor János hangja is megszólal, a dalt pedig Presser Gábor szerezte.

Sample megjelenik: 2:53
Sample megjelenik: 0:33

Diddy – Dirty Money – Hello Good Morning ft. T.I., Rick Ross 

P. Diddy sikeres producerként Notorious B.I.G.-vel, Jay-Z-vel és sok más ismert előadóval is kollaborált már, így nem meglepő, hogy ő is merített a keleti blokk legendás dallamaiból. A Dirty Money trióval készített 2010-es albumán T.I. és Rick Ross társaságában szerepel a Hello Good Morning című szám is, melyben a lengyel poplegenda, Zdzisława Sośnicka 1980-as Bez Ciebie Jesień (Autumn Without You) című dalának intrója szólal meg.

Sample megjelenik: 0:00
Sample megjelenik: 0:00

Kendrick Lamar – DUCKWORTH.

Nem csoda, hogy maga Kendrick is a DUCKWORTH-öt nevezte meg a kedvenc számának a DAMN című lemezén. A trackben nem csupán egy erőteljes és igaz történetet mesél el, de záróakkordja a 2017-es Pulitzer-díjas albumának is. A szám három különböző mintára tagolódik, amelyek közül az egyik történetesen egy hetvenes évekbeli jugoszláv rockbandától, a September-től származik. Az “Ostavi Trag” címet úgy lehet lefordítani, hogy “Hagyj egy nyomot”, ami tökéletesen illeszkedik Kendrick lemezéhez.

Sample megjelenik: 1:43
Sample megjelenik: 0:27

T.I. (feat. Rihanna) – Live Your Life

Egy ismertebb apadtáció az O-zone kétezres években vírusként terjedő Dragostea Din Tei című slágere, mely 2004-ben érte el a csúcsot, vezetve a legtöbb európai toplistát. Az azóta mémekben és videókban is visszaköszönő dallam 2008-ban T.I. és Rihanna közös számában, a Live Your Life-ban is samplerként szerepelt. Producere Just Blaze volt, a szám pedig a Billboard Hot 100-as listájának első helyét is megjárta, rekordot döntve az addigi legmagasabb előreugrással. 

Sample megjelenik: 0:47
Sample megjelenik: 0:40

Heltah Skeltah – Hellz Kitchen (Prod. By Evidence)

A Heltah Skeltah egy amerikai hip-hop duó volt, amelyet Jahmal “Rock” Bush és Sean “Ruck” Price alkottak. A brooklyni rapperek a New York-i “Boot Camp Clik” nevű szupercsapat tagjai voltak más, szintén népszerű producerek mellett. A Hellz Kitchen című trackhez egy magyar dal alapjául szolgáló zongoratémát választottak inspirációul, nem is csoda, hiszen szinte kiáltott érte, hogy egy hip-hop dal alapja lehessen.

Sample megjelenik: 0:00
Sample megjelenik: 0:00

JAY-Z – D.O.A (Death Of Auto-Tune)

Jay-Z pénzügyileg az egyik legsikeresebb a hip-hop előadók közül, amerikai rapper és producer, akinek több albuma is mérföldkőnek számít a műfaj történelmében. A szintén Rolling Stones listás Blueprint 3 albumon szereplő D.O.A. (Death of Auto-tune) a hangkorrekció használatával foglalkozik, Jay-Z véleményét pedig egy török származású francia zeneszerző, Janko Nilović műve festi alá. 

Sample megjelenik: 0:06
Sample megjelenik: 0:50

D Smoke & Snoop Dogg – Gaspar Yanga

A gyarmati Mexikó első sikeres rabszolgafelkelésének 16. századi lázadó vezetőjéről, később “Mexikó nemzeti hőséről” nevezték el ezt a 2020-ban megjelent számot, amelyet D Smoke és Snoop Dogg egy bolgár népdalból átvett mintával készített: Hey, Petrunko (Bre, Petrunko).

Sample megjelenik: 1:05
Sample megjelenik: 0:00

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük