A Haita Land vadregényes környezetben nyújt kényelmet

A Haita Land vadregényes környezetben nyújt kényelmet

A bukovinai régió nemcsak természeti kincseiről híres: a hegyvidék és a vad fenyőerdő környéke számtalan kulturális örökséget és kincset rejteget. Ezek közül egy a Haita Land, egy rendhagyóan autentikus falu, amely egyszerre képviseli a hagyományos és a kortárs értékeket.

A Haita Land története úgy kezdődik, akár egy mese: egyszer egy csoport mérnök, építész, orvos, menedzser, jogász és informatikus rábukkant a Kelemen-havasokra és elhatározta, hogy addig nem megy el innen, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy később visszatérhet. Így kezdődőtt a Haita Land komplexumának megálmodása, amiben három teljesen különböző, de egyes vonásaiban mégis hasonló hegyi búvóhely található. A házak kialakítása tökéletesen illeszkedik a völgyhöz, így a pihenni vágyók csendes megfigyelői lehetnek a vadvilág és a helyi tradíciók alakulásának. A Haita Land nemcsak menedéket, hanem közösséget is nyújt a hegyek szerelmeseinek.

Az első pihenőhely 2019-ben épült meg: ez a Veranda. A projekt ötletgazdái egy olyan épületet képzeltek el, amely a hegyből kiemelkedve, teátrálisan szakad el mindentől, mégis felveszi a lejtő ritmusát. Az ablak az egész falat kitölti, így amellett, hogy nagyítja és megnyitja a teret, segítségével könnyedén kapcsolódhatunk a természethez bármilyen napszakban, de akár esős idő esetén is.

A természetes alapanyagokra és a minimalizmusra fektetve a hangsúlyt szintén 2019-ben készült el a Remete vendégház, amely nevéhez hűen alkalmas elvonulásra és elcsendesedésre is. Monolit formában öltött testet, ezzel is alkalmazkodva zord környezetéhez. A minimalista nyaraló fa talapzatra helyezése lebegő érzést kelt, amit óriási ablak tetéz, így ez a ház is kölcsönhatásban áll az őt körülvevő réttel és fenyvessel.

A három létesítmény közül talán a Fészek a legformabontóbb: egy régi ház gerendái és alapja adja a kiindulópontot az épületnek, amiben keverednek a tradicionális és modern megoldások. A Fészek javarészt fából készült, így a hegyi időjárás minden zajától és szeszélyétől elzárt környezetet kínál. A harmonikus egyszerűségen túl a ház külön kis búvóhelyekkel is szolgál: a kék, dobozszerű szobák tökéletes helyszínei lehetnek olvasásnak, alvásnak vagy a természetben való gyönyörködésnek.

Haita Land | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Igloo

továbbiak
Új lakrészekkel bővül a Balaton-felvidék legkúlabb helye
architecture

Új lakrészekkel bővül a Balaton-felvidék legkúlabb helye

Tavaly nyáron látogattuk meg a Közért bár és Csemege presszó, vagyis a Káli Cool tulajdonosait, a budapesti művészeti közegből ismert Faur Zsófit és társát, Szilágyi Pált. Nem sokkal a nyitás első évfordulóját követően tele vannak újdonsággal, lendülettel és tervekkel. Mutatjuk! A Káli Cool egy sokrétű találkozópont a Balaton-felvidék lankáin, Káptalantótiban:
„A vályog egy kortárs építőanyag”  – interjú Bihari Ádám építésszel
east

„A vályog egy kortárs építőanyag” – interjú Bihari Ádám építésszel

Mi jut eszünkbe a vályogról? Mennyire valósak a népi építéskultúrát övező tévhitek, és milyen lehetőségeket lát az anyagban egy építész? Bihari Ádám a természet kínálta megoldásokhoz nyúl vissza, reagálva a jelen kérdéseire. Interjú! Napjainkban reneszánszát éli a környezettudatos és az ökoépítészet, valamint a természetes anyagok használata. A te elkötelezésed a
Látványterveken a Porsche kisbuszának belső tere
design

Látványterveken a Porsche kisbuszának belső tere

Megérkeztek a Porsche első hatüléses autójának belső teréről készült látványtervek. A márka számos olyan látványtervet készített már, amelyből végül nem készült autó. Az elmúlt tizenöt év terveit nemrég mutatta be a Porsche, ezek között találhatjuk meg a Renndienst nevet viselő, modern kisbusz külső megjelenéséről készült illusztrációkat is. A márka most