A jövő innovatív növénytermesztése | Interjú Rácz Grétával, a Rotower alapítójával

A jövő innovatív növénytermesztése | Interjú Rácz Grétával, a Rotower alapítójával

Automatizált növénytermesztés, amelyhez még termőföldre sincs szükségünk? Rácz Gréta és édesapja, Rácz Sándor fejlesztették ki azt az egyedülálló rendszert, amely számos égető kérdésre adhat választ az agráripari szférában. Innováció, tudásszomj, eltökéltség és fenntarthatóság – ez jellemzi a Green Drops Farm csapatát.


Történetük kezdetén Gréta nagyszülei hagyományos, szabadföldes technológiával termeltek zöldségeket otthoni kertjükben. Ekkor szembesültek azzal, hogy mennyi időt és energiát igényel az öntözés, kapálás, gyomlálás a mindennapokban.


Célunk volt kialakítani otthon egy családi hobbikertet, ahol önfenntartóan tudunk magunknak növényeket termelni, viszont nem tudtunk rá kellő minőségű és mennyiségű időt fordítani. Illetve homoktalajban nem a legsikeresebb és leghatékonyabb a növénytermesztés sem.

A belső indíttatást elősegítette, hogy akkoriban eljutott hozzájuk egy passzívházról készített dokumentumfilm, amelyben akvapóniás rendszert működtettek. Az akvapónia olyan élelmiszertermelési eljárás, amelyben a haltenyésztés és a hidroponika módszerei szimbiótikus egységet alkotnak. Édesapjának, aki mindig is szeretett horgászni, olyannyira megtetszett az ötlet, hogy hamar létrehozták saját otthoni rendszerüket.


„Én akkoriban igazából még csak besegítettem, tizenéves éves voltam, nem feltétlenül gondolkodtam abban, hogy majd csinálok egy ilyen vállalkozást a jövőben” – meséli Gréta.

A Rotower a hagyományos növénytermesztéssel vagy az üvegházas lehetőségekkel ellentétben zárt, automatizált technológia, amellyel megfelelő hőmérsékletkezelés, tápoldatozás, világítás biztosításával télen és nyáron is folyhat a termelés, ugyanis nem szab korlátokat a szezonalitás. Mivel vertikálisan és forgathatóan történik a termesztés, így teljesen mobil az eljárás, jelentősen kisebb helyigénnyel rendelkezik bármilyen más rendszerrel szemben. Ezáltal lokálisan lehet elhelyezni őket, valamint a ökológiai lábnyom is sokkal kisebb, hiszen nem szükséges több száz, vagy akár ezer kilométerről beszállítani a megfelelő minőségű termést.


Tapasztalatunk alapján egyre nehezebb nagyobb mennyiségű, termeléshez megfelelő minőségű munkaerőt találni. Ebben a felgyorsult világban mindenkinek minden azonnal kell, viszont senkinek semmire nincs ideje. Ezért egy olyan automatizált rendszert hoztunk létre, amely kiegészítésképpen jelentősen megkönnyíti a gazdák, termelők munkáját.

Magának a növénynek a gyökere nincs állandóan vízben, így az aeropónia, hidropónia és az akvapónia kedvező tulajdonságait ötvözik a tornyokban. Egy négyzetméteren így 150-170 darab növényt van lehetőség megtermelni. A Rotower adottságait kiemelten kedvelik a különböző salátafélék, fűszernövények és mikrozöldek, de koktélparadicsomot vagy akár epret is lehet termeszteni bennük. Minél precízebb egy termelési recept, annál különlegesebb és minőségibb eredmény érhető el.


Egy rukkolának a csípősségét is tudom befolyásolni az éttermek igényei alapján. Amennyiben alapanyagként  karakteresebb ízvilágot szeretnének, akkor ki tudjuk ezt az igényt szolgálni. Nem egy étteremmel beszéltünk már, akik elmondása alapján a külföldről beszállított növény minősége, íze nem épp olyan, mint amilyenre ők számítanak.

Hazánkon kívül Európa számos országában találkozhatunk tornyaikkal, jelenleg éppen Angliában és Németországban építik ki kapcsolataikat a megrendelőkkel. Az egész európai piacon jelen szeretnének lenni pár éven belül, és továbbra is innovatívan támogatni a mezőgazdálkodást. Biztosan hallunk még róluk a jövőben!

Rotower | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us
design

Mint egy állandó performansz | Bemutatkozik a Shotby.us

Hogyan válik az alkalmazott fotográfia a művészeti önkifejezés eszközévé? Hogyan lesz a bizarr az új normális? Lenka Glisníková és Karolína Matušková kreatív párosa fotográfusként, időnként kurátorként, sőt, előfordul, hogy különböző világok teremtőjeként alkot. Vizuális nyelvezetük összetett és progresszív, amelyben a merész színek és kompozíciók, szokatlan és olykor humoros jelenetekkel válnak
Imádnivaló kabinok már a LEGO-nál is
design

Imádnivaló kabinok már a LEGO-nál is

A LEGO sorra rukkol elő a felnőtt rajongóinak szánt szettjeivel, ezúttal  a #cabinlife életérzésnek hódolnak. Az utóbbi években hatalmas divatjuk lett a cuki, A-vonalú nyaralóknak, mi is hoztunk több posztot is a témában. Aki retró vagy épp szupermodern kabinokat nézegetne, a kabin szóra itt rákeresve tucatnyi kis házban gyönyörködhet! A
Különleges formavilágú épületek a kelet-európai régióból | TOP 5
design

Különleges formavilágú épületek a kelet-európai régióból | TOP 5

‌‌Ahogy a mondás tartja: a kevesebb néha több. Emiatt a jó designhoz gyakran a letisztult vagy egyszerű fogalmakat társítjuk. Azonban ennek nem kell minden esetben így lennie, sőt! Ezúttal olyan épületeket gyűjtöttünk össze a régióból, amelyek különleges formájukkal hívják fel magukra a figyelmet. Táncoló Ház | Csehország Prága egyik látványosságaként tartják