fbpx
Nyomj Entert

A Károlyi-kert rejtett gyöngyszeme: Hotel Collect Budapest

A Károlyi-kert egy igazi oázis Budapest nyüzsgő belvárosának közepén. A zajos Múzeum körút után felüdülés lefordulni az egyik mellékutcán és belecsöppenni a nyugalomba. A kertet gyönyörű, 19. századi épületek veszik körül, melyek fénykorukban nem csak magánvillákként üzemeltek: a környék történetéhez hozzátartozik, hogy a századfordulón és a századelőn itt működtek a belváros legfelkapottabb luxusbordélyházai is. A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/2. számában jelent meg.


Bár a hivatalos kéjelgésnek vége, a buja hangulatot valahogy megőrizte a hely: a budapestiek egyik kedvenc teraszos kávézója után egy igazi ékszerdoboz niche parfümériát, és baszk tapas bárt is felfedezhetünk a kertet körbevevő utcákon sétálva. A legszexibb spot pedig egy rejtőzködő gyöngyszem, a Hotel Collect boutique hotel.

Az impozáns (de semmiképp sem hivalkodó), diszkréten megvilágított épületbe lépni olyan, mintha elhúznánk egy színpad nagy bársonyfüggönyét, és belépnénk a kulisszák mögé. Nem véletlen: a hotelt tervező F. Kovács Attila, Kossuth-díjas építőmérnök sok éves látványtervezői látásmódja tagadhatatlanul megmutatkozik a hangsúlyos anyagválasztásban éppúgy, mint a gondosan megkomponált világításban.

A hotel megálmodója Yossi Hansav, aki először a környékbe szeretett bele. „20 éve már, hogy Magyarországra jöttem, de azóta ez a kedvenc kertem. Egyszer elmentem meglátogatni egy barátomat, aki az utcában lakott, és azonnal beleszerettem a környékbe. Visszavágytam, és egy saját épületet szerettem volna ott. Számomra ez a kert olyan, mint egy kis gyöngyszem, gyönyörű és csendes, mindez a nyüzsgő város szívében” – meséli Yossi Hansav, akiről a hotelben sétálva nem nehéz elhinni, hogy 20 éve a design businessben dolgozik. A hotel kialakítása során először az épület történetét tanulmányozták, és ehhez illesztették az enteriőröket, melyekben felváltva találhatók kortárs design bútorok és vintage kincsek, műtárgyak, emlékek.

A hotelnek az olyan unikális részletek kölcsönöznek beszippantó atmoszférát, mint az egyedi, Tel-Avivból hozott kézműves illatosítók, és a váratlan helyen felbukkanó, izgalmas dekoratív elemek. A Collect elnevezés erre a szemléletre utal.  „A COLLECT név a kollekció szóból ered, és a szálloda teljes koncepciója az, hogy minden egyes bútordarabot, illetve a belsőépítészeti elemeket nagyon gondosan gyűjtöttünk össze különböző helyekről. Kezdve az előcsarnokban található recepciós pulttal és kandallóval, folytatva a szobák bútoraival, és a szállodában található további műalkotásokkal, melyeket mind-mind Európa különböző antik üzleteiből válogattunk össze. A vintage bútorok keverednek az újonnan tervezett berendezési tárgyakkal. Ami számomra egyedivé teszi, az az, hogy nem csak olyan, mintha egy nagyáruházba mennék be és abból berendeznék egy egész szállodát, hanem odafigyelünk a részletekre és megnézzük, hogyan lehetn kombinálni a különböző berendezési elemeket. Ez a kis gyöngyszem a HOTEL COLLECT.”

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin második számát a Store oldalunkról!


Fotók: Balogh Kata

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük