A Károlyi-kert rejtett gyöngyszeme: Hotel Collect Budapest

A Károlyi-kert rejtett gyöngyszeme: Hotel Collect Budapest

A Károlyi-kert egy igazi oázis Budapest nyüzsgő belvárosának közepén. A zajos Múzeum körút után felüdülés lefordulni az egyik mellékutcán és belecsöppenni a nyugalomba. A kertet gyönyörű, 19. századi épületek veszik körül, melyek fénykorukban nem csak magánvillákként üzemeltek: a környék történetéhez hozzátartozik, hogy a századfordulón és a századelőn itt működtek a belváros legfelkapottabb luxusbordélyházai is. A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/2. számában jelent meg.


Bár a hivatalos kéjelgésnek vége, a buja hangulatot valahogy megőrizte a hely: a budapestiek egyik kedvenc teraszos kávézója után egy igazi ékszerdoboz niche parfümériát, és baszk tapas bárt is felfedezhetünk a kertet körbevevő utcákon sétálva. A legszexibb spot pedig egy rejtőzködő gyöngyszem, a Hotel Collect boutique hotel.

Az impozáns (de semmiképp sem hivalkodó), diszkréten megvilágított épületbe lépni olyan, mintha elhúznánk egy színpad nagy bársonyfüggönyét, és belépnénk a kulisszák mögé. Nem véletlen: a hotelt tervező F. Kovács Attila, Kossuth-díjas építőmérnök sok éves látványtervezői látásmódja tagadhatatlanul megmutatkozik a hangsúlyos anyagválasztásban éppúgy, mint a gondosan megkomponált világításban.

A hotel megálmodója Yossi Hansav, aki először a környékbe szeretett bele. „20 éve már, hogy Magyarországra jöttem, de azóta ez a kedvenc kertem. Egyszer elmentem meglátogatni egy barátomat, aki az utcában lakott, és azonnal beleszerettem a környékbe. Visszavágytam, és egy saját épületet szerettem volna ott. Számomra ez a kert olyan, mint egy kis gyöngyszem, gyönyörű és csendes, mindez a nyüzsgő város szívében” – meséli Yossi Hansav, akiről a hotelben sétálva nem nehéz elhinni, hogy 20 éve a design businessben dolgozik. A hotel kialakítása során először az épület történetét tanulmányozták, és ehhez illesztették az enteriőröket, melyekben felváltva találhatók kortárs design bútorok és vintage kincsek, műtárgyak, emlékek.

A hotelnek az olyan unikális részletek kölcsönöznek beszippantó atmoszférát, mint az egyedi, Tel-Avivból hozott kézműves illatosítók, és a váratlan helyen felbukkanó, izgalmas dekoratív elemek. A Collect elnevezés erre a szemléletre utal. „A COLLECT név a kollekció szóból ered, és a szálloda teljes koncepciója az, hogy minden egyes bútordarabot, illetve a belsőépítészeti elemeket nagyon gondosan gyűjtöttünk össze különböző helyekről. Kezdve az előcsarnokban található recepciós pulttal és kandallóval, folytatva a szobák bútoraival, és a szállodában található további műalkotásokkal, melyeket mind-mind Európa különböző antik üzleteiből válogattunk össze. A vintage bútorok keverednek az újonnan tervezett berendezési tárgyakkal. Ami számomra egyedivé teszi, az az, hogy nem csak olyan, mintha egy nagyáruházba mennék be és abból berendeznék egy egész szállodát, hanem odafigyelünk a részletekre és megnézzük, hogyan lehetn kombinálni a különböző berendezési elemeket. Ez a kis gyöngyszem a HOTEL COLLECT.”

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin második számát a Store oldalunkról!


Fotók: Balogh Kata

továbbiak
A jövő fogyasztójától az egyedülálló vegán kantinig  | Piqniq pakk – 4. rész
community

A jövő fogyasztójától az egyedülálló vegán kantinig | Piqniq pakk – 4. rész

A vegán étkezés egyre nagyobb teret hódít, de vajon működőképes lehet-e hosszú távon egy kizárólag növényi alapanyagokra hangolt kantin? Hogyan vezessük vállalkozásunkat, ha alább hagy a kezdeti lelkesedés, elszáll a „rózsaszín köd” és jönnek az embert próbáló hétköznapok? Mire figyeljünk, ha halat is felszolgálnánk az éttermünkben? Hogyan tarthat lépést egy
10 éves a Madách tér ikonikus helye, a TELEP
art

10 éves a Madách tér ikonikus helye, a TELEP

Hazai viszonylatban sajátos módon működik a budapesti TELEP – ha ide térsz be egy italra, azzal a fiatal művészeket támogatod. A modell bejött, a Madách tér legmenőbb helye tavaly ünnepelte 10. születésnapját, és van mire büszkének lennie. A földszinti bár és a terasz esténként nyüzsög a vendégektől, a galéria pedig felkerült
Kőbánya varázslatos világa – A budapesti Chinatown
gasztronómia

Kőbánya varázslatos világa – A budapesti Chinatown

Ha az ember elhagyja a budapesti belvárost és útnak indul a X. kerület mélyére, nemsokára hatalmas épületekre lesz figyelmes, amelyekből megannyi szín, illat és zaj szűrődik ki. Bár idegen világnak tűnik, érdemes belépni a kapukon, hiszen hihetetlenül izgalmas, no meg autentikus világ tárul fel előttünk: megérkeztünk a magyar Chinatown-ba. Mindig