A kevesebb több | SALAK Studio

A kevesebb több | SALAK Studio

Kézzel készült, szoborszerű bútordarabok, amelyekben a minimalista formavilág a részletek és az egyszerűség iránti szenvedéllyel találkozik. A lengyel SALAK Studio filozófiája szerint a kevesebb több, és semmiképpen sem unalmas. Alicja Korbut formatervezőt, a márka alapítóját kérdeztük.

Alicja eredetileg enteriőrtervezőnek tanult, de a lengyel és a skandináv bútortervezés mindig is szenvedélyei közé tartozott.  Kiskorától kezdve sok időt töltött fafaragó nagyapja mellett, így a fa megmunkálásához is szoros kapcsolat fűzi. Alicja motivációja arra, hogy elindítsa saját bútormárkáját, mégsem teljes mértékben ehhez köthető.

„Belsőépítészként dolgozva jöttem rá, hogy nagyon kevés jó minőségű, egyszerű, minimalista bútor van a piacon. Arra gondoltam, miért ne hozhatnám létre a saját bútormárkámat, olyan darabokat megálmodva, amelyekkel én is szívesen megtölteném környezetem?” – emlékezett vissza a tervező.

A márka elnevezése a szalakkapálma gyümölcséhez, vagyis a kígyógyümölcshöz (más néven salak) köthető: a márkanév tulajdonképpen a gyümölcs törtfehér színét jelöli, Alicja első kollekciójának egyik központi színére utalva. „A SALAK név számomra szentimentális jelentéssel bír” – emelte ki. Továbbá, ahogy Alicja felhívta rá a figyelmünket, a márka neve egyéb rejtett utalásokat is magában hordoz: „A keresztnevem és a vezetéknevem rövidítése is megtalálható benne: az S betű a stúdió szót jelöli, az ALA a keresztnevem rövidebb formája, a K pedig a vezetéknevem első betűje.”

Bútordarabjaiban az időtlen, egyszerű geometrikus formák, a kézművesség és a tartós anyagok a legfontosabb hívószavak; a tárgyak elsősorban fémből és tömör fából készülnek. „Az egyes bútorok elkészítésébe a teljes szívemet beleteszem, minden részletre törődéssel figyelek, hogy tökéletes legyen” – mondta el.

„Próbálom megmutatni és kiemelni, hogy a minimalizmus nem unalmas, sőt, kifejezetten izgalmas tud lenni” – tette hozzá. „Gyakran téves az a feltételezés, hogy a minimalista bútorok egyszerűbb kivitelezési technikákkal készülnek. Sikerült például egy olyan, speciális hegesztési módszert kifejlesztenünk, amelynek köszönhetően a kötések helyei szinte láthatatlanok – ez sok hegesztőmester számára jelent kihívást. De egyéb kivitelezési korlátok is felmerülhetnek: ilyen például a fagömbök készítése, amit sok asztalos csak kisebb méretben tudott kivitelezni. Én mára megtanultam elkészíteni a számomra megfelelőt –  nem hiszek a korlátokban, azt gondolom, ha valamit nagyon szeretnénk, kemény munkával meg tudjuk valósítani” – részletezte.

A SALAK stúdió repertoárjában kőris, fenyő és acél kombinációjából kézzel készített, fehér, fekete, törtfehér és mélyzöld árnyalatú dohányzóasztalok közül válogathatunk, melyeket akár ülőalkalmatosságként is használhatunk. Alicja elmondása szerint a kollekció étkezőasztalokkal és székekkel is bővül majd a közeljövőben.

SALAK studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Technológia és természet találkozása | ALPHAWOOD intelligens bútorcsalád
design

Technológia és természet találkozása | ALPHAWOOD intelligens bútorcsalád

Az ALPHAWOOD kollektíva tagjai között a bútorok iránti szenvedélyen túl összekötő kapocs még a közös vágy arra, hogy a legapróbb részletekig tökéleteset alkossanak. Elsődleges céljuk, hogy a technológiai fejlődéssel lépést tartva új szintre emeljék a bútor fogalmát. Hisznek a fejlődésben, az okosotthon tiszta funkcionalitásában, megfelelő bútorokkal berendezve. Az enteriőr minden
Válogatás Kelet-Európa legszebb könyvborítóiból | TOP 5
design

Válogatás Kelet-Európa legszebb könyvborítóiból | TOP 5

Sokszor halljuk a mondást: „Ne ítélj a könyv borítója alapján!”. Mai válogatásunkban azonban mi is ezt tesszük, ugyanis összegyűjtöttük az elmúlt években készült legizgalmasabb borítóterveket Kelet-Európa térségéből. Zoltán Gábor: Orgia x Roman Juhas Absynt kiadó, 2019 | Szlovákia Zoltán Gábor a budapesti Városmajorban született és nőtt fel. 2010-ben írta meg a
Ma még te is támogathatod Szalai Dániel fotókönyvének megjelenését
fotográfia

Ma még te is támogathatod Szalai Dániel fotókönyvének megjelenését

Limitált darabszámban kiadott printek vásárlásával ma még támogatható Szalai Dániel NOVOGEN című fotókönyvének kiadása. A díjnyertes munka idén nyáron a holland The Eriskay Connection gondozásában jelenhet meg. A Novogen projekt középpontjában az azonos nevű csirkefajta, egy különleges kereskedelmi tojó áll. A Novogen White tojásait oltásfejlesztési célokra használja a tudomány. A