A kilencvenes évek realitását eleveníti fel egy ukrán fotográfiai magazin

A kilencvenes évek realitását eleveníti fel egy ukrán fotográfiai magazin

A SALIUT egy kortárs fotográfiai magazin, amely platformként szolgál feltörekvő és elismert ukrán művészek számára. A lap második száma idén nyáron jelent meg, az elsőhöz hasonlóan két megosztó fotót ábrázoló borítóval. Míg az első szám koncepciója a női fotográfusok köré épült, ez a kiadvány az egyénekre és környezetükre fókuszál, illetve arra, hogy a kilencvenes évek esztétikája iránti kortárs rajongás hogyan érte el ezen történelmi korszak stílusainak világméretű újjáéledését.


Mit jelent a bűnös kilencvenes évek? Lehetőségekről vagy reménytelenségről van szó? Vajon ugyanez a szabadság korszaka is? Miért tartják borzalmasnak a posztszovjet kilencvenes éveket, és vajon valóban mindenki számára rossz volt ez az időszak? Kiket tekintettek hősöknek és bűnözőknek akkoriban, és mi változott azóta?  A magazin ezekre a kérdésekre keres válaszokat az írott anyagokon túl gazdag képanyagával is.

Képek: Osnovy Publishing

Erőteljes vizuális utazásra invitál minket a kiadvány, olyan tehetséges ukrán fotósok és művészek lencséjén keresztül, akik megélték a szóban forgó időszakot – válogatott dokumentarista és művészi fotóprojekteken keresztül állítja kontrasztba a nosztalgikus gyermekkori emlékeket az akkori viharos és összetett valósággal. „Sokáig sem a populáris kultúrában, sem a közemlékezetben nem akarták felidézni a kilencvenes éveket – furcsa és vad idők voltak azok. Az utóbbi években azonban a 21. században született generáció elkezdett érdeklődni a kilencvenes évek esztétikája iránt. A tömegkultúrában új irányzatok kezdtek virágzásnak indulni, amelyek eltérő eredetük ellenére különböző generációkat egyesítettek. Például a kilencvenes évek híresen excentrikus öltözékei használtruha-boltokból származnak, ahol szüleink és mi is öltözködtünk – nem a környezettudatosság, hanem a szegénység miatt. Manapság ez már tudatos fogyasztásnak számítana. A VHS kazettákra nyomott színes zajok oka nem a különleges vizuális stílus volt, hanem az, hogy a kamerák és a felvevőkészülékek technikai lehetőségei korlátozottak voltak. Ma újjászületését éli ez az esztétika – fogalmazták meg a szerkesztők.

Fotó: Arsen Savadov

A fotók válogatásában a Depositphotos, a lap kiadásában pedig az Osnovy Publishing támogatta a magazint. Az Osnovy a kilencvenes évek elején jelent meg az ukrán horizonton, abban a hitben, hogy a könyvek képesek átalakítani a társadalmat – ebben az időben az ország aktívan kereste a friss perspektívákat az irodalom és a média területén is. „Mindannyian másképp emlékszünk a kilencvenes évekre. A korszak összefonódik a szegénységről, a Szovjetunió összeomlásáról, a török Team Boys pulóverekről vagy a villamosmegállókban cigarettát áruló bábuskákról szóló emlékeinkkel. A fotográfián keresztül megpróbáljuk újrateremteni ennek az időszaknak az újszerű és hihetetlen szabadságát, felfrissítve a róla szóló emlékeinket, miközben új jelentéseket is felfedezünk benne” – fejtette ki Dana Pavlychko, a kiadó igazgatója.

Fotó: Valeriy Miloserdov

Ukrajna 2021-ben ünnepelte függetlenségének 30. évfordulóját, az idei kiadvány témájának meghatározásában ez is közrejátszott. „A kilencvenes évek nem voltak tisztességesek, sem becsületesek” – szögezték le a szerkesztők. „Ez egy olyan időszak, amiből még mindig erőt merítünk – ahogy hamarosan erőt merítünk nemzetünk bátorságából és kitartásából a most zajló szörnyű háború alatt” – írták Instagram oldalukon. Mi pedig bízunk benne, hogy Ukrajna minél hamarabb a múltban tudhatja ezt az időszakot is, és ismét egy reménytelibb jövőbe tekinthet.

Fotó: Yevgen Nikiforov

SALIUT | Web | Facebook | Instagram
Osnovy Publishing | Web | Facebook | Instagram
Depositphotos | Web | Facebook | Instagram


továbbiak
Négy kontinens kiállítóival nyit az Art Market Budapest
art

Négy kontinens kiállítóival nyit az Art Market Budapest

Október 6-9. között várja látogatóit az Art Market Budapest, a közép-kelet-európai régió legfontosabb művészeti vására, amely idei díszvendége Szerbia lesz. A pandémia okozta nehézségek után ismét teljes gőzzel indul az Art Market Budapest: több mint 16 kiállító és több mint 500 művész alkotásai érkeznek a budapesti Bálnába. A rendkívüli kiállítói
A Trónok harca elől hozott el fontos díjat a Magyar Zene Háza
architecture

A Trónok harca elől hozott el fontos díjat a Magyar Zene Háza

A “turisztikai Oscar-díjnak” is nevezett World Travel Awards egyik fő kategóriájában nyert idén a már korábban is több elismerést bezsebelő Magyar Zene Háza. Október 1-jén, Mallorcán hirdették ki a World Travel Awards idei győzteseit. 1993 óta minden évben kiválasztják a világ legjobb, leginnovatívabb megoldásait a turisztikai szektoron belül, a jelölések
„A múlt arra való, hogy elmeséljék” – Szvetlana Alekszijevics Budapesten járt
art

„A múlt arra való, hogy elmeséljék” – Szvetlana Alekszijevics Budapesten járt

A Nobel-díjas író, Szvetlana Alekszijevics a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként járt Magyarországon, és a főpolgármestertől átvette a Budapest Nagydíjat is. A budapesti Millenárison megrendezett, 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált az egyik legismertebb magyar írónő, Tóth Krisztina nyitotta meg, aki úgy méltatta a díszvendég munkásságát, hogy „Szvetlana Alekszijevics sosem húzta be