A konyhának kell a tulajdonoshoz igazodnia, nem pedig fordítva

A konyhának kell a tulajdonoshoz igazodnia, nem pedig fordítva

Átlátható rendszerek és a hétköznapi életterekhez tökéletesen illeszkedő, variábilis megoldások: ezeknek a jelzőknek minden bizonnyal az IKEA bútorai a koronázatlan királynői az európai piacon. Praktikumuk és könnyű elérhetőségük mellett ezeknek a termékeknek megvannak az esztétikai korlátai: hogyan válhat igazán személyessé és bensőségessé például konyhánk, ha minden második barátunknak és szomszédunknak is pont ugyanolyan a berendezése? Egy lengyel brand áthidalta a katalóguslakások problémáját, mutatjuk a koncepciót!

A FRØPT egyedi bútorfrontokat kínál IKEA bútorrendszerekhez, ezeket a vásárlók igényei szerint variálják és készítik el, különös figyelmet fordítva a legapróbb részletekre is. Így ki sem kell dobnod jól bevált, meglévő szekrényeidet ahhoz, hogy teljesen új külsőt kapjon konyhád!


Azt akartuk, hogy a FRØPT olyan márka legyen, amely egyedi, kísérletező, ugyanakkor közel áll fogyasztóinkhoz és életükhöz. Székhelyünk Lengyelországban van, de a kezdetektől fogva a európai márkaként gondoltunk magunkra, a termékeinkkel díszített konyhák pedig szerencsére Európa-szerte megtalálták az utat a lakásokba” – mesélte nekünk Magda Milejska és Kasia Kurowska-Loedl, a két barátnő, akik négy évvel ezelőtt indították el a vállalkozást.

Bár online márkáról van szó, a FRØPT alapvető értéke a kézművesség, ezért minden esetben lokális manufaktúrákkal működnek együtt a termékek gyártásában. Hitvallásuk, hogy a jól rendszerezett terek, amelyek valóban tükrözik a felhasználó személyiségét és életvitelét, képesek boldogabbá tenni a mindennapokat. Ezért arra szeretnék az embereket ösztönözni, hogy gondosan és tudatosan válogassák meg azokat a dolgokat, amelyekkel körülveszik magukat. Fő fókuszuk a konyhaterek újraértelmezése, amelyekben a konyha mint az otthon központja jelenik meg.

„A konyha már nem kizárólag a főzéssel kapcsolatos hely, hanem olyan élettér, amelyben kellemesen szeretnénk eltölteni szabadidőnket, éppen ezért egyre bátrabban közelítünk annak kialakításához, elutasítva a meglévő mintákat. Az álomkonyha számunkra autentikus tér, amely összhangban van lakója karakterével. A konyhának kell a tulajdonoshoz igazodnia, nem pedig fordítva. Társadalmi szinten gyakran gondoljuk azt, hogy a hálószoba vagy a nappali tere lehet csak személyes,  mi azonban szeretnénk megváltoztatni ezt a szemléletet, és hasonló módon gondolkodni a konyhárólegy olyan térről, amely együtt él használójával, nem egyenesen egy katalógusból származik. Azt szeretnénk, ha a konyha olyan hely lenne, ahol a fontos dolgokra koncentrálhatsz, és ahol közelséget teremthetsz otthonoddal és az otthonodat körülvevő világgal” – meséli Magda és Kasia.

Nemrégiben Varsó óvárosában nyitottak stúdiót, ami az alapítók szavaival élve nemcsak iroda, hanem új ötleteik élő és lélegző tapasztalati tere. A tölgyfapadló, a fa ablakok, az antik konyhaszekrény és a gondosan válogatott tárgyak adnak teret a munkának és a kreatív inspirációnak. „A FRØPT-nél folyamatosan kihívások elé állítjuk magunkat, megkérdőjelezzük a jelent, hogy új életformákat fedezhessünk fel. Nemrégiben befejezett új stúdiónk ennek a megközelítésnek a kifejezője, az őszinte tervezés és a felhasznált anyagok kifinomult nyersesége jellemzi. A téralakítás során végig a Modern Nosztalgia gondolatát követtük, ami lényegében kétértelmű és változékony korszakunkra reflektál saját szemszögünkból. Egy olyan világban, amely minden igényünket kiszolgálja, azt a néhány dolgot keressük, ami még mindig képes értéket teremteni. Nosztalgiával fordulunk azok felé a megoldások felé, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy lelassuljunk és jobban jelen legyünk az életünkben. Célunk, hogy átgondolt megoldásokat nyújtsunk, amelyek illeszkednek a modern élethez” – mondták el nekünk az alapítók.

Magda és Kasia folyamatosan fejleszti a márka kínálatát, idén először önálló termékkel, egy polckoncepcióval egészítették ki a bútorfrontok kínálatát. A közeljövőben Anna Nogalska illusztrátorral készülnek különleges együttműködésre.

FRØPT | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Butikhotel a lassú építészet jegyében
east

Butikhotel a lassú építészet jegyében

A romániai városközpontokban található műemléképületek sokáig az elhanyagoltságtól szenvedtek a bonyolult gazdasági, jogi és bürokratikus kérdések szövevénye miatt. Most a lassú építészet jegyében Brăila városban egy történelmi épület alakult át butikhotellé, ahol a kézművesség, az egyszerűség, a lokalitás és a fenntarthatóság került a középpontba. A londoni székhelyű Manea Kella építész
Goodlok: az egészség Kánaánja Prágából
east

Goodlok: az egészség Kánaánja Prágából

A prágai Goodlok fresh bar több mint egyszerű gyümölcslébár. Megálmodói maguk is rajongói a zamatos és jótékony leveknek, éppen ezért vágtak bele a munkába, és kezdtek el hidegen sajtolt gyümölcs- és zöldségfrissítőket készíteni. Innen nem volt már megállás. A sikeresen működő mobilalkalmazást kávézó, fresh bar és erjesztőüzem követte. A terjeszkedésnek
HIGHLIGHTS | Nem vesszük észre, de a múltban élünk
design

HIGHLIGHTS | Nem vesszük észre, de a múltban élünk

HIGHLIGHTS sorozatunk történetében sokadjára fordul elő, hogy a múlt örökségét felelevenítő designprojekteket osztunk meg veletek, olyan munkákat azonban még sosem mutattunk, melyek mai környezetünkben fellelhető kampányok, tárgyak megjelenésében keltenek életre egyfajta retróvilágot. Következzen hát a múlt színes-szagos kavalkádjának egy mai köntösbe bújtatott kis szelete! Az utcán sétálva mostanában egyre többször