fbpx
Nyomj Entert

Butikhotel a lassú építészet jegyében

A romániai városközpontokban található műemléképületek sokáig az elhanyagoltságtól szenvedtek a bonyolult gazdasági, jogi és bürokratikus kérdések szövevénye miatt. Most a lassú építészet jegyében Brăila városban egy történelmi épület alakult át butikhotellé, ahol a kézművesség, az egyszerűség, a lokalitás és a fenntarthatóság került a középpontba.

A londoni székhelyű Manea Kella építész stúdió a lassú építészet filozófiáját vallja, hitük szerint ez a mozgalom jobb épületekhez vezet és javítja az emberek életminőségét. „Hisszük, hogy az átgondolt építészet és tervezés a társadalom javára válik és a társadalmi jót szolgálja – léptéktől függetlenül az építészetnek megvan a lehetősége arra, hogy a társadalmat jobbá formálja és átalakítsa” – mondták el a Wallpapernek a stúdió vezető építészei, Adrian Manea és Elena Kella.

Legújabb projektjük, a Casa Popeea felújítása is a lassú építészet elveit követi – a butikszállodává átalakított épület nemrégiben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Brăila városában található létesítmény egykor családi ház volt, amit a gondosan kiválasztott anyagok, építési technikák, világításmegoldások és a báj megteremtése révén gondoltak újra, miközben a kortárs igényekre is hangsúlyt fektettek. „Ez a projekt új gondolkodásmódot kínál majd a romániai Brăila történelmi hellenisztikus negyedének jövőbeli fejlesztésében” – tették hozzá az építészek.

A Casa Popeea helyreállításában az eredeti szerkezet kontextusát és anyagiságát hangsúlyozták anélkül, hogy teljesen utánoznák azt. A recepció, az előcsarnok és a kávézó tömör, sötétre festett tölgyfapadlóval és egyedi bútorokkal rendelkezik és egy fényárban úszó lépcsőház felé nyílik. Az épület eredeti, a fenti hálószobák fele vezető szintén tölgyfa lépcsőházát aprólékosan restaurálták. A munkálatokhoz erdélyi asztalosokat kértek fel. A szálloda fürdőjében is a természetes anyagok dominálnak, például a bolgár mészkő, a fekete márvány és a tömör tölgy, egyszerre nyugodt és intim hangulatot teremtve.

A Manea Kella új lassú építészeti projekten is dolgozik Bukarestben: a Cișmigiu park közelében egy eredetileg Dimitrie Hârjeu építész, Bukarest volt főépítésze által francia neoklasszicista stílusban tervezett épületet alakítanak át 21. századnak megfelelő munkahellyé, figyelembe véve a világjárvány utáni felmerülő igényeket.

Manea Kella | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük