Butikhotel a lassú építészet jegyében

Butikhotel a lassú építészet jegyében

A romániai városközpontokban található műemléképületek sokáig az elhanyagoltságtól szenvedtek a bonyolult gazdasági, jogi és bürokratikus kérdések szövevénye miatt. Most a lassú építészet jegyében Brăila városban egy történelmi épület alakult át butikhotellé, ahol a kézművesség, az egyszerűség, a lokalitás és a fenntarthatóság került a középpontba.

A londoni székhelyű Manea Kella építész stúdió a lassú építészet filozófiáját vallja, hitük szerint ez a mozgalom jobb épületekhez vezet és javítja az emberek életminőségét. „Hisszük, hogy az átgondolt építészet és tervezés a társadalom javára válik és a társadalmi jót szolgálja – léptéktől függetlenül az építészetnek megvan a lehetősége arra, hogy a társadalmat jobbá formálja és átalakítsa” – mondták el a Wallpapernek a stúdió vezető építészei, Adrian Manea és Elena Kella.

Legújabb projektjük, a Casa Popeea felújítása is a lassú építészet elveit követi – a butikszállodává átalakított épület nemrégiben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A Brăila városában található létesítmény egykor  családi ház volt, amit a gondosan kiválasztott anyagok, építési technikák, világításmegoldások és a báj megteremtése révén gondoltak újra, miközben a kortárs igényekre is hangsúlyt fektettek. „Ez a projekt új gondolkodásmódot kínál majd a romániai Brăila történelmi hellenisztikus negyedének jövőbeli fejlesztésében” – tették hozzá az építészek.

A Casa Popeea helyreállításában az eredeti szerkezet kontextusát és anyagiságát hangsúlyozták anélkül, hogy teljesen utánoznák azt. A recepció, az előcsarnok és a kávézó tömör, sötétre festett tölgyfapadlóval és egyedi bútorokkal rendelkezik és egy fényárban úszó lépcsőház felé nyílik. Az épület eredeti, a fenti hálószobák fele vezető szintén tölgyfa lépcsőházát aprólékosan restaurálták. A munkálatokhoz erdélyi asztalosokat kértek fel. A szálloda fürdőjében is a természetes anyagok dominálnak, például a bolgár mészkő, a fekete márvány és a tömör tölgy, egyszerre nyugodt és intim hangulatot teremtve.

A Manea Kella új lassú építészeti projekten is dolgozik Bukarestben: a Cișmigiu park közelében egy eredetileg Dimitrie Hârjeu építész, Bukarest volt főépítésze által francia neoklasszicista stílusban tervezett épületet alakítanak át 21. századnak megfelelő munkahellyé, figyelembe véve a világjárvány utáni felmerülő igényeket.

Manea Kella | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Wallpaper

továbbiak
Goodlok: az egészség Kánaánja Prágából
east

Goodlok: az egészség Kánaánja Prágából

A prágai Goodlok fresh bar több mint egyszerű gyümölcslébár. Megálmodói maguk is rajongói a zamatos és jótékony leveknek, éppen ezért vágtak bele a munkába, és kezdtek el hidegen sajtolt gyümölcs- és zöldségfrissítőket készíteni. Innen nem volt már megállás. A sikeresen működő mobilalkalmazást kávézó, fresh bar és erjesztőüzem követte. A terjeszkedésnek
HIGHLIGHTS | Nem vesszük észre, de a múltban élünk
design

HIGHLIGHTS | Nem vesszük észre, de a múltban élünk

HIGHLIGHTS sorozatunk történetében sokadjára fordul elő, hogy a múlt örökségét felelevenítő designprojekteket osztunk meg veletek, olyan munkákat azonban még sosem mutattunk, melyek mai környezetünkben fellelhető kampányok, tárgyak megjelenésében keltenek életre egyfajta retróvilágot. Következzen hát a múlt színes-szagos kavalkádjának egy mai köntösbe bújtatott kis szelete! Az utcán sétálva mostanában egyre többször
A töltött káposzta újjászületése |  Jeremy Salamon és az Agi’s Counter Brooklyn
gasztronómia

A töltött káposzta újjászületése | Jeremy Salamon és az Agi’s Counter Brooklyn

Egy fiatal séf, akit már gyerekként alig lehetett elzavarni a tűzhely mellől – a Dél-Floridában született Jeremy Salamon a főzés szeretetét többek között a nagymamájától, Ágitól örökölte, aki történetesen az ’50-es években menekült Nyugatra Magyarországról és építette újra az életét a semmiből. Bár a magyar gyökereivel sokáig nem foglalkozott behatóbban, felnőve