A Ludwig Múzeum lett az Év Múzeuma

A Ludwig Múzeum lett az Év Múzeuma

Az alapításának 30. évfordulóját tavaly ünneplő Ludwig Múzeum nyerte el az Év Múzeuma díjat 2020-ban. A múzeumok szakmai szervezete, a Pulszky Társaság alapította díjat először ítélték egy tisztán kortárs művészeti profilú intézménynek.

A Ludwig Múzeum a nagy múzeumok kategóriájában nyerte el az Év Múzeuma 2020 díjat, melyre tizenkét intézményt jelöltek. A budapesti múzeum az elmúlt években felhalmozott, jelentős közép-kelet-európai gyűjteményének, valamint a médiaművészet és a digitális tartalmak megőrzése terén kifejtett úttörő tevékenységének (MAPS nemzetközi konferenciák) hála mára a régió meghatározó kortárs művészeti múzeumává vált. Az utóbbi időben jelentős nemzetközi figyelem övezte azokat a kiállításait is, melyek a régió kortárs művészeti törekvéseit mutatták be: az ex-jugoszláv, az albán és koszovói, a lengyel, a szlovák és az ukrán kortárs művészetet.

Részlet a Ludwig Múzeum aktuális kiállításából. Fotó: Végel Dániel, Forrás: Ludwig Múzeum

A versenyen a tárlatok és a kortárs művészetek kutatásában elért tudományos eredmények mellett az intézményt a múzeumpedagógiai munkája, valamint a társadalmi felelősségvállalás jegyében kialakított látogatóbarát struktúrája miatt is méltatták.

Forrás: sajtóanyag

továbbiak
„Harcolni a szürke enteriőrök ellen” | ATEPE
design

„Harcolni a szürke enteriőrök ellen” | ATEPE

Izgalmas enteriőrterveivel lép ki a szürkeségből egy cseh tervező, aki bútoraival letisztult vizuális világot képvisel. Petra Šťastná, az ATEPE stúdió tervezője mesélt nekünk a munkáiról! Bútorillesztés kötéllel, minimalista vonalvezetés és merész színkombinációk – az egyszemélyes tervezőstúdió, az ATEPE már másodszor állíthatott ki a cseh Designblokon, melyet idén október 7-11. között rendeztek
Robot „szövi” az Adidas új cipőjét
design

Robot „szövi” az Adidas új cipőjét

Az Adidas Futurecraft divíziója már korábban is kísérletezett azzal, hogyan lehet új anyagokkal és gyártási eljárásokkal cipőt készíteni, a Strung modellel pedig egy újabb módszerre nyílt lehetőségük. Az Adidas a Kram/Weisshaar stúdióval együttműködésben egy olyan robotot épített, amely képes személyre szabott lábbeliket készíteni: a robot karjai a programozás szerint
Az első elektromos, önvezető csomagszállító | Einride
news

Az első elektromos, önvezető csomagszállító | Einride

Az Einride elérhetővé tette elektromos, önvezető csomagszállító autóját, amely kategóriájában elsőként hódíthatja meg az utakat. A svéd cég Pod névre keresztelt autóját kifejezetten csomagszállításra fejlesztették ki, naponta húsz órán át bírja az iramot. Megjelenésében a klasszikus csomagszállító autókat idézi, csak a szélvédő marad el, áramvonalasított részletekben azonban nincs rajta hiány.