„Harcolni a szürke enteriőrök ellen” | ATEPE

„Harcolni a szürke enteriőrök ellen” | ATEPE

Izgalmas enteriőrterveivel lép ki a szürkeségből egy cseh tervező, aki bútoraival letisztult vizuális világot képvisel. Petra Šťastná, az ATEPE stúdió tervezője mesélt nekünk a munkáiról!

Bútorillesztés kötéllel, minimalista vonalvezetés és merész színkombinációk – az egyszemélyes tervezőstúdió, az ATEPE már másodszor állíthatott ki a cseh Designblokon, melyet idén október 7-11. között rendeztek meg. Noha a látogatók egy ATEPE-bútorcsaláddal találkozhattak a kiállításon, a stúdió tervezője, Petra Šťastná az enteriőrtervezést legalább annyira élvezi.

Ha enteriőrtervezésre kerül a sor, mindig maga az ügyfél a leginspirálóbb. […] Szeretek a színek és a struktúrák kombinációjával játszani, ezzel harcolni az ipari, szürke enteriőrök ellen” – meséli a tervező. A Mediteran Bistro belső terében például játékos, trópusi hangulatot idézett meg Alina Matejová tervezőgrafikus együttműködésével, amelyben a merész színek és az anyagok sokfélesége teszi a helyet igazán hangulatossá és egyedülállóvá.

Mediteran Bistro
Enteriőrtervek

A terméktervezésben azonban másra törekszik – szereti az egyszerű, letisztult, könnyen gyártható megoldásokat. Az időtlen sziluetteket keresi, ami a bútorkészítés ősi megoldásaihoz vezeti őt. Jó példa erre a Tribe asztalkollekció, amelyben az asztallapot és a fémlábakat egy csomózással rögzített kötél tartja össze.

Ebből fejlődött tovább a Pinot is, amelynek legutóbbi termékcsaládját most a Designblokon is láthatta a közönség. A Pinot multifunkcionális tárgyakból áll, amelyek zsámolyként, asztalként, sőt, világítótestként is használhatók.

Habár a tervezői stúdió egyszemélyes, ahogyan a tervezési-kivitelezési folyamatoknál általában, úgya végső termék vagy enteriőr az ATEPE-projekteknél is csapatmunka eredménye. Ácsok és fémművesek, vagy éppen más tervezőstúdiók designerei gyakran bekapcsolódnak a projektekbe.

Pinot

ATEPE | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
arkt supply | Eger, Magyarország
community

arkt supply | Eger, Magyarország

A PACE Project és a HYPEANDHYPER közös sorozatában ismét egy fenntartható, közösségi projektet mutatunk be. Újraértelmezett tervezési folyamat, kollektív építkezés a helyi közösség bevonásával – ebből született az egri Arkt Művészeti Ellátó. Az arkt studio 2014-ben keresett egy olyan helyet, ahol nemcsak saját tervezői tevékenységét végezheti, de a helyi közösségépítéshez is
Japán lazábbik arca | Ensō, Budapest
branding

Japán lazábbik arca | Ensō, Budapest

A belváros üdítő meglepetése az Ensō, a város legújabb japán kocsmája és ramenbárja, ahová nemcsak az étlap, hanem az egész atmoszféra miatt is vissza fogunk járni. A megszokott távol-keleti minimalizmus helyett itt egy másik hagyomány, a wabi sabi dominál, ami laza és közvetlen hangulatot ad a helynek. Újabb helyet rakott
Értsük meg a jövő városát | Bemutatkozik az Urbanum
east

Értsük meg a jövő városát | Bemutatkozik az Urbanum

Mit jelent az élhető és befogadó, vagy éppen fenntartható város? Milyen kapcsolatrendszer alakulhat ki az épített környezet és a városlakók között? Egyáltalán: kié a város, kinek épül és milyen tényezők alakítják? Ilyen és hasonló kérdéseket feszeget Csizik Balázs, Kulcsár Géza és Vo Son Nam. Bemutatjuk a budapesti Urbanum kezdeményezést! Az