fbpx
Nyomj Entert

A magyar startup, amely megnehezíti a csalók dolgait

Személyazonosság lopás, multi-accounting és pszichológiai befolyásolás. A FinTech világában számos csalással kell szembenézniük a pénzügyi szolgáltatóknak és a felhasználóknak egyaránt. Kádár Tamással, a SEON társalapítójával és vezérigazgatóját kérdeztük arról, hogy mi is az a FinTech és az ő startupjuk miért a legjobb abban, hogy megelőzze a csalásokat ezen a területen. Interjúnk.


A csalásmegelőzés területén dolgozik már több, mint öt éve. Hogyan lehet elképzelni a csalást a kibertérben? Mi a leggyakoribb ilyen tevékenység például a Revoluton?

Napjainkban számos formát ölthetnek a kibertérben elkövetett csalások, mindig szembesülünk újabb és újabb technikákkal, amik a megtévesztésre és a pszichológiai manipulációra helyezik a hangsúlyt. A legelterjedtebb csalási forma közé tartozik többek között a személyes adatokkal való visszaélés (identity theft) vagy a pszichológia befolyásolás (social engineering), ahol a csalók arra törekszenek, hogy manipulálják a felhasználókat bizalmas adataik átadására. A különböző szektorokban más és más csalási formák jellemzőek; míg az online hitelezés és fizetési szolgáltatók, elfogadó bankok oldalain a visszaterhelés és a személyazonosság lopás a leggyakoribb, addig a kripto és banki szektorban a felhasználói fiókkal való visszaélés és a pénzmosás kockázatai nagyobbak. Főleg az online fogadási vagy iGaming felületeken – de akár az idegenforgalmi szektor is itt említhető – jellemző csalási forma a multi-accounting, ami azt jelenti, hogy a csalók több fiókot is létrehoznak, amelyekkel regisztrálnak a felületre, hogy kihasználják és megkapják az esetlegesen kínált bónuszokat minden egyes a regisztráció után. Fontos tisztában lenni a tranzakciós csalások kockázataival is, amelyek szintén állandó veszélyforrást jelentenek. Az ilyen jellegű csalások minden fizetési típusnál előfordulnak, legyen szó akár hitelkártya, bankkártya használatáról vagy bankok közötti átutalásról.

Kádár Tamás | SEON

Ezekkel én magam is szembesültem, ugyanis Jendruszák Bencével (SEON társalapító) az egyetem alatti első közös projektünk egy kriptovaluta váltó oldal fejlesztése volt. A kártyás tranzakciók feldolgozása során ugyanakkor nagyon sok visszaélési kísérlettel találkoztunk; a csalók felhasználók lopott személyazonosságával és bankkártya adataival próbálták meg sokszor visszaigényelni a tranzakciók összegét, noha mindegyik vevő – e-mail címük alapján – valósnak tűnt. Ezek után hamar világossá vált számunkra, hogy szükséges lenne egy csalás-megelőző rendszer integrálása és használata, és tulajdonképpen így született meg a SEON ötlete a fejünkben.

Nemzetközileg elismert, rengeteg kockázati tőkét bevonzott cégről beszélhetünk a SEON esetében. Mitől különbözik és mitől jobb, mint a versenytársai?

A SEON egyedülálló digitális “lábnyom” megoldása valós időben, a szolgáltatók és végfelhasználók számára képes nagyszámú online interakcióból észrevétlenül kiszűrni a visszaéléseket. Ezzel nem csak a csalók dolgát nehezítjük meg; de a cégek, ügyfeleink szempontjából az erre fordított kiadásaikat is tudjuk csökkenteni. A konkurenciától azt különböztet meg minket, hogy a SEON rendszere a felhasználók megadott elérhetőségei alapján – mint az e-mail cím és telefonszám – képes felfedni a hozzájuk tartozó digitális lábnyomot. Azaz a felhasználók más szolgáltatásoknál használt profiljait és egyéb online elérhető adatait a másodperc töredéke alatt átfogóan begyűjti és elemzi. Ez megbízható felhasználóknál tipikusan több platformon lévő jelenlétet mutat, míg csalók esetében hiányos vagy nem létező lesz. A rendszerünk könnyen integrálható, így kis-közepes cégeknek, vállalkozásoknak is megfelelő alternatívát kínálunk a csalásmegelőzés piacán.

Mi volt a legnagyobb siker és a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett néznie a SEON-nak?

Legnagyobb sikerként, azt hiszem, az elmúlt 5 év alatt elért folyamatos céges növekedést emelném ki, melynek része, hogy 2021-ben sikerült megháromszorozni az éves ismétlődő bevételünket (ARR), létszámunkat megnégyszerezni, míg az idén áprilisi 94 millió dolláros Series B tőkebevonás további skálázási lehetőségeket enged számunkra. Az egész működésünk termékvezérelt, ezért kiemelten fontos, hogy olyan befektetőkkel dolgozhatunk együtt, akik értik a szolgáltatást és segítenek minket abban, hogy globális szinten is piacformáló vállalkozássá fejlődjünk. Ez a tőkebevonás nagyban segíti további termékfejlesztési és terjeszkedési terveink megvalósítását.

SEON

Úgy gondolom, hogy az egyik legnagyobb kihívás is pontosan a cég skálázásában van, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb kollégákat, akik szaktudásukkal, tapasztalatukkal, hozzáállásukkal hozzá tudnak járulni a SEON sikerességéhez. Majd egy évvel ezelőtt alig voltunk 50-en, most pedig már a 270 főt is meghaladtuk; vannak irodáink és munkatársaink Ázsiában és az USA-ban is, így elengedhetetlen a vállalati kultúra építése. Fontos, hogy az emberek érezzék, hogy egy nagy, nemzetközi csapat tagjai, hogy mindennapi munkájukkal egy valós, inspiráló célon, a csalásmentes jövő megalkotásán dolgoznak.

A mesterséges intelligencia nagyon hangzatos buzzword manapság. Pontosan milyen tevékenységeket segít a SEON esetében?

Úgy gondolom minden csalásmegelőzéssel foglalkozó vállalat számára kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia, hiszen nagyban hozzájárul a folyamatok automatizálásához és hatékonyabbá tételéhez. Így a mesterséges intelligencia a mi terméküknek, illetve annak fejlesztésének is elengedhetetlen része. A SEON-nál a gépi tanulás (machine learning) tulajdonképpen a mesterséges intelligenciához kapcsolódó algoritmusok gyűjteménye, amely historikus adatok alapján különböző szabályokat határoz meg – majd ezeket a szabályokat alkalmazva blokkolja vagy engedélyezi a felhasználói műveleteket, így kiszűrve a gyanús bejelentkezéseket, az esetleges személyes adatokkal való visszaéléseket vagy a hamis, csalásra utaló tranzakciókat. A gépi tanulási motor “betanításakor” megjelöljük a korábban csalásra, visszaélésre utaló és a nem csalásra utaló műveleteket is, hogy elkerüljük a hamis pozitív eseteket; ezzel is javítva a szabályok pontosságát. Minél tovább futnak az algoritmusok, annál pontosabb szabály javaslatokat kapunk, amivel a gép dolgozni tud. Fontos ugyanakkor tisztázni, hogy a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia nem teljesen azonos fogalom, habár gyakran egymás szinonimájaként használják. Bár a gépi tanulás minden formája mesterséges intelligenciának számít, ugyanakkor nem minden mesterséges intelligencia használ gépi tanulást, azaz a mesterséges intelligencia egy tágabb fogalom, amelynek célja az emberi gondolkodást szimuláló gép létrehozása. A gépi tanulás tehát tulajdonképpen a mesterséges intelligencia része, amely során a gépek – átprogramozás nélkül – képesek szabályokat megalkotni, és azt alkalmazni a továbbiakban, illetve tanulni korábbi, historikus adatokból.

Hogyan lehetne a fintech világát közelebb hozni az emberekhez?

Szerintem sokan talán megijednek ennek a szónak hallatán, vagy talán félnek, hogy milyen bonyolult megoldásokat, technologiát takarhat a szó, és hogy úgysem értenék meg könnyen. Pedig manapság az emberek nagy része már rég használja a fintech nyújtotta lehetőségeket, csak talán nem is tud róla. A fintech pénzügyi technológiát jelent, a digitális pénzügyek legújabb generációja, amivel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak. A pénz átutalás, a fizetés, a közösségi hitelezés, a bankolás vagy a biztosítás csak egy a sok terület közül, amit a fintech lefed, vagy ha megemlítem a Revolut (egyébként ügyfelünk) nevét, biztosan ismerősen cseng a hazai piacon is, amelyek szintén fintech megoldásoknak tekinthetők. Úgy gondolom, hogy nem csak az átlagfogyasztóknak, de a cégeknek is fontos, hogy minél több információt szerezzenek erről a világról, hiszen nagyon sok megoldás elérhető, amely segíti a vállalkozásokat a digitalizációban és termékük vagy szolgáltatásuk hatékonyabbá tételében. Ma már szerencsére sok mód van a tájékozódásra: üzletfejlesztési workshopok, képzési programok, innovációs versenyek, stratégiai tanácsadások segítik a fintech lehetőségek feltárását. E mellett print és online kiadványok, magazinok is igyekeznek minél részletesebben és érthetően bemutatni az olvasóknak a legújabb digitális trendeket. Megemlíteném még mindenképpen a fintech világ egyik legfelkapottabb trendjét, a kiterjesztett valóságot, amely – a játékiparból vett megoldásokkal (gamification: játékszerűvé tétel) – új dimenzióba emeli a digitális tér élményszerűségét, még közelebb hozva az átlagfogyasztókat ehhez a világhoz. Elég, ha csak például a Pokemon Go nevű játékra gondolunk, ami néhány éve meghódította a világot, vagy az IKEA egyik alkalmazására, amely segítségével a nekünk tetsző bútorokat megmutatja azon a helyen, ahová tenni szeretnénk. Kutatások alapján, a jövőben még nagyobb szerepe lehet ennek a technológiának – és a virtuális valóságnak – az oktatás, a tudomány, az orvoslás, és akár a mindennapi élet továbbfejlesztésében, így a pénzügyeinkhez kapcsolódó fintech terén is. Akárhogyis alakulnak a forgatókönyvek a jövő technológiáiról, sajnos az internetes visszaélések – maximum más formában – de mindenképp részei maradnak, ezért igyekszünk mindig egy lépéssel a csalók előtt járni.

Kádár Tamás a SEON társalapítója és ügyvezető igazgatója. A startupot még egyetemi éveik alatt alapította társalapítójával. A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett gazdaságinformatikus szakon, és “Deep Info Comms” területet tanulmányozta, amikor először találkozott személyesen a csalók és hackerek komoly biztonsági intézkedéseket átverő módszereivel. A Forbes “Hottest Young Startups in Europe” listáján szerepelt, és többszörös startup pitch győztes. Igazi tech-rajongóként a csalásmentes jövő megteremtésén dolgozik.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük