A millennium fényűző kávéházai Budapesten | TOP 5

A millennium fényűző kávéházai Budapesten | TOP 5

A magyar fővárosban számos lenyűgöző és lélegzetelállító épület található a századforduló virágkorából. A korszak legnépszerűbb és leghangosabb helyszínei a pezsgő társasági élettel teli presszók voltak. Az arisztokrácia kiemelkedő tagjai és az irodalmi élet jeles alakjai is otthonosan mozogtak az alábbi kávéházak falai között.


New York Café

Nem csupán Budapest egyik legimpozánsabb helyszíne, de a világ legszebb kávéházának is megválasztották az egykori New York biztosítótársaság 1894-ben megnyitott székházát, a mai New York Café-t. A több mint 120 éves történelemmel rendelkező épületet mindig is az irodalom és a felsőbb, burzsoá rétegek fellegváraként tartották számon, köszönhetően magával ragadó enteriőrjének és atmoszférájának. A szájhagyomány útján terjedő legenda szerint Molnár Ferenc egyenesen a Duna mélyére hajította a kávéház kulcsát, hogy az soha ne zárhasson be.

Fotó: CNN Travel
Fotó: Schmal Fülöp
1894 környékén, Kép forrása: Fortepan, Budapest Főváros Levéltára, Klösz György fényképe

Centrál Grand Café & Bar

Nevének eredete nem a véletlen játéka, hiszen  az 1887-ben megnyitott, majd a XX. század elejétől virágzó kávéház az akkori pesti élet szellemi centrumaként működött évtizedeken keresztül. A francia ihletésű kávézóban egykor olyan nagy írók és költők fordultak meg, mint Ady Endre, Babits Mihály vagy Kosztolányi Dezső, akik a Nyugat megalapítása után minden kedden itt osztották meg egymással gondolataikat. A belvárosi pezsgő köztudatba igazi főnixként tért vissza a 2021-ben újjászületett kávéház, amely szellemisége napjainkban is tovább tündököl.

1910 Kép forrás: Hulton archívum

Gerbeaud Cukrászda és Kávéház

Bizonyára mindenkinek van legalább egy gyermekkori emléke, amelyben áhítattal kóstolgatja nagyszülei féltve őrzött konyakos meggyét vagy éppen a macskanyelv elnevezésének okát próbálja megfejteni (hiszen a cicák nyelvéből mégsem készülhet csokoládé). Mindezek Gerbeaud Emil genfi cukrászmester vívmányai, amelyek a főváros szívében, a Vörösmarty téren található Gerbeaud Cukrászda és Kávéház falai között születtek meg a millennium idején. A kávéház 1858-as nyitása óta igazi világhírnévre tett szert, neve összeforrott a francia sikkel, az elegancia fogalmával. A társasági élet egykori központja a mai napig örökre szóló élménnyel ajándékozza meg vendégeit.

1896 környékén Kép forrása: Fortepan, Budapest Főváros Levéltára, Klösz György fényképe

Gundel Café Patisserie Restaurant

A magyar konyha legnagyobb reformerének, Gundel Károlynak köszönhetjük a somlói galuska megalkotását, és persze a közkedvelt Gundel-palacsintát is. Az egykoron luxusvacsorák helyszínéül szolgáló létesítmény legismertebb vendégei közül szinte választani sem lehet, hiszen olyan nagy nevek élvezhették a kimagasló színvonalú étterem örömeit, mint a néhai II. Erzsébet brit királynő, Bill Clinton amerikai elnök vagy Angelina Jolie.

1951. Forrás: Fortepan / Nagy Ilona

Hadik Kávéház

Az akkori Bartók Béla út mellett található Hadik laktanyáról kapta nevét a budai oldal legizgalmasabb és legismertebb kávéháza. Az 1910-es virágzását követően az irodalmi élet központjaként is számon tartott törzshely megsínylette a második világháború következményeit, és csak 2010-ben nyitotta meg újra ajtaját a nagyközönség előtt. Karinthy, Kosztolányi és Móricz Zsigmond mondhatni második nappalijukként tekintettek rá, manapság pedig irodalmi estek, művészeti beszélgetések, zenei produkciók és kiállítások állandó otthona.

A Hadik vendégei, jobb szélen Karinthyval. Fotó: Hadik (Facebook)

Grafika: Kiss Áron

New York Cafe | Web | Facebook | Instagram
Centrál Grand Café & Bar | Web | Facebook | Instagram
Gerbeaud Cukrászda és Kávéház | Web | Facebook | Instagram
Gundel Café Patisserie Restaurant | Web | Facebook | Instagram
Hadik Kávéház | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A muszlim politizálás kívánatos, a politikai iszlám kevésbé
strategy

A muszlim politizálás kívánatos, a politikai iszlám kevésbé

Nehéz olyan témákról konstruktívan beszélni, amelyek túlságosan átpolitizáltak, a közbeszédben inkább kutyasípként tekintenek rájuk, mintsem valós társadalmi kérdésként. Az európai radikális muszlimok témája is ebbe a kategóriába esik. Ezért van nehéz dolga az osztrák Dokumentationsstelle Politischer Islam-nak (DPI), azaz a politikai iszlám monitorozásáért felelős központnak, hiszen a kutatási területük miatt
Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit
design

Lengyel cég tervezte a katari világbajnokság stadionjainak székeit

Egy lengyel székgyártó cég háromszázötvenezer széket biztosított a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjaiba. A Forum by Nowy Styl által tervezett ülések a világbajnokság nyolc stadionjából hatot töltenek meg. A vállalat az Abacus és az Omega műanyag székekkel, valamint az Oscar VIP nevű kárpitozott modellel van jelen Katarban, korábban már olyan helyszínekre szállítottak
Téli táj ihlette képzeletbeli ház
design

Téli táj ihlette képzeletbeli ház

Ma egy lenyűgöző, a virtuális térben létező villába invitálunk. Az épület Andrés Reisinger argentin digitális művész fantáziájának gyümölcse, aki Alba De la Fuente madridi építésszel együttműködve tervezte meg a „Téli Ház” elnevezésű villát. A téli tájon kívül a híres tervező, Dieter Rams munkái ihlették meg őket. A művész olyan virtuális