A modern házak titkos élete | Könyvajánló

A modern házak titkos élete | Könyvajánló

Talán még sohasem töltöttünk annyi időt otthonaikban, mint az elmúlt egy évben. Az intenzív otthonlét ideje alatt kiváltképp érzékletessé vált, hogy élettereinkben mutatkozik meg legerőteljesebben az építészet és a design hétköznapjainkra gyakorolt hatása. Az április elején megjelent The Secret Life of the Modern House című könyv témája most aktuálisabb, mint valaha. A kötet informatív és szórakoztató gyűjtemény a tökéletes otthonról való álmodozáshoz.

A szerző, Dominic Bradbury építészetre és designra specializálódott író-újságíró kilencven ikonikus házon keresztül mutatja be a modern házak alakulásának történetét. Azt vallja, hogy minden otthon saját személyiséggel rendelkezik, amelyet saját magunk visszhangjának is tekinthetünk. Otthonaink ugyanakkor olyan belső jellemzőkkel is bírnak, amelyek jóval túlmutatnak rajtunk, és amelyek minket is formálnak.

Ricardo Bofill: La Fabrica, 1975, Barcelona

A könyv stílusa élvezetes, könnyen érthető azok számára is, akik nem jártasak a modern építészet területén, de az építészettörténeti ismeretekkel rendelkezőknek is mutathat újdonságot. Segítségével bepillantást nyerhetünk a világ különböző tájainak korszak- és stílusalkotó házaiba: megismerhetjük sztárépítészek és kevésbé ismert alkotók gondolati hátterét is.

Le Corbusier: Unité d’Habitation, 1952, Marseille
Eduardo Longo: Casa Bola, 1979, Sao Paolo

A téma túlmutat a szűk értelemben vett építészeten, tágabb perspektívából vizsgálja és helyezi kontextusba azokat a tényezőket, amelyek hatással vannak a téralkotás korszakonként és helyszínenként változó hangsúlyaira. A bemutatott otthonok kristálytisztán mutatják meg az emberek viszonyát a természethez, a társadalomhoz, a szabadidőhöz és a magánélethez. Többek között háborúk nyomai, az emancipáció, a megváltozott munkavégzés és különböző filozófusok elméletei mutatkoznak meg tárgyi környezetünkben. A lakóépületek ilyen értelemben véve korszellemek lenyomataként, mégis állandó mozgásban vesznek körül bennünket.

William Morris & Philipp Webb: Red House, 1860, Bexleyheath

A tizenkilenc tematikus fejezetet felölelő narratíva 1860-ban kezdődik az Arts and Crafts mozgalom és az irányzat jeles képviselője, William Morris saját tervezésű otthonának bemutatásával. A szecesszió, az art deco, a klasszikus modernizmus, majd az organikus, brutalista, posztmodern és high-tech építészet példáin keresztül jutunk el a 21. század második évtizedéhez és napjaink kihívásaihoz. A globális problémák megoldásában a szerző sugallata szerint lakóépületeink újragondolása is megoldást nyújthat. Megéri beleolvasni!

Eileen Gray: E-1027, 1929, Roquebrune-Cap-Martin
Philip Johnson: The Glass House, 1949, New Canaan
továbbiak
Átadták a Czech Grand Design díjait
east

Átadták a Czech Grand Design díjait

Szerdán, április 21-én hirdették ki a Czech Grand Design győzteseit. Holdfogyatkozást idéző akusztikai panelek, kapszula formájú lámpacsalád és a cseh irodalmi múzeum izgalmas és friss arculata is ott van a nyertesek között. Mutatjuk a teljes listát! A csehek legfontosabb design-megmérettetéséről, a Czech Grand Design díjátadóról már tavaly is beszámoltunk, és
Vietnámi vagányság profin tálalva | #Bi
business

Vietnámi vagányság profin tálalva | #Bi

Mi sül ki abból, ha a tradicionális vietnámi ételreceptek szakmai profizmussal, reflektív kísérletezéssel és arcpirító fiatalsággal párosulnak? Bármi is, csak jó lehet. A #Bi, bár még csak néhány hónapja nyitott meg a Lehel Piac szomszédságában, máris ezer színnel töltötte meg a város gasztronómiáját – na meg a kíváncsiak gyomrát. A távol-keleti
Klasszikus, mégis kortárs | CHYLAK
divat

Klasszikus, mégis kortárs | CHYLAK

Új formákkal és színekkel debütált a lengyel CHYLAK divatmárka legújabb kollekciója. A táskák egyszerre játékos és időtlen kiegészítői lehetnek mindennapi viseletünknek. Mutatjuk! A varsói székhelyű designmárka megálmodója Zofia Chylak, aki művészettörténésznek tanult; az északi reneszánsz volt a szakterülete. A divat és az öltözködés története azóta is inspirálóan hat rá. Saját