„A munkám a hangulatteremtés” – interjú Szabó Amanda lighting designerrel

„A munkám a hangulatteremtés” – interjú Szabó Amanda lighting designerrel

A designközösség lighting designerként ismeri, ő azonban azt szereti, ha hangulatteremtő mesélőként hivatkoznak rá. Beutazta a világot New Yorktól a Zöld-foki szigetekig, és minden egyes útján kreatív inspirációval gazdagodott. Nemrégiben indított készruhamárkájának ötlete is az egyik útja során fogalmazódott meg. Szabó Amandával szakmai mérföldköveiről és az ideális alkotói közegről beszélgettünk.

A cikk eredetiben a második nyomtatott Hype&Hyper lapszámban jelent meg.

A régióban csak néhány olyan lighting designerről tudunk, aki nemzetközi porondon is megállja a helyét. Miért választottad ezt a szakmát?

Miután befejeztem a tanulmányaimat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, Koppenhágába költöztem, ahol operaprodukciókban dolgoztam és videomapping-installációkat készítettem. Skandináviai utazásaim során jöttem rá először, hogy a lighting design a színházakból kinőve az építészet szerves részévé válhat… és arra is, hogy a jövő amúgy is az univerzális művészeti projekteké.

Ezután beiratkoztam a wismari építészeti egyetem Világítási Tervezés és Menedzsment mesterképzésére. Annak idején, a BA óráimon a tanáraim kérdezgették, hogy mi a projektjeim története. Koppenhágában végül két dologra döbbentem rá: fénnyel mesélek történeteket, és a világítástervezésnek mint szakmának igenis megvan a helye a kreatív iparban. Hiszek abban, hogy a szépség akkor jön létre, ha megtaláljuk az egyensúlyt a különböző művészeti médiumok között.

Mit csinál egy lighting designer? Milyen projekteken dolgozol?

A fő profilom valójában a fénytervezés, azonban nyolc év tapasztalattal a hátam mögött inkább kreatív rendezőnek nevezném magam, aki fénytervezésre és hangulatteremtésre szakosodott. Akár egy színházi előadáson, akár egy épületen vagy egy reklámon dolgozom, az én feladatom a hangulat megteremtése – kapok egy felületet és valamilyen eszközt, amivel érzelmeket kelthetek. Mindhárom területen tapasztalatot szereztem: színpadi fénytervezőként dolgoztam Nicholas Tolkien rendező off-Broadway darabjában, épület– és belső világítást terveztem a budapesti Hard Rock, Four Seasons és Kempinski szállodákhoz, valamint Hakan Can filmrendezővel együttműködve a BMW és a Hyundai reklámfilmek produkciós világításán dolgoztam. Jelenleg a reklámfilmekben látom a jövőmet.

A munkád középpontjában a hangulatteremtés áll, viszont keveset tudunk arról, hogy a tervezési folyamat során milyen konkrét terek inspirálnak. Milyen környezet indítja el benned a kreatív folyamatokat?

Számomra kulcsfontosságú az esztétikus, inspiráló tér és a csend. Úgy gondolom, a kreatív elme kikapcsol egy hangos, zsúfolt irodában. A tér látványa, sőt még az aznapi ruhám színe is befolyásolhatja a designfolyamat eredményét. Miközben feljegyzem a fénydesign mögötti történetet vagy a hangulatteremtés fázisait, órákon át hallgatok monoton elektronikus zenét vagy frekvenciákat. A meditatív terek és helyzetek is fontosak számomra, ezeket a témákat vizsgáltam a Zohar Concept projektemben, amely a fényfrekvenciákon, a színeken alapul. Amikor belépsz az installációba, a színek és a zajok, illatok kombinációja stimulálja az agyadat, így meditatív állapotba kerülsz. Ezek az elvek könnyen átültethetők a reklámokra is.

A lighting design projektjeid mellett hamarosan elindítod fürdőruha-kollekciódat, és a Lil Bedu készruhamárkádnak már két kollekciója is megjelent. Mi késztetett arra, hogy kipróbáld magad a divatban?

Nagy rajongója vagyok az ősi kultúráknak, a kézzel készített áruk hagyományainak, egy ruhadarab vagy tárgy történetmondó erejének. Először az arab kultúrákban szerettem bele a női ruhákba. Szerettem volna egy olyan modern darabot készíteni, amely megidézi a köntösruhák kecses mozgását. A Lil Bedu márkám első kollekcióját ez az érzés ihlette, egy csipetnyi inspirációval a kimonók és modern kaftánok világából. Idén nyáron a Zöld-foki szigeteken töltött napjaim ihlették a Hammock szoknyákat. A márkámnak valóban szíve van, és folyamatosan fejlődik az utazásaim során. Soha nem az volt a célom, hogy megszámlálhatatlan ruhadarabot és kollekciót tervezzek, hanem, hogy valami időtállót és fenntarthatót hozzak létre, amit sokféleképp lehet hordani, és amiből árad az az életstílus, utazási és kulturális tapasztalat, ami megteremtette.


Fotók: Földi Ádám & Talabér Géza & Szabó Amanda

Szabów Amanda | Instagram

továbbiak
Eladóak a Széchenyi Lánchíd kandeláberei
lifestyle

Eladóak a Széchenyi Lánchíd kandeláberei

Augusztusban árverés útján értékesítik a Széchenyi Lánchíd tizennégy kandeláberét. A Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonát képező tárgyegyüttest nyilvános, egyfordulós elektronikus árverés útján értékesítik, amely 2023. augusztus 14-én, 10 órakor kezdődik. A kandeláberek többfélék, vannak közöttük lámpatestből, oszlopból és talapzatból álló, komplett, hosszú kandeláberek, valamint csak lámpatestből és oszlopból álló, rövid példányok
Közép-Kelet-Európa himnuszai – Interjú Kiss Gy. Csabával | Nyomtatott múltak
lifestyle

Közép-Kelet-Európa himnuszai – Interjú Kiss Gy. Csabával | Nyomtatott múltak

Milyen hasonlóságok és különbségek fedezhetőek fel a kelet-közép-európai régió himnuszaiban? Hogyan alakultak ki és milyen típusú himnuszok vannak? Kiss Gy. Csaba tizenhárom régióbeli ország himnuszát mutatja be könyvében, rávilágítva gondolkodásmódunk, mentalitásunk hasonlóságaira, egyúttal párbeszédet kezdeményezve az itteni, szomszédos népek között. Kiss Gy. Csaba magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész, a budapesti Eötvös Loránd
Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge
lifestyle

Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge

Van-e jobb elfoglaltság egy forró nyári délutánon vagy egy frontoktól párás estén, mint hátradőlve fagyizni egyet? Be kell látnunk, hogy ez kortól függetlenül egy tökéletes program. Szerencsére Budapest (sőt, egész Magyarország) bővelkedik jó fagyizókban, de egy közkedvelt szereplő új galaxisba invitál: megnyílt a Mikrokosmos by Füge! Vannak olyan ételek, amelyek