Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge

Csillagközi fagyikaland – Mikrokosmos by Füge

Van-e jobb elfoglaltság egy forró nyári délutánon vagy egy frontoktól párás estén, mint hátradőlve fagyizni egyet? Be kell látnunk, hogy ez kortól függetlenül egy tökéletes program. Szerencsére Budapest (sőt, egész Magyarország) bővelkedik jó fagyizókban, de egy közkedvelt szereplő új galaxisba invitál: megnyílt a Mikrokosmos by Füge!


Vannak olyan ételek, amelyek amolyan szimbólumok, bárhol is keressük őket a világon. A fagylalt ilyen – jelöli a nyarat, a szabadságot, a vakációt, a felhőtlen gyerekkort. Olyankor esszük, amikor a nagy hőségben másra szinte nincs is kapacitás, vagy olyankor, amikor igazán különlegessé szeretnénk tenni egy pillanatot (én például lelkes támogatója vagyok a téli forró almás crumble-ra kanalazott vaníliafagyinak). Megannyi változatban ismerjük: ott az olaszok gelatója, ami selymesebb és sűrűbb, mint a klasszikus fagyi, a japánok kakigorija, ami egyfajta ízesített “jégkása”, az amerikai soft serve (amit csavaros fagyiként ismerünk), az indiai kulfi… És akkor a jégkrémekről még nem is ejtettünk szót. Hogy mitől jó egy jeges desszert, arról megoszlanak a vélemények, de általánosságban kijelenthető, hogy legyen krémes, lágyan olvadó, ízes, nem csak egyszerűen édes.

A csokoládé-vanília-puncs ízhármasán és a fagyott jégdarabokat tartalmazó vizes bázison túljutva szerencsére évek óta erősödik a hazai fagylaltszcéna (amiről mi is írtunk már), de rendszeresen felmerül a kérdés, hogy lehet-e még új a nap alatt. Egyáltalán hány jó fagyizót bír el egy város, vagy éppen egy utca? Aki igazi rajongó, az valószínűleg egyből arra a megállapításra jut, hogy bármennyit. Nem véletlen, hogy új hely nyílt a Bartókon: ez lett a Mikroskosmos by Füge.

Sok Füge nevű gasztrohelyet ismerünk, de tisztázzuk a legelején: ez a Gellért-hegy oldalán lévő Füge bolt és kávézó kistestvére. A Citadella szomszédságában fellelhető üzlet egyszerre delikátesz, kávézó, cukrászda és nyaranta fagyizó, a rajongótábora pedig 2016 óta folyamatosan növekszik. Nem csoda, hiszen itt szó szerint minden van, ráadásul sokáig nyitva tartanak, ezért nem egyszer tévedtem be én is nézelődni estefelé, egy hegyoldali sétát lezárva. A Füge mögött álló család ugyanakkor a XI. kerülethez és a Bartók Béla úthoz is sok szállal kötődik, a gyerekek itt nőttek fel. Jött egy lehetőség fél évvel ezelőtt egy üres üzlet kapcsán, ők pedig lecsaptak a lehetőségre, de eleinte nem voltak biztosak abban, mi is legyen a funkciója. Mivel azonban az édesanya igazi fagyimágus, folyton tanul és kísérletezik, ami a fenti Fügében is híres, úgy gondolták, kipróbálják, hogy Újbuda szívében milyen lenne egy pop-up fagyizó fogadtatása.

Mikrokosmos by Füge, egy lebegő asztronautával – a játékos név visszautal Bartók Béla egyik alkotására, a 6 kötetes, 153 darabot tartalmazó műre, amiben a teljesen kezdő és igazán gyakorlott zongoristák is találnak tudásukhoz illő partitúrát. Amikor zongorázni tanultam, nálunk ez kötelező tananyagnak számított, bár megvallom, egy-két darabbal azért összeakasztottam a bajszomat… Szerencsére itt ilyen csörték nem történtek, helyette csupa pozitív élmény várt. A kreatív logó szintén az édesanya terve (aki korábban grafikusként dolgozott), akárcsak a fagyik, amelyekből már közel 100 íz született a kezei alatt. A 24 tégelyben mindig más ízek sorakoznak, de van egy-kettő közönségkedvenc, ami szinte mindig felbukkan: ilyen a Pisztácia cremino, ami egy nagyon tömény, pisztáciás-törökmogyorós-fehércsokis ízbomba, vagy a kicsit könnyedebb Pisztácia ricotta. Cukormentes vagy éppen tejmentes változatokból is találunk bőven, például rengeteg a gyümölcsfagylalt – eper, málna, mangó – azoknak, akik szolidabb desszertre vágynak. A kísérletezéstől sem félnek, így született a Gallipolli (sárfányos fehércsoki mandulával), a Narancsos mandula vagy a Fekete szezám, illetve az Amareno borhab és a különböző Sajttorta fagyik. Mindenből kérhetünk kóstolót, szívesen mesél, ajánl is a csapat, a kedves kiszolgálás nem extra, hanem mindennek az alapja.

Őszintén, az emberben azért okoz egy kis bizsergést a tény, hogy a szomszédban két másik kiváló fagyizó is található. Azonban Fügével egyetemben a személyes véleményem az, hogy egy ilyen utcában bőven elfér több szereplő is. Én lennék a legboldogabb, ha az lenne a sztenderd, hogy egymás hegyén-hátán nyílnak a magas minőségre törekvő helyek. Nincs egymásra licitálás vagy unfair verseny, és ez ettől szép. Lehet, hogy a fagyiszkafander hasonló, de a sisak mögött egész más a karakter – én a kedves olvasóra bíznám, hogy kóstoljon itt is, ott is, amíg tart a jó idő, abból baj nem lehet!


Fotók: Máté Szilárd

Mikrokosmos by Füge | Facebook | Instagram

továbbiak
Tervek Tirana új kulturális központjára
design

Tervek Tirana új kulturális központjára

A CHYBIK + KRISTOF (CHK) bemutatta az ODA Tirana tervét, amely az albán főváros szívében kaphat helyet. A terveket az ODA, az albán kultúrában az emberek fogadására és találkozására szolgáló hagyományos tér inspirálta. Az ODA Tiranában – amely az albán főváros modern és dinamikus várossá válására reagál és járul hozzá – három torny
Átadták a lengyel fürdőhelyet, ami olyan érzést kelt, mintha az Adrián lennénk
lifestlye

Átadták a lengyel fürdőhelyet, ami olyan érzést kelt, mintha az Adrián lennénk

Júniusban átadták a már több éve renoválás alatt lévő Zakrzówek parkot, amely már évek óta vonzza a merülés szerelmeseit. Ugyan a közeli Twardowskiego-sziklák és a kristálytiszta víz első látásra a vadregényes adriai tájra emlékeztet, pontos desztináció szerint Krakkó környékén járunk. A posztindusztriális terület egy egykori kőfejtő hagyatéka, amely már évek
A Lego elkészítette a Nobel-díjas lengyel költőnő, Szymborska modelljét
design

A Lego elkészítette a Nobel-díjas lengyel költőnő, Szymborska modelljét

A játékgyártó cég Wisława Szymborska születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelgett egy makettel a költőnő előtt. A mintegy huszonegyezer darabból álló jelenet, amelyet Szymborska szülővárosában, Krakkóban, a Małopolska Művészeti Kertben (MOS) állítottak ki, azt a pillanatot ábrázolja, amikor 1996-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat. A makettet Mateusz Kustra, Lengyelország első minősített Lego-építője