„A népművészet teli van erővel" – 10 kérdés Дevához

„A népművészet teli van erővel" – 10 kérdés Дevához

Takács Dorina, azaz Дeva 2019-ben kezdett bele a természet energiáival és virágmotívumokkal áthatott elektro-folk stílusú szóló projektjébe. Dorinát már gyermekként körülvette a zene: kórusban énekelt, néptáncolt, zongorát és szolfézst tanult, majd középiskolás évei alatt ROOM11 néven zenekart is alapított. Néhány munkával és igyekezettel teli évet követően a húsz éves zenekari múlttal rendelkező Zságer Balázs frissen alapított kiadójához került, ahol megjelent első száma „777” címen, melyre a magyar zenei közeg egy emberként kapta fel a fejét.


Mostanra már egyre több ország fordítja Дeva irányába a figyelmét, amit az is igazol, hogy egyik évben megkapta a legexportképesebb magyar előadó címet, valamint az Európai Unió Music Moves Europe díját is.
2022-ben a töretlen sikerrel debütáló single-jei után jelent meg első lemeze, a „Csillag”. Dorinának mára már biztos helye van a hazai fesztiválokon, zenekarával rendre töltik meg a koncerthelyszíneket, emellett viszont ügyel arra, hogy önazonos maradjon és elegendő időt töltsön energiaraktárai feltöltésével, amit fellépésein egyre duzzadó közönségnek ad tovább. Interjú!


1. Idén megjelent a debütáló lemezed, a „Csillag”. Miért éppen ezt a címet kapta?

A nyolcágú csillag nekem maga a remény és az egyensúly jelképe. A Tarot Csillag elnevezésű kártyáján szereplő nő két kancsót tart a kezében. Az egyikből merít, a másikból pedig önt, d és kap egyszerre, egyensúlyban van.
Ezt a fajta harmóniát vissza kell állítanunk, ugyanis sokkal többet merítünk, mint amennyit visszatöltünk. Kibillentünk. A Csillag a remény abban, hogy mindezt helyre tudjuk állítani.

2. Mi magyarázza a szoros kötődést a népi motívumokhoz, népdalokhoz?

Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ezeket a dalokat megénekelték, erősebben jelen voltak, ez pedig érezhető a dalokban és szövegekben. Az a kincs, az a tudás, amit ők a természettel való szoros együttlétben gyűjtöttek be, áthatja ezeket a műveket, a népművészet teli van erővel.

3. A zenédben sokszor találkozhatunk természeti motívumokkal is, honnan ered ez a természet iránti vonzódás?

Sokat jártam, sőt, manapság is sok időt töltök a városban, és azt érzem, hogy abban a térben araszolok. Nem könnyű megtartanom a fényes, puha erőm ennyi ember és ilyen kevés növény és állat között, kifejezettem nehezen megy. Ott úgy érzem magam, mintha egy elkülönített embervilágban lennék, pedig mi is a természet részei vagyunk. Nem vonhatjuk ki belőle magunkat, s rakhatjuk a fejünkre a koronát úgy, hogy közben csak magunkra gondolunk. Ha ezt nem értjük meg, óriásit fogunk bukni a trónról.

4. Mesélj a virágos kertedről!

A virágos kertem kedves, hálás és megnyugtató. A közepén egy fűsziget található, és ebből indul ki négy út a négy égtáj felé. Ezek négy részre osztják a kertet. Van a zöldségeknek egy külön szelete, a napot kedvelő virágoknak kettő, egy pedig a gyógynövényeké. Madarak is ellátogatnak hozzánk a melegebb napokon, van egy fürdető kihelyezve nekik finom, tiszta vízzel, amiben szeretnek megmártózni.

fotó: Mohai Balázs – Takács Dorina

5. Milyen zenék tesznek jót a lelkednek?

Mivel a produceri agy egy dal hallatán rögtön látja a projektfájlt maga előtt, először is fontos, hogy ki tudjam kapcsolni ezt a részemet a szám hallgatása közben. Amint ez sikerül, rá tudok hangolódni az érzésekre.
Mostanában az ethnic, tribal house, ambient, kórusművek, klasszikus zongoradarabok visznek magukkal.

6. Milyen megfontolásból menedzselsz ennyi folyamatot, mint zeneszerzés, producerkedés, albumborító? Hogy látod, hosszú távon is tartható ez?

Úgy érzem jónak, ha én tartom egyben a „műveket”, számomra így a legegyszerűbb ez. Arra már van tervem, hogy bevonjak egy grafikust, mert érdekel más hogyan jelenítené meg a dalokat képileg. A zenei részét viszont semmiképp sem tudnám kiengedni a kezeim közül. Persze kollaborációk készülnek, s még többre lehet számítani a közeljövőben.

7. Hogyan óvod a saját kis buborékodat?

Minőségi egyedüllét, természet megfigyelése, telefonok messze elrakása. A lét megtapasztalása ítélkezés nélkül.
Sokat figyelek befelé, hogy megtudjam mi is, ki is vagyok én pontosan. Ez egyfolytában változik, ezért törekszem ráfeküdni erre a hullámra, és úgy megtapasztalni azt. Ebből nehéz kirángatni, és nem is hagyom, hogy ez megtörténjen.

8. Valóban sokszor kapcsolódsz le a közösségi hálóról, mit adott neked ez a tudatos távollét, mivel töltődsz fel ilyenkor?

Muszáj, figyelni kell, mert nagyon el tud tompítani az a mennyiségű információ, kábává tesz. Ez volt az, ami a legjobban zavart. Amióta figyelek, s sokkal kevesebbet vagyok a közösségi hálón, erősebben jelen vagyok. Jelen. Hogyan lennék rajta a jelenen, ha száz jel telíti be a fejemet a képernyőt nézve. Mivel töltődök? Barátokkal való beszélgetésekkel, emberek, érzéseim, gondolataim megfigyelésével, naplóírással, állatokkal való kapcsolódással, kézműveskedéssel, kertészkedéssel és még sorolhatnám. Annyi minden vár még felfedezésre a való életben!

9. Vannak rejtett tehetségeid?

A rejtettekről sosem fogok tudni beszámolni, hiszen miután felfedeztem őket, már nem lesznek azok. Jó kis paradoxon. Ezért azt válaszolnám, hogy igen, úgy érzem sok mindenre rátaláltam már, amiben tehetséges vagyok.
Amúgy úgy gondolom, hogy a tehetséghez erőfeszítéseket kell tenni. Nem jön csak úgy teljesen magától.

10. Mi ad belső iránymutatást számodra?

A derű. Ha az megjelenik, tudom, hogy arra az út.

fotó: Mohai Balázs – Takács Dorina

Дeva’s Hotspots:

Mi a kedvenc koncerthelyszíned?                                    
Erdővel körbeölelt fesztiválszínpadok, ha konkrét akkor: Waldorfeszt, O.Z.O.R.A Festival.

Legjobb vacsora kettesben?        
Otthon a kertemben.

Kedvenc hely, ahova kikapcsolódni jársz?        
Merzse-mocsár.

Hidden gem a városban?                                      
Massolit kávézó hátsó kertje. (1072 Budapest, Nagy Diófa u. 30.)

Top természetközeli hely?                                    
Nincs top, nehéz hasonlítgatni, hiszen mindegyik hely másfajta ok miatt csodás. No de legyen az Őrség! Az egy mese.

továbbiak
Három csillag szerencsés együttállása – LUI
gasztronómia

Három csillag szerencsés együttállása – LUI

Ahhoz, hogy valaki nyisson egy éttermet, kávézót vagy pékséget, tulajdonképpen nem kell semmi eget rengető. Ahhoz azonban, hogy ez olyan hely legyen, ahol tíz perc után törzsvendégnek érzed magad, és ahová akár napjában többször visszatérsz, egészen más dolgok szükségesek. Nyitottság, alázat, maximalizmus – ezek bizony nem klisék vagy üres szavak, hanem
Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU
art

Magyar fiatalok munkái a Vienna Design Weeken | Veszprém-Balaton 2023 x METU

Fenntartható társadalmi és ökológiai megoldások a helyi és a nemzetközi kapcsolatok hálójában – a 2022-es Vienna Design Week szervezői idén is legfontosabb feladataik közé sorolták a tárgyak-terek-szolgáltatások hármasának megjelenését a social design területén. A design és a társadalom kapcsolódási pontja igen sokszínű lehet, amit a tíz napig tartó esemény repertoárja is
Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada
community

Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada

A malmok jelentősége a falusi kultúrákban összehasonlíthatatlan a jelenlegi gabonamegmunkáló műhelyek helyzetével. A ma inkább múzeumokként funkcionáló épületek régen nem a letűnt korok mezőgazdasági eszközeit zárták vitrinbe, hanem pezsgő térnek és még társadalmilag is nagyra becsült szimbólumnak számítottak. A bolgár Karpacsevoban is hasonló stációkon eshetett keresztül a helyi malom, ami