Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada

Karpacsevo, ahol egy malom a kultúra fellegvára | studio nada

A malmok jelentősége a falusi kultúrákban összehasonlíthatatlan a jelenlegi gabonamegmunkáló műhelyek helyzetével. A ma inkább múzeumokként funkcionáló épületek régen nem a letűnt korok mezőgazdasági eszközeit zárták vitrinbe, hanem pezsgő térnek és még társadalmilag is nagyra becsült szimbólumnak számítottak. A bolgár Karpacsevoban is hasonló stációkon eshetett keresztül a helyi malom, ami egy innovatív ötletnek köszönhetően újra az életet jelképezi – immáron kulturális központ formájában.


Ami egykor rommá korosodott a kihasználatlanság miatt, az most új funkciókkal színesíti a helyi kulturális életet. Manapság nem ritka, hogy az előző évszázadok emblematikus épületei új formában, új szerepekkel élednek újjá, hogy a fiatalabb generációk számára is adaptálhatóak legyenek – akár egy műhely, szórakozóhely vagy kulturális központ, van benne valami varázslatos, amikor két kor találkozik ilyen formában. Hasonló körforgásban részesült Karpacsevo elfelejtett malma is, ami évtizedekig egymagában álldogállt a falu határában, egészen 2019-ig, amikor egy bolgár civil szervezet kezdeményezésére a studio nada építészei megkezdték a munkálatokat az időközben átalakított romos épületen.

A malomból lett kulturális központ olyannyira épül be a környezetébe, mint ahogyan a falu vérkeringésébe igyekszik: a tér a régi malom hagyatékaként generációk, nemzetiségek és kultúrák közti hídként próbálja felkelteni a falubeliek érdeklődését. A drámai átalakulás és az új funkciók lehetővé teszik, hogy egy élénk vidéki közösségnek adjon otthont, ügyelve a helyszín autentikus mivoltának megőrzésére – az “új malom” tervezési koncepciójában fontos szerepet töltött be a hely hagyományos jellegének megtartása modern eszközökkel.

A projekt fő célja az épület adaptálása és újrahasznosítása volt, amelyben a helyi természetes anyagok felhasználása, például a vályogtégla vagy a fadeszkák nemcsak fenntarthatósági szempontból mérvadók, hanem fontos stílusbeli jelentőségük is van a vidéki esztétika megtartása érdekében. Utóbbi kiemelése a belső térben a fehérre festett fémelemek segítségével sikerül, amely a rusztikus régi faszerkezet kontrasztjaként csipkeszerűen keríti be és világosítják a teret. A régi és az új játéka teremti meg a harmónia és az egyensúly különleges atmoszféráját, amelyben ez az újragondolt, autentikus környezet teljesen kielégíti az újonnan hozzáadott szolgáltatások igényeit.

A földszint biztosítja a látogatók alapszükségleti helyiségeit, a mosdókat, tárolóhelyeket és biciklitárolót. Az első emeleten található közösségi terek könnyed megközelítésének köszönhetően elérhetőek minden korosztály számára, emellett az információs pult és a teakonyha is. A többfunkciós tetőtér pedig helyszínt nyújt különböző kulturális eseményeknek a workshopoktól kezdve a kerekasztal-beszélgetésekig. A három szint vizuális összhangja is bizonyítja a gondos koncepció tökéletes kivitelezését. A bolgár falu “újraéledt” malmán keresztül is érezhetjük, hogy megannyi észre nem vett érték roskadozik közöttünk, amelyek arra várnak, hogy részesei legyenek a jelenkori világnak.

Fotók: Todor Todorov

studio nada | Web | Instagram

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Hétköznapi tárgyak brutalizmusra hangolva
design

Hétköznapi tárgyak brutalizmusra hangolva

Sofia Alvarado hétköznapi tárgyakat álmodott újra brutalista stílusban. A tervező a BRUTANTES kollekció darabjainál látványos barackszínnel tompítja a geometrikus formák szigorát. A brutalista stílust igazán csak az elmúlt években kezdték értékelni a designkedvelők. Népszerűségének egyik oka a funkcionalitása: a minimalizmushoz hasonlóan arra törekszik, hogy a lehető legegyszerűbb formában szolgálhassa a
Twisted #4 – Ételfóbiák
fotográfia

Twisted #4 – Ételfóbiák

Kifordított ételélményeinket taglaló korábbi cikkeinkben megmutattuk a furcsa, bizarr, helyenként undorító ételkombinációkat vagy éppen állagokat. Van azonban, amikor a bennünk lévő ellenállás érzete még erősebb: ezek a különböző ételfóbiák, amikről ismét a gasztrofotózás segítségével gondolkodunk. Mi előre szóltunk! Mindannyiunk számára léteznek olyan ételek, amelyek láttán borsódzik a hátunk. Lehet ez
A groteszk árnyalatai - így látta a '80-as évek Budapestjét egy holland fotográfus
fotográfia

A groteszk árnyalatai - így látta a '80-as évek Budapestjét egy holland fotográfus

Ablakrácson kapaszkodó és járdán kúszó férfiak, szétesett autók és hajlott lámpaoszlopok, kicsavarodott testhelyzetek és szürreális szituációk. A holland Hans van der Meer 1980-as évekbeli, részben eddig sosem látott budapesti fényképei most visszatértek a magyar fővárosba. Hans van der Meer azon kevés nyugati-európai fotográfusok egyike, akik hosszabb időt töltöttek el a