A név változik, a pinek maradnak | OLOVKA Studio néven folytatja a POPpins

A név változik, a pinek maradnak | OLOVKA Studio néven folytatja a POPpins

Udvardi Ramóna 2015-ben indította el a POPpins márkát, mely nevéhez hűen különféle popkulturális elemeket, témákat örökített meg vagány kitűzők formájában. A POPpinsnak köszönhetjük, hogy magunkra tűzhettük többek között a Szomszédok Taki bácsiját vagy a Kenderesi Tamás által szállóigévé vált sajtbureszt. A POPpins most OLOVKA Studio néven folytatja tovább: a név változik ugyan, de a kitűzők maradnak. S hogy mi lesz még? Erről kérdeztük a márka alapítóját.

A POPpins sokak számára egyet jelentett a vagány, klassz, minőségi jelzőkkel. Mindig volt egy jól megválasztott populáris, mainstream téma, ami rákerült a kitűzőkre, de ez sosem jelentette azt, hogy lejjebb adtál volna a minőségből, magyarul: sosem vált gagyivá a márka, pedig ebben a műfajban ez simán előfordulhat. Hogyan látod a márka elmúlt öt évét? Mennyire volt nehéz hazai márkaként ebben a műfajban helyt állni?

Amikor 2015-ben rátaláltam az Instagramon az akkor még nem túl nagy pines közösségre, rögtön tudtam, hogy én is szeretnék ennek a része lenni és újhullámos kitűzőket tervezni. Pár kisebb-nagyobb külföldi márka már előtte is működött, de érezni lehetett, hogy az egész közeg robbanás előtt áll és sorra fognak felbukkanni az újabb és újabb tervezők. Akkor azt gondoltam, hogy hamarosan itthon is sok kicsi vállalkozás fog kitűzőket árulni, szerettem volna én lenni közöttük az első. Ez aztán olyan jól sikerült, hogy bár pár magyar tervező (köztük Klement Csaba, Török Judit és a Bomo Art is) készített pineket, de a mai napig a POPpins az egyetlen hazai márka, amelynek a kitűzők a fő profilja.

Ez az itthon elmaradt pinforradalom az én malmomra hajtotta a vizet egy nem szándékos monopolhelyzettel, bár talán jobban örültem volna, ha máshogy alakul. Mivel a POPpinst csak másodállásban csinálom, mindig is táncolt a kreatív kiteljesedést adó hobbiprojekt és a profitábilis vállalkozás határán attól függően, hogy éppen mennyi időt és energiát tudtam rászánni. Szeretném, ha idővel ez lenne a főállásom, de egyelőre nem tartok még itt, habár azt hiszem, jó úton haladok.

Sok minden történt a POPpins-szel az elmúlt években. Számtalan saját tervezésű kollekció került ki a kezed alól, de voltak együttműködések is, itt említhetjük például a Madzag Doggal közös kollekciótokat, de a Szépművészeti Múzeumnak is terveztél kitűzősorozatot. Melyik projektekre vagy a legbüszkébb, és melyik az, amelyik kevésbé váltotta be a hozzá fűzött reményeket?

A saját tervezésű kitűzők közül egyértelműen a „Lady Boss” és a „Pride” pinek a kedvenceim. Szuper érzés olyan tárgyat alkotni, aminek fontos üzenete van, amivel a viselője az általa képviselt értékeket kommunikálhatja a külvilág felé. Kollaborációk közül pedig nehéz kiemelni egy kedvencet, de azért mindig hálás leszek Varga Violának, aki lehetővé tette, hogy huszonnyolc évesen a Magyar Nemzeti Galériába kerüljenek be a tárgyaim. Még akkor is, ha csak a földszinti Múzeum Shopig jutottak.

Ami egy kicsit mindig nehezebb volt, az a karácsonyi termékkör, mert arra alig pár hetem van, arról nem is beszélve, hogy a pinek elvesztik az aktualitásukat. Két éve ezt próbáltam meg kiküszöbölni a klasszikus karácsonyi ajándékok – bögre, parfüm, zokni, bor – sorozatával, aminél próbáltam „négyévszakos” és egyben karácsonyi kitűzőket is csinálni. Egy szarkasztikus hangvételű képeslappal csomagoltam össze ezeket a pineket, de lehet, hogy a tálalás túl pikírt lett, mert ezek a kitűzők sokkal jobban fogynak az év többi részében, sima hátlapkártyával.

„A név változik, a pinek maradnak, de melléjük rengeteg új, személyre szabható termék érkezik majd” – írtad a nagy bejelentés kapcsán egy október közepi Facebook-bejegyzésben. Mesélj nekünk kicsit arról, mi vezetett ahhoz a döntéshez, hogy újraértelmezd a POPpinst és OLOVKA Studio néven folytasd tovább? Mi változik meg a márkanéven túl?

Amikor elkezdtem a POPpinst, fejben öt évet jósoltam a kitűzőknek, de örülök, hogy nem lett igazam és még mindig kíváncsiak az emberek a pinekre. Én viszont nagyon sokat változtam az elmúlt években és a kitűzők tervezése mellett sok más dologgal is elkezdtem foglalkozni, gondolok itt a szabadúszó karrierem kiépítésére. Mindezeken túl beleszerettem a kerámiakészítésbe is. Bár a POPpins nevet nagyon szerettem, úgy éreztem, hogy nagyon szorosan kötődik a jelentéstartalma a kitűzőkhöz, ami mostanra már csak egy kis részemet reprezentálja. Ezért döntöttem végül amellett, hogy a bővítést, átszervezést összekötöm a névváltoztatással.

Mivel már a POPpins is személyes márka volt, ami az én értékeimet, érdeklődési körömet, látásmódomat tükrözte, ez a jövőben sem fog változni. A legtöbb feladatot a tervezéstől kezdve az ügyfélkezelésen át a számlázásig továbbra is egyedül viszem, de tavaly novemberben csatlakozott hozzám Dékány Lilla is, aki amellett, hogy gyakorlatilag a jobbkezem, a social felületek kezelésében és a community managementben segít nekem.

Milyen termékekre számíthatunk majd az OLOVKA Studio-tól?

A termékpaletta első körben kerámiákkal fog bővülni, később pedig papíráru is érkezik majd. AZ OLOVKA-val kicsit az is célom volt, hogy bármilyen új dologba is szeretek bele, az beleférjen a márkába – innen a Studio megnevezés. Korábban nem tudtam alacsony darabszámú, egyedi megrendeléseket vállalni a kitűzőkészítés technológiai korlátai miatt, de remélem, a jövőben sok megkeresés fog érkezni egyedi illusztrációkra, kerámiatárgyakra és más személyes ajándékokra.

Fotók: Csizmadia Bendegúz

OLOVKA Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Múlt és jelen találkozása Kijev új kávézójában | AKZ Architectura
architecture

Múlt és jelen találkozása Kijev új kávézójában | AKZ Architectura

Egy 19. századi lakóépületben kapott helyet Kijev új kávézója, a Best Way To Cup. Modern enteriőrelemek éles kontúrjai találkoznak százéves falak szabálytalan textúrájával a mindössze ötvenhét négyzetméteres, kétszintes térben. Múlt és jelen tökéletes harmóniájára törekedett az ukrán AKZ Architectura stúdió, amikor Kijev nemrég megnyílt kávézóját tervezte. A meglehetősen keskeny, de
Ilyenek is lehetnének a városok a pandémia után
architecture

Ilyenek is lehetnének a városok a pandémia után

Építészek és tervezők vízióinak sora jelenik meg arról, milyen lehet az épített környezet és a városi élet a pandémiát követően. Az O2 Design Atelier koncepciója szerint felfelé fogunk építkezni. A maláj építészstúdió szerint a pandémiát érdemes egyfajta jelzésként értelmezni arra vonatkozóan, hogy a bolygó pusztulását csakis radikális lépésekkel és közös
Anna Dello Russo nyitja meg a Budapest Fashion & Tech Summitot
digitális

Anna Dello Russo nyitja meg a Budapest Fashion & Tech Summitot

Harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Divat & Design Ügynökség a régió meghatározó divatszakmai eseményét, a Budapest Fashion & Tech Summitot. A vírushelyzetre való tekintettel ezúttal online, november 30. és december 1. között tartják az eseményt. A rendezvényen nemzetközi szinten is elismert szakemberek többek között a fenntarthatóság, a változó üzleti modellek és