A száztornyú város öt lenyűgöző kávézója | TOP 5

A száztornyú város öt lenyűgöző kávézója | TOP 5

A cseh fővárost a világ legszebb helyei között tartják számon, évente több mint egymillió ember látogat el ide, hogy felfedezzék rejtett kincseit. Ma ezeknek a kincseknek egy szeletét, a város legszebb kávézóit hozzuk el nektek. Irány Prága!


Café Slavia

Leopold Lažanský politikusban fogalmazódott meg az az ötlet, hogy az 1863-ban épült Nemzeti Színházzal szemben valamilyen közösségi teret kellene létrehozni, ami a prágai felső tízezer számára szolgálhatna találkozóhelyül.

A szerencsés elhelyezkedés és a lenyűgöző enteriőr ellenére mégis sokat kellett küzdeniük azért, hogy állandó vendégkört alakítsanak ki a kávézó számára, ugyanis igen jelentős volt a konkurencia. Ezen kávéházak közé tartozott többek között a Városháza kavézója, vagy a szintén akkoriban megnyílt Café Orient, a Fekete Madonna Házának földszintjén. Azonban Café Slaviával szemben lévő színház színészei szinte az első perctől fogva rendszeres vendégekké váltak, akik az előadások után ültek be ide beszélgetni. A kávézó jelenlegi Art Deco karakterét az első világháború után kapta, miután a látogatók a hely barátságtalan légköréről panaszkodtak.


Café Imperial

Az Imperial az elmúlt száz évben végig az egyik legnépszerűbb kávéháznak számított, ahol rendszeresen fordultak meg olyan közismert személyek, mint Franz Kafka író, Leos Janacek zeneszerző vagy Tomáš Garrigue Masaryk, Csehszlovákia első elnöke.

Nemcsak a kávéház, de annak épülete, az Imperial Hotel is nagy múlttal rendelkezik: az első írásos feljegyzések az épületről ugyanis egészen a 14. századból származnak. Azóta hatalmas változásokon esett át, a ma ismert formáját a 2005 és 2007 közötti felújítások során kapta. Belső terei Art Nouveau stílusban készültek, elsősorban a szinte mindenütt megtalálható egzotikus mozaikok teszik lélegzetelállítóvá.


Grand Café Orient

A kávéház Prága egyik leghíresebb épületének, a Fekete Madonna Házának földszintjén található és nyolcvan év kihagyás után nyitotta meg újra kapuit. Az épület az északkeleti sarkán található 17. századi Madonna szobor után kapta a nevét, leginkább mégis arról híres, hogy az ország első kubista ihletésű háza. A teljes épületet – annak külső és belső elemeit beleértve – Josef Gočár építész tervezte, aki akkoriban mindössze harmincegy éves volt. Az ő nevéhez fűződik az itt helyet kapó kávézó is, amelyet kovácsoltvas csillárok, türkiz textíliák és a sötétre pácolt tölgyfa bárpult tesznek jellegzetessé.


Café Letka

Bár Prága városa jócskán el van látva történelmi kávéházakkal, nem szabad megfeledkeznünk azokról a helyekről sem, amelyek később kerültek a város büszkeségei közé. A Letenské tér közelében található Café Letka ötvözi a város jól megszokott klasszikus stílusát a kortárs megjelenéssel. A vendégek nappal egy finom csésze kávé mellett pihenhetnek, míg este kellemes órákat tölthetnek el barátaik és egy Matuška sör társaságában.


Kavárna co hledá jméno

A Kavárna co hledá jméno kávézó elnevezését a nonchalant hozzáállás jegyében kapta, ugyanis magyarra valahogyan így fordíthatnánk: A kávézó, ami még keresi a nevét. A hely alapítói, Lukáš Žďárský és Jakub Zajíc régi épületeknek és tereknek adnak új életet. Ezt a projektet is így hozták létre, amely során egy asztalosműhelyt alakítottak át nyüzsgő kávézóvá és galériává, amely tökéletesen ötvözi a jó kávé és a művészetek szeretetét.


Café Letka | Web | Facebook | Instagram
Café Slavia | Web | Facebook | Instagram
Café Imperial | Web | Facebook | Instagram
Grand Café Orient | Web | Facebook | Instagram
Kavárna co hledá jméno | Web | Facebook | Instagram

Forrás: prague-stay, gastrohotel, cafeimperial, czechbyjane, czkubismus, facebook, prague, prague.eu

továbbiak
Egy szocreál nappali az overálodon? | Itt a PLIÉ tavaszi-nyári kollekciója
design

Egy szocreál nappali az overálodon? | Itt a PLIÉ tavaszi-nyári kollekciója

A 60-as, 70-es évek építészeti– és stílusirányzatai ihlették a magyar designermárka legfrissebb darabjait, amelyek ezúttal is jól variálhatóak és kényelmesek. A tavaszi évszakot a prémium magyar ruhamárka új kollekcióval köszönti, amely egy több szezonon átívelő időutazásra invitál. Az időtlen termékeket a 60-70-es évek építészeti irányzatai, a korszakot meghatározó épületek, bútorok,
A Görbeország lett a közönség kedvence a Highlights of Hungaryn
lifestlye

A Görbeország lett a közönség kedvence a Highlights of Hungaryn

„Hass, alkoss, gyarapíts” – ezzel a jelmondattal díjazták idén is az inspiráló kezdeményezéseket a díj alapítói és kurátorai. Ismét a legeredetibb és legszerethetőbb projekteket keresték a Highlights of Hungary díj kurátorai. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény kiemelt partnerségével megvalósuló eseményen idén is két fődíjat adtak át, az egyiket a
Halad-e bármerre az európai integráció?
strategy

Halad-e bármerre az európai integráció?

Szerbia helyzete nemcsak a Balkánon, de az európai integráció terén is kérdéses. Interjúnk Igor Bandovićcsal, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ (Belgrade Centre for Security Policy) igazgatójával. Sokadik szakaszában tart a Balkán európai integrációja. Hogy látja, merre tart ma a folyamat? Mennyire tudnak türelmesek maradni a balkáni társadalmak és politikai vezetők a