A szín az alapja mindennek | Farkasdy Szilvia textíliái

A szín az alapja mindennek | Farkasdy Szilvia textíliái

Geometrikus, absztrakt formavilág, egyszerű és őszinte kompozíciók, élénk színekkel társítva. Farkasdy Szilvia textiltervező művész projektjeit fedeztük fel, és teljesen lenyűgözött minket.  Mutatjuk!

Farkasdy Szilvia már gyerekkora óta kötődik a művészetek legkülönbözőbb formáihoz, így elég hamar nyilvánvalóvá vált a számára, hogy ez az ő iránya. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező mesterszakos hallgatója.

Miró-átírás

Textil-alkotásaiban a ‘70-es és ‘80-as évekre jellemző szín- és formavilág hangulata köszön vissza. Gyakran inspirálódik olyan művészek vizuális világából, akik munkájában az absztrakt formák és alapszínek dominálnak.

Számomra a szín az alapja mindennek. Nagyon szeretem a színes, ugyanakkor tiszta, mintaszerű kompozíciókat. Általában nem is az adott öltözék formájával kezdem a tervezést, hanem előbb kitalálom a szín-, és mintavilágát. Emiatt is foglalkoztatnak azok az alkotók, akik hasonlóan színes és geometrikus alapokkal dolgoznak ” – emeli ki Szilvia.

Munkáiban a színek és formák gondos társítása mellett, személyes emlékeihez, élményeihez is vissza-visszanyúl. BALATON ruhakollekciójában például gyerekkori családi nyaralásainak hangulatát öntötte formába. A ruhadarabok kialakításai olyan tárgyakat idéznek meg, mint a csíkos kempingszék, a vitorlás hajó, vagy a vitorlaponyva mozgása. Mintázatuk pedig a kempingvászonra is jellemző csíkritmusra épülnek.

Balaton
Balaton
Balaton

A karakteres ruhadarabok elkészítésében, Szilvia leginkább a kötés technikáját alkalmazza, de emellett szívesen kísérletezik természetes anyagokkal, vagy olyan egyéb technológiával, amivel textilre vagy akár más alapanyagra is mintát lehet készíteni.

Anyagtársítások
A kötés folyamatában az a legizgalmasabb, hogy én alakítom ki magát az alapanyagot. Így egyszerre foglalkozhatok mintákkal, struktúrákkal, felületekkel és végül azzal, hogy ezeket milyen formában jelenítem meg. Szabadságot ad a tervezésben, hogy nem egy már meglévő anyagból dolgozom.

Szilvia jelenleg a diplomamunkáján dolgozik, amelyben szintén a színek állnak majd a középpontban: Johannes Itten nevéhez fűződő színtanból kiindulva tervez mintákat, majd önti öltözék formájába. Mi már nagyon várjuk!

További újdonságokért, kövessétek ti is Szilvia Instagram oldalát:
Farkasdy Szilvia Instagram

Fotók: Kovács Dávid, Urbán Jonatán

továbbiak
Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Fogarasi Demeter
design

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Fogarasi Demeter

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, az ösztöndíjpályázat finanszírozásában pedig a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat.
Euphoria Spa | Misztrász, Görögország
architecture

Euphoria Spa | Misztrász, Görögország

Görögország első holisztikus spa központjában a belsőépítészet eszközei is ugyanúgy hozzájárulnak a szenzuális élményhez, mint a kezelések. A világörökség részeként számon tartott Misztrász területén, egy ciprusliget mellett vájták egy hegy belsejébe a spa négy szintjét. Aki betér az Euphoria Spa-ba, annak már azelőtt jó eséllyel euforikus élményben lesz része, hogy
Optimizmus a válságban
vélemény

Optimizmus a válságban

Hogyan legyünk optimisták amikor a tévét vagy a számítógépünket bekapcsolva az apokalipszist – vagy valami arra emlékeztetőt – látjuk élőben? Jó kérdés. Az emberiség történetének jó részét egyáltalán nem az optimisták írták, habár biztosan ők alakították. Másképp: az emberiség Földön töltött idejének nagy részében nem az optimizmus uralkodott. Mert nem is létezett