A túrázó menedéke | LCA Architetti

A túrázó menedéke | LCA Architetti

Az olasz LCA Architetti által tervezett, otthonos és meghitt faház kialakítása teljes összhangban áll a tájjal. Az épület egyik különlegessége, hogy főleg megújuló forrásokból származó, természetes anyagok felhasználásával készült.

A Chalet Blanc menedékház egy fiatal pár ötletéből született, akik a fenntarthatóság jegyében faházat szerettek volna építeni a Matterhorn hegycsúcs lábánál.

Az épület formavilága a hagyományos faházak megjelenését ülteti át kortárs megközelítésbe. Karakterét fordított „W” alakú tetőszerkezete adja, egyfajta párbeszédként a házat körülölelő hegycsúcsok, a táj és az épület között. A tető vonalvezetését az erkélyek kialakítása is követi, ezekre minden szobából ki lehet jutni.

A zord éghajlat elleni védelem érdekében a ház északnyugati homlokzata zártabb, kevesebb nyílással vagy kiugró résszel rendelkezik. Ezt az oldalt függőlegesen elhelyezett fagerendák borítják, az ablakok itt különböző méretűek és szabadabban, aszimmetrikusan nyílnak. A keleti homlokzatot az emeleten található nagy loggia és az azt szegélyező fagerendák teszik jellegzetessé.

A menedék alsó szintjén sítároló, garázs és egy háromszobás lakás található. Utóbbiban a bejárat közvetlenül a nappaliba nyílik, ami előszobaként is szolgál. A kényelem növelésének érdekében a hálószoba mellett egy wellnessrészleg is helyet kapott pezsgőfürdővel, relaxációs szobával, szaunával és törökfürdővel felszerelve. Innen a kilátás egy nagy, kőburkolatú szoláriumra és a kertre nyílik.

Az emeleten recepciót és további négy, fürdőszobával ellátott hálószobát alakítottak ki. A legfelső szintet a nagy, völgyre néző ablakok jellemzik; itt található a közös nappali, ebédlő, konyha, valamint egy kandalló kőüléssel. A keleti oldalon pedig az előbb említett fedett loggia várja a vendégeket, mint az olvasás, a pihenés és a kikapcsolódás helyszíne.

Fotók: Simone Bossi

LCA Architetti | Web | Facebook

Forrás: ArchDaily

továbbiak
HIGHLIGHTS | Experimentális tipográfia
art

HIGHLIGHTS | Experimentális tipográfia

Az utóbbi években már popkulturális körökben is szárnyát bontogatja egy újfajta grafikai megközelítés, az experimentális tipográfia. A műfaj különlegessége, hogy a hagyományos grafikai irányzatokhoz képest markáns, jellegzetes betűkészlettel és a megszokott tördelési, betűtervezési szabályok felrúgásával hoz létre új, lázadó, spontán megjelenést. Önmagában kérdőjelezi meg tehát azt, amit hosszú évek során
A Mars légkörébe jutott az Emírségek első űrszondája
news

A Mars légkörébe jutott az Emírségek első űrszondája

Az Egyesült Arab Emírségek Hope névre keresztelt űrszondája belépett a Mars légkörébe, a kutatócsapat pedig bolygó körüli pályára állította a szerkezetet. Számos nemzet űrprogramjáról hallhattunk már, de az mindig is kérdéses volt, hogy az arab világ mikor csatlakozik ehhez a küzdelemhez. Az arab missziók történetében először, a nemzeteket tekintve – az
Itt az első holografikus képkereted
business

Itt az első holografikus képkereted

Hamarosan piacra kerülhet az világ első, otthoni használatra is alkalmas holografikus képkerete, mely számos érdekességet rejt magában. Anélkül, hogy filozófiai magaslatokba bocsátkoznánk, kijelenthetjük, hogy napról-napra egyre több elképesztő találmány bizonyítja azt, hogy tulajdonképpen a jövőben élünk. A legújabb sci-fi őrület a holografikus berendezések széleskörű elterjedése lehet: ennek első bizonyítéka ez