fbpx
Nyomj Entert

A zene és a kortárs lengyel építészet kivételes találkozása

A Varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Egyetem Białystoki kampuszát a Maciej Zukowski építész iroda gondolta újra egy átfogó rekonstrukció keretében, mely során különleges technológiákkal és speciális anyagokkal egyaránt kísérleteztek.

A teljeskörű átalakítás több szempontból is kihívások elé állította a tervezőket, mert az épület az idők során nemcsak oktatási intézményként, hanem lakóházként is működött, ezért többször bővítették új szárnyakkal. A homlokzat megjelenésének egységesítése a klasszikus faburkolat – mely a próbatermekben található akusztikus falak stílusjegyeit idézi meg – és az eltérő épületrészeket összekötő, univerzális hatást kölcsönző, téglával borított lábazatok segítségével jött létre.

Mivel a válaszfalak különböző magasságúak, az ablakok régi helyeinek megváltoztatása egy újabb szükséges lépés volt a teljes összhang megteremtése felé. Az egy vonalban, vízszintesen elhelyezkedő nyílászárók – amiket állítható és zárható, a burkolat anyagával megegyező zsalukkal láttak el – így egyfajta keretbe foglalják a letisztult kompozíciót. A tágas teraszok, az egyszerű korlátok és a térkövezett lépcsők az épület modernista gyökereihez nyúlnak vissza.

A projekt fő irányvonalát belsőépítészeti szempontból a megfelelő akusztika megteremtése, valamint a terek kihasználhatóságának maximalizálása adta, melyet a legnagyobb koncerttermekből is ismert mozgatható falakkal értek el.

Maciej Zukowski | Web | Facebook | Insatgram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük