fbpx
Nyomj Entert

Egy könyv, amely a szocializmus gyufásdobozait ünnepli

Vajon gondolták az egykori gyufásdobozok tervezői, hogy nemcsak egy szemrevaló hétköznapi tárgyat terveznek, hanem időkapszulába zárják a szocialista korszak egy szeletét?

Jane McDevitt glasgow-i webdesignert a történelem és a design szeretete a könyvtárig repítette, ahol egy olyan kötetre bukkant, amely történelmi gyufásdoboz címkéket mutatott be a világ minden tájáról. A keleti blokk kiemelkedő grafikái egyből kitűntek a többi közül: színesek, modernek és társadalmilag fontos szereppel bírtak. Így lettek Jane kedvencei a keleti grafikák, amik sokszor tükrözték az adott politikai rendszert, így nem meglepő, hogy a címkéken is sokszor visszaköszön a hatalom: a nemzeti sikerek és az ipar virágzása, de ugyanígy helyet kaptak az olyan közszolgálati információk is, mint a higiénia, a pénzmegtakarítás, az alkoholfogyasztás és a közúti biztonság. Ezeket az üzeneteket szemet gyönyörködtető, századközepi merész kortárs design és élénk színek közvetítik.


A Matchbloc névre keresztelt könyv Jane McDevitt és Neal Whittington közös szerzeménye, amely a több száz gyufásdoboz illusztrációból álló gyűjteményt dolgozza fel. A címkék az 1950-es évektől kezdve az 1980-as évekig bezárólag Csehszlovákiából, Lengyelországból, Oroszországból, Magyarországról és Németországból származnak. A könyv nemcsak gyűjtők számára jelenthet örömet, hanem vizuálisan gazdag, rendkívüli társadalmi archívumot is hagy maga után. A Matchbloc projekt a könyvön túl a gyufásdoboz gyűjteményből származó minőségi printeket is tartalmazza, amelyekre mind kivitelezésben, mind csomagolásban zöld megoldást alkalmaznak. Emellett minden egyes print eladása után egy fonttal támogatják a Glasgowba kényszerült politikai menekültek szervezetét is.

Matchbloc | Web | Instagram | Flickr

Forrás: The Calvert Journal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük