Ahol a design és a művészet találkozik | NOOM Studio

Ahol a design és a művészet találkozik | NOOM Studio

Egyszerű geometriai formák különös színvilággal és kézműves technológiával társítva: az ukrán NOOM Studio modernista bútordarabjai a szuprematizmus és a Bauhaus előtt tisztelegnek.

A NOOM stúdiót Katyerina Szokolova és Arkagyij Vartanov alapította 2017-ben. Termékeik nagy része fémből készül; minden egyes darabban a hagyományos, kézműves és modern technológiák keverednek. Alkotói szemléletmódjukat nagyban meghatározzák a geometrikus absztrakció és a szuprematizmus stílusjegyei.

„Amikor abban a városban élsz és dolgozol, ahol a szuprematizmus úttörője, Kazimir Malevics is született, tanult és tanított festészetet a Művészeti Akadémián, ráadásul saját műhelyed is abban az utcában található, ami a művész nevét viseli, csak idő kérdése, amíg jelenléte inspirálóan nem hat alkotásaidra is” – mondták el a tervezők.

A stúdió ikonikus használati tárgyai közé tartozik a Suprematic Collection elnevezésű váza- és lámpakollekció, amelyben alapvető szuprematista geometriai formák öltenek új alakot. A kör-, négyzet- és téglalapszerű formák nemcsak esztétikai, hanem funkcionális szereppel is bírnak: a különböző elegáns virágkompozíciók létrehozásához szükséges elválasztókként és tartókként működnek. Az egyes vázákat továbbá híres modernista művészekről nevezték el, így született meg a Malevics váza, a Jermilov váza, a Delaunay váza és az Ekster váza.

A funkcionalizmus, a kézművesség és művészet társítása, valamint az egyszerű geometriai formákból alkotott kompozíciók a NOOM stúdió első bútorkollekciójában is megjelennek.

„Alkotóként a 20. század kulturális öröksége mindig nagy hatással volt rám. A szuprematista művészeknek szentelt kollekciónk után első bútordarabjaink a Bauhaus mesterei előtt tisztelegnek” – emelte ki Katyerina Szokolova, a NOOM társalapítója.

A kollekció részeként jött létre például a fehér és kobaltkék színben is választható Gropius szék, amelynek formavilága a gömb és a henger alakzatokból inspirálódik, nevét pedig a Bauhaus iskola alapítójáról, Walter Gropiusról kapta. A fotelhez illő kör alakú párna és zsámoly is készült.

Fedezzétek fel ti is a NOOM stúdió modernista bútordarabjait a márka honlapján!

NOOM Studio | Web | Instagram

Forrás: NOOM Studio

továbbiak
Építmény, amely új funkciót ad a városi tereknek | KOGAA
east

Építmény, amely új funkciót ad a városi tereknek | KOGAA

A kihasználatlan városi terek lehetőségeit akarja kiaknázni Spanyolországban bemutatott installációjával a cseh KOGAA építész stúdió. A cseh KOGAA építész stúdió egy üres téren installálta felfújható, kör alakú építményét a Logroñói Nemzetközi Építészeti és Designfesztivál, azaz a Concéntrico 06 keretében Spanyolországban. A csapat az üres terek lehetőségeit akarta kiaknázni az installációval,
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Sokan sokféleképp reagáltak a koronavírus miatt megváltozott piaci körülményekre: volt, aki a minőségi időtöltés jegyében hazai grafikusokkal kollaborált, majd piacra dobta a kirakósok újhullámos változatát, és volt, aki minden nehezítő körülmény ellenére tésztakantint nyitott. Nehéz helyzetekben jó döntést hozni persze nem mindig egyszerű. Meg kell látni a megpróbáltatások közepette a
Ahol a természet átveszi az uralmat | James Kerwin szellemvárosokról készült fotói
architecture

Ahol a természet átveszi az uralmat | James Kerwin szellemvárosokról készült fotói

Enteriőrök, amelyekben bútorok helyett az ablakokon átfolyó homoktenger uralja a látványt: James Kerwin „uninhabited” című fotóesszéjében a világ elhagyatott városait és falvait örökíti meg Ukrajnától Namíbiáig. James Kerwin angol fotográfus és vizuális történetmesélő 2019-ben kezdett el dolgozni „uninhabited” című fotósorozatán, melynek munkálatait öt évre tervezte, a pandémia azonban közbeszólt. Habár