Ahol a tárgyaknak lelke van | QUÍ Budapest

Ahol a tárgyaknak lelke van | QUÍ Budapest

Ösztönösség, őszinteség, hagyományszeretet, környezettudatosság… az értékektől, amelyek mentén a Quí éttermet megalkották, csak még jobban ízlenek az egyébként is hibátlan thai és vietnámi ételek. Az alapító trióból ketten, Nguyen Thuy Phuong és Anh Tuan meséltek a hely filozófiájáról, a saját értékrendjükről és arról, milyen felelőssége van annak, aki bármilyen formában designnal foglalkozik.

„Valahogy a vérünkben van, hogy folyamatosan új dolgokat találjunk ki és ezeket meg is akarjuk mutatni az embereknek – de ez azzal jár, hogy nyitnunk kell egy új helyet!” – mondja mosolyogva Tuan arra utalva, hogy előző két éttermük, a Sáo és a Khan étlapjára már nem fértek fel azok az ételek, melyeket most a Quí-ben találunk meg. Főleg thai és „kötelező” vietnámi fogásokkal találkozunk, de az alapítók minden eddiginél több teret és időt szenteltek a fejlődésnek, a tanulásnak, így olyan hely jött létre, amelynek minden részlete a helyén van. Nagyobb hangsúlyt kap a kávé,  valamint a koktélok és a desszertek világa is – bátran be lehet nézni csak egy kávéra is –, mindezt pedig lenyűgöző, vietnámi kolostort idéző enteriőr keretezi.

A Sáo játékossága és a Khan egyszerű eleganciája után itt egy még cizelláltabb és különlegesebb teret hoztatok létre.

Tuan: Igen, és ehhez maga a tér, az ingatlan alapadottságai adták az ihletet. Az alaprajz hosszúkás, a tér befelé mélyül, ehhez képest kicsi az utcai portál. Üzleti szempontból ez lehet, hogy nem a legszerencsésebb ingatlan, de tervezői szemmel mi azt kerestük, hogy mik az előnyei: ez pedig a nagy belmagasság és a tér mélysége, amelyek erős és meghatározó karaktert adnak a helynek.

Ahogy a többi étterem esetében is, úgy itt is nagyon ösztönösen, őszintén alkotunk akár az étlap, akár a dekoráció kapcsán. Kapaszkodókat, élményeket keresünk és azokból táplálkozunk. Ebben az esetben a helyszíni szemle után nekem nagyon hamar megjött az ihlet: azt az élmény idézte fel, mikor gyerekkoromban nagymamámmal kolostorba mentünk Hanoiban. Hanoi egyik legrégebbi, 850 éves kolostora, amely a házunk mellett állt, nem volt kifejezetten magas. Ami miatt nagynak tűnt, azok a nagy szobrok voltak, melyek tekintélyt parancsolóan magasodtak felfelé.

A nyers téglafal is alapadottsága volt a térnek?

Tuan: Nem, ahhoz le kellett verni a vakolatot. Egy régi, százhatvan- százhetven éves házban vagyunk, teljesen restaurálni kellett a falakat. Csak egy-két finomabb vésetet hagytunk meg.

A berendezés, a csodás fabútorok és tárgyak Vietnámból származnak hogyan zajlott a tervezés és a gyártás?

Tuan: Amellett, hogy az összes bútor kint készült és egyedi tervezésű, a legfontosabb, hogy újrahasznosított is. Régi, százéves vagy idősebb nemesfaanyagokat, kemény, trópusi fákat, mahagónit, tíket hasznosítottak újra a gyártáshoz: az új bútorokéhoz is és a faragott oszlopokhoz is.

Az újrahasznosítás nagyon fontos célunk volt. Szeretjük a természetes anyagokat, ugyanakkor a környezet védelme is fontos a számunkra így meg tudtuk oldani, hogy ne kelljen egyikről se lemondanunk.

Szerintem a régi fának lelke van: mikor a műhelyben járva csak egy deszkát vagy egy rudat látok, az formailag lehet, hogy még semmit nem ad, de a nyers anyag lelkét érezni lehet.

Az új tervezésű bútorok mellett rengeteg antikvitás is található itt. Mesélnétek az ezekhez fűződő viszonyotokról?

Tuan: A kerámiák, amelyeket a falon látunk, dohány- és vízipipa kellékek. Háromszáz-ötszáz éves darabok is vannak közöttük, Észak és Dél-Vietnámból is.

Phuongnak és nekem is szenvedélyünk az antikvitás. Nagyon szeretjük a régi, használt dolgokat, mert látjuk bennük az időt, a szépséget, a formakultúrát, a technológiát. Mindketten az MOMÉ-ra jártunk, ahol a tanulmányainkhoz sokat kellett kutatni, elemezni a régi tárgyakat, ezért ebben otthonosan mozgunk.

Ebből kifolyólag a régi tradíciók, technikák megismerését is fontosnak tartjuk, ezért az új kerámiákat sem készen vettük, hanem családi műhellyel készíttetük. A forma és a máz is egyedi, a színvilághoz pedig a szerzetesek ruházata sárga, bordó, barna adta az ihletet.

A hagyományos, faragott formavilág mellett a székek formája például kifejezetten modern.

Tuan: Van egy darab eredeti Ming inspirálta Bauhaus-székünk az étteremben, az adta az alapot a székek háttámlájának formájához, amelyekben találkozik Kozma Lajos és a Ming-kor. Jó kombináció, hiszen egyszerre légies, klasszikus és modern.

Egy kis kitérő után, amelyben Phuong és Tuan arról mesélnek, hogy a Sáo, a Khan és a Quí jól mintázzák azt az érési folyamatot, melyen ők is keresztül mentek az elmúlt években, ismét visszakanyarodunk az újrahasznosítás elvéhez:

Tuan: A globalizáció és a tömegkultúra korában élünk, rengeteg szemetet termelünk. Mi abban hiszünk, és azt is gyakoroljuk évek óta és lehet, hogy a koronavírus hatására jöhet a világban is egy fordulópont , hogy a régi dolgokat, szüleink és nagyszüleink tárgyait nem kidobni kell, hanem újra és újra felhasználni. Kombinálni az újdonságokkal. Ez sokat javítana a környezeten.

Azt gondoljuk, hogy a design felelősség. Ez a ruhákra és a vendéglátásra ugyanúgy érvényes, hiszen ezekkel hatunk az emberekre. Hogy milyen alapanyagokat használunk, hogy készítjük az ételeket, azok egészségesek-e, és ennek milyen keretet adunk a helyszínnel mindezzel életszemléletet mutatunk, amit ha itt megtapasztalnak, hazavihetik belőle az inspirációt.

QUÍ | Facebook | Instagram

Fotók: Mohai Balázs

továbbiak
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
community

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Hetente jelentkező sorozatunkban a hazai gasztronómia szereplőire fókuszálunk. Az első részben öt olyan embert ismerhettek meg, akik számára a vendéglátás sokkal inkább hivatás, mint kiüresedett fogalom – szenvedéllyel és alázattal fordulnak szakmájuk felé, ki-ki a maga módján. Van, aki számára a tea jelenti az inspirációt, és van, aki házias és egyszerre
Highlights of Hungary 2020 | Takács Ákos
community

Highlights of Hungary 2020 | Takács Ákos

Takács Ákos és csapata, azaz a Red Bull Pilvaker nyerte meg 2016-ban a Highlights of Hungary-t. Ákost idén másodszor hívták meg Highlights-nagykövetnek: azt mondja, az idei évre már van három-négy biztos jelöltje. A szakmáját tekintve marketingmenedzser Takács Ákos idén is igyekszik olyan ötleteket megragadni és előtérbe helyezni, amelyek egyébként talán
HIGHLIGHTS | „Ez a könyv az enyém”
poland

HIGHLIGHTS | „Ez a könyv az enyém”

„Könyvet nem adunk kölcsön.” Mert ha mégis, akkor annak bottal üthetjük a nyomát – legalábbis a tapasztalat ezt mutatja. Ismerős a mondás, ugye? A különféle közösségi oldalakon jócskán találkozni olyan segélykiáltásokkal, amikor valaki nem találja saját házi könyvtárában a keresett példányt, s bízva a lappangó kölcsönző személy őszinteségében, még reméli, hogy