Alkalmazott művészek lelkesítő hadművelete

Alkalmazott művészek lelkesítő hadművelete

A W.A.S.E. (We Are So Enthusiastic) egy inspirációs zine, pop-up galéria, online ötletarchívum és kreatív közösség, amelyet a nemzetközi sikereknek örvendő magyar-spanyol-orosz kollektíva, a Kinoprvada indított nemrégiben útjára. Danila Kostil, a formáció egyik oszlopos tagja vezetett minket körbe bemutatkozó kiállításukon a budapesti Hybridart Space-ben. Az aktuális tárlat mellett a közösség ambícióiról és a művészeti szféra iránti felelősségtudatukról mesélt nekünk. A kiállítást a héten utoljára tudjátok megnézni, pénteken lesz a záró esemény!

A  július 30-ig látogatható kiállításon a W.A.S.E. alapítói, a Kinopravda és a Kinomoto tagjai mutatják meg magukat művészeti alkotásaikon keresztül. Név szerint: Áprily Zoltán, Filkey Áron, Garai Gábor, Andi Gv, Kiss Heni, Luka Kostil és Dañila Kostil.


– Hé, bébi! Nem találom a grafikus karrieremet az álmaim dobozban. Van ötleted, hol lehet? – Hát, mivel évek óta hozzá sem nyúltál, átpakoltam a frusztrációdobozba. /Áprily Zoltán/

Áprily Zoltán a kiállításról képeslap formátumban elvihető alkotása humorosan foglalja össze a W.A.S.E. esszenciáját: emlékeztetni magukat és a kreatív szakma szereplőit arra, amikor karrierjük kezdetén az alkalmazott művészeti munkákon túl magasabb szintű önmegvalósításra is vágytak. A reklámipar pörgő mókuskerékben azt szokja meg az ember, hogy kap egy briefet, amire reagál, aztán kap még egyet, amire szintén készít valamit, és így tovább. Eltelik tíz év ebben a rendszerben, és azon kapod magad, hogy passzívvá váltál, már nem vagy olyan lelkes, nem vagy hajlamos saját projektekbe kezdeni. A W.A.S.E.-zel szeretnénk emlékeztetni magunkat, illetve reklámszakmában dolgozó kreatívokat és az egész szcénát arra, hogy művészek is vagyunk. Ha odafigyelünk a saját hangukra, azt később a kreatív munkáinkba is vissza tudjuk csatornázni– mesélte Danila.

Fotó: Zombori Andris

A W.A.S.E., ahogy a neve is mutatja, egyfajta lelkesítő hadművelet. Kiindulópontja az volt, hogy a Kinopravda megannyi közös ötletelésének csupán 20-30 százaléka valósul meg. Először egy zine-be fűzték össze a parlagon fekvő gondolatfoszlányokat, snitteket és vizuális kísérleteket, majd online adatbázis építésébe kezdtek. Az első zine-ben megvalósulatlan projekteket gyűjtöttek össze, amelyek másokban kreatív folyamatokat indíthatnak el. Az egészben annyia a csavar, hogy mind az online adatbázishoz, mind a zine-hez kizárólag W.A.S.E.-tagok férhetnek hozzá. Az exkluzivitás oka, hogy olyan kreatívokkal szeretnék megosztani az ötletbázist, akik cserébe szintén aktívan és önzetlenül inspirálják a közösséget. A cél, hogy a gondolatinkubátor tagjai folyamatosan tudjanak egymásnak újat mutatni.

Fotó: Boros Bence Bendegúz
Fotó: Zombori Andris

Daniláék első körben kétszázötven tagot fogadnak, bárki jelentkezhet soraikba. A világ különböző pontjairól  hívtak meg reklámügynökségeket, rendezőket, írókat, fotósokat, képzőművészeket, casting direktorokat, látványtervezőket, operatőröket és stylistokat, jellemzően olyan szakembereket, akikkel korábban már dolgoztak együtt, és akiknek szellemisége és esztétikai világa egybecseng sajátukéval. Hiszünk abban, hogy ez az adok-kapok elven működő kreatív önzetlenség megfizetődik– vallja Danila. Ötletbenyújtáson kívül műalkotás  vásárlásával is megszerezhető a vágyott tagság. Ez összecseng a W.A.S.E. mögött rejlő művészeti felelősségvállalás gondolatával: azt vallják, hogy többek között a reklámszakma felelősségea a művészek támogatása. Azt saját felelősségüknek is érzik, hogy jövőbeni csoportos kiállításaik során teret biztosítsanak tagjaiknak a bemutatkozásra és alkotásaik értékesítésére.

Danila Kostil: Pattern Recognition, Fotó: Boros Bence Bendegúz

A projekt jelenleg kísérleti fázisban van, de már tervezik a barcelonai és a New York-i pop-up galériát is. A jövőben új tagok bevonásával tematikus kiállításokban is gondolkodnak, melyeken mindenki ugyanazt a témát dolgozza majd fel. Ezenkívül reklámügynökségekkel is terveznek évente egy-egy nagyobb volumenű, különleges projektet fejleszteni.

Fotó: Zombori Andris

Az aktuális, bemutatkozó kiállítás a Galamb utcában a hét éve alakult Kinopravda tagjairól szól: A kiállításnak van egy flowja, a képek egymásutániságát metakapcsolatok jellemzik az emberek között, jelen esetben a Kinopravda csapatának tagjai között. Különböző térben és időben készült munkáink összhangja világít rá erre a meta-összetartozásra. Ezek alapján válogattuk egymás mellé a műveket” – osztotta meg velünk Danila. Ezeket a kapcsolódásokat és kollektív energiákat szeretnék később a közösségükbe is becsatornázni és minél jobban kihasználni – határtalan lelkesedéssel.

Fotó: Boros Bence Bendegúz

Instagram oldalak | W.A.S.E. | Kinopravda | Kinomoto

(Kiemelt kép: Zombori Andris)

továbbiak
East by KONNTRA | 5 zene és 1 film, ami ráhangol a kelet-európai életérzésre
east

East by KONNTRA | 5 zene és 1 film, ami ráhangol a kelet-európai életérzésre

A macedón alternatív zenei szcéna egyik meghatározó dalába, egy nyolcvanas évekből származó, de a mai napig is népszerű slágerbe, valamint egy egészen különleges, három szlovén DJ által készített összeállításba is belehallgathattok mai cikkünkben, mindemellett pedig Emir Kusturica egy filmjéről is többet tudhattok meg. A KONNTRA zene- és filmajánlása következik. Új
Egy lengyel designer Brazíliában: Jorge Zalszupin életműkiállítása
design

Egy lengyel designer Brazíliában: Jorge Zalszupin életműkiállítása

Jorge Zalszupin lengyel származású építész és tervező június elsején ünnepelte volna 99. születésnapját. A modern design egyik fontos alakja Brazíliában élte le életének nagy részét, karakteres bútoraival itt és világszerte egyaránt jelentős nyomott hagyott a designvilágban. Örökségének tiszteletére az ETEL designszerkesztőség és galéria szervezte meg életműkiállítását, méghozzá Zalszupin saját, általa
Ahol minden tortának története van
branding

Ahol minden tortának története van

Az édességek világa manapság már messzemenően túlmutat a színes, szirupos, tömény életérzésen, helyette lágyabb és kreatívabb irányvonal köszön vissza ezen a területen is. Petra Sodjának, a Petra’s cakes megálmodójának egy kitűzött célja volt: személyiségét viszontlátni az alkotásain úgy, hogy azok más-más történeteket meséljenek el. A Petra’s cakes márka