East by KONNTRA | 5 zene és 1 film, ami ráhangol a kelet-európai életérzésre

East by KONNTRA | 5 zene és 1 film, ami ráhangol a kelet-európai életérzésre

A macedón alternatív zenei szcéna egyik meghatározó dalába, egy nyolcvanas évekből származó, de a mai napig is népszerű slágerbe, valamint egy egészen különleges, három szlovén DJ által készített összeállításba is belehallgathattok mai cikkünkben, mindemellett pedig Emir Kusturica egy filmjéről is többet tudhattok meg. A KONNTRA zene- és filmajánlása következik.

Új cikksorozatunkban egy-egy város bemutatására fókuszálunk, de a KONNTRA építészeti stúdió egyik erőssége, hogy az alapítók különböző kulturális háttérrel rendelkeznek – éppen ezért rendhagyó módon ezúttal több várost is megismerhetünk saját szemszögükből. Most a számukra legfontosabb zenéket és egy filmet mutatják be.


ZENE

TBF: Uvik kontra
Először Zágrábban hallottunk ezt a dalt a Bar Botaničarban, a „77 élő kép” című kiállításunk után. Ivica, ennek a csodálatos térnek az alapítója azt mondta: „Figyeljetek, srácok, biztosak vagytok abban, hogy nem ismeritek a TBF dalát?” Amikor később meghallgattuk, megtudtuk, hogy ez egy horvát banda dala, ami az Uvik kontra címet kapta. Véletlen vagy sem, azokban a napokban volt az együttes nagykoncertje a város központjában, amikor megismerkedtünk Splitben az építészeti workshopon. Egyébként az „uvik” kifejezés dalmát nyelvjárásban azt jelenti, hogy „mindig”.

Nina Spirova: Zboruvaj za Skopje
Ez a dal kezdetektől fogva összekapcsol minket azzal az idővel, amikor két év után újra találkoztunk Szkopjéban. Azt az időt idézi fel, amikor első pályázatunkon dolgoztunk, amellyel később első helyezést is elnyertünk. Ez adott motivációt a KONNTRA elindításához. Egy örökzöld dal, amely mindig Szkopjéra emlékeztet minket, bárhol is vagyunk.

BERNAYS PROPAGANDA: Retki bilki
Ez a dal a macedón alternatív zenei szcénát képviseli. A banda első koncertjei a macedóniai kulturális ifjúsági központban egy, a korábbiaktól eltérő, új irányt mutattak meg a zenei önkifejezés területén: új balkáni ritmust és egyediséget képviseltek.

Tetkine Radosti: jugo beat, funk & swing sample collage (Dj Woo, Dj Borka i Dj Bakto)
Ez igazából nemcsak egy dal, hanem három szlovén DJ összeállítása. A múlt század hatvanas és hetvenes éveinek különféle dalaiból készült, amelyeket különböző jugoszláv művészek készítettek, így az ének nyelve is változik az összeállítás során. Egy kicsit hasonlít saját munkafolyamatunkra: egyik pillanatban macedónul, a másikban szlovénül vagy horvátul beszélünk, vagy akár néhány szót szerbül is.

Denis & Denis: Soba 23
A dal az ex-jugoszláv rádióállomások egyik legnagyobb slágere, amit nem lehet kikerülni, pedig a nyolcvanas évekből származik. A jól ismert Denis & Denis a volt Jugoszláviában alakult meg és még mindig létezik. A KONNTRA stúdiójában is gyakran lehet hallani. Nagyon sok emlék, projekt, buli és kirándulás fűz minket ehhez a dalhoz.


FILM

Underground (Podzemlje)
Az Underground egy öt órás sorozat – a kilencvenes években a szerb televízió sugározta –  tömörített változata. A történet Jugoszláviában játszódik, a második világháború elejétől egészen a jugoszláv háborúkig mutatja meg az ország eseményeit. Ezt a színházi változatot Emir Kusturica rendezte, és erős szimbolikus elemekkel operál: ahhoz, hogy megértsük, a történet mély ismeretére van szükség. Az alkotás emlékezetes fináléval zárul: a szereplők egy lebegő szigeten táncolnak, amely elválasztja őket a kontinenstől. A végén néhány emlékezetes szó is elhangzik: „Volt egyszer egy ország”. Az Underground tulajdonképpen emlékezetes események sorozata, amelyek történelmünket, múltbeli eseményeinket és hagyományainkat egy filmbe sűrítik össze.


Fedezzétek fel East by KONNTRA cikksorozatunk előző részeit is, amelyekben az építészeti stúdió inspiráló könyveket, és kelet-európai épületeket, valamint a stúdió mérföldköveihez kapcsolódó helyeket gyűjtötte össze.


A STÚDIÓRÓL

A KONNTRA egy Szlovéniában, Macedóniában és Horvátországban működő építészeti stúdió, amit Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska és Silvija Shaleva alapított 2018-ban. Építészeti projektjeik bemutatása kapcsán kortárs, karakteres és színes szemléletmódjuk által váltak ismertté: építészeti kollázsaik minden érzékszervünk bevonásával adják át az adott térhez kapcsolódó térélményt. A szimbolikus asszociációk – egyfajta grafikai kiáltványként –  lehetőséget adnak a terek mögött húzódó történetek megértésére.

KONNTRA | Web | Facebook | Instagram


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

továbbiak
Egy lengyel designer Brazíliában: Jorge Zalszupin életműkiállítása
art

Egy lengyel designer Brazíliában: Jorge Zalszupin életműkiállítása

Jorge Zalszupin lengyel származású építész és tervező június elsején ünnepelte volna 99. születésnapját. A modern design egyik fontos alakja Brazíliában élte le életének nagy részét, karakteres bútoraival itt és világszerte egyaránt jelentős nyomott hagyott a designvilágban. Örökségének tiszteletére az ETEL designszerkesztőség és galéria szervezte meg életműkiállítását, méghozzá Zalszupin saját, általa
Ahol minden tortának története van
branding

Ahol minden tortának története van

Az édességek világa manapság már messzemenően túlmutat a színes, szirupos, tömény életérzésen, helyette lágyabb és kreatívabb irányvonal köszön vissza ezen a területen is. Petra Sodjának, a Petra’s cakes megálmodójának egy kitűzött célja volt: személyiségét viszontlátni az alkotásain úgy, hogy azok más-más történeteket meséljenek el. A Petra’s cakes márka
Átalakuló városképek Budapesten és Varsóban | Foster + Partners
architecture

Átalakuló városképek Budapesten és Varsóban | Foster + Partners

Hogyan tervezzünk mérföldkőnek számító épületet egy olyan városban, amely zsúfolásig telített történelemmel? Milyen lesz a jövő munkahelye? Hogyan reagálhat az építészet a városi munka és az élet változó természetére? A budapesti és a varsói városképet gazdagító legújabb épületeket a Foster + Partners építészeinek köszönhetjük. A 2017-ben beadott pályázatuk alapján kiválasztott Foster