Általános iskola | Split, Horvátország

Általános iskola | Split, Horvátország

A spliti Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola épülete akkor is figyelemre méltó lenne, ha nem rendelkezne teraszos, tengerre néző focipályával. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban a Fenntartható közösségi építészet kategória befejezéseként most ezt az épületet mutatjuk be.

A legmagasabb színvonalú építészettel járult hozzá a közösségi élet megszervezéséhez Split egyik külvárosi kerületében a Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola. Az iskola épülete a Pazdigrad-környék egyetlen valódi köztere: az egykor mezőgazdasági területen található kerületben épültek ugyan lakótelepek és a szolgáltatóipar is képviselteti magát itt, köztér funkcióját azonban korábban csak az utcák látták el.

Ebbe a kontextusba tervezett iskolaépületet az x3m építészeti iroda. A projekt fő célkitűzése a kortárs építészeti és technológiai megoldások edukációs térbe helyezése mellett az volt, hogy a környék lakói számára is nyitott találkozópontot teremtsen.

A lejtős telek erre kiváló alapot szolgátatott, hiszen lehetőséget adott arra, hogy a szintek teraszos elrendezésével különböző funkciókat ellátó platformok jöjjenek létre.

A 2017-ben átadott épületet már a tanév előtt pár nappal megnyitották: arra, hogy valóban űrt töltött be, kiváló bizonyíték, hogy a nyitás után pár órával máris használatba vették a helyiek.

A Žnjan-Pazdigrad Általános Iskola példája nagyon pontosan megmutatja, hogy mi emeli a középületeket a többi épülettípus fölé: képesek arra, hogy szociális folyamatok katalizátorai legyenek. Az új fejlesztés egy korábban mezőgazdasági területből lakóövezetté alakuló városrészben a hiányzó köztér szerepét tölti be, a szociális aktivitások fókuszpontjává vált és képes teret adni a helyi közösség megszervezésének. Az iskola egyszerre játékos és szigorú tömbjei körül kialakuló változatos terek oktatási szerepükön túl lehetőséget kínálnak társasági események szervezésére, sportra és pihenésre.Klobusovszki Péter DLA egyetemi docens

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Intimitás és biztonság egyensúlya | Étkészlet a BOIR stúdiótól
east

Intimitás és biztonság egyensúlya | Étkészlet a BOIR stúdiótól

A horvát Boir stúdió a pultra helyezett, nagy plexilapok helyett acélból és kőből készült tárgyegyüttessel oldaná meg a biztonságos, mégis közös étkezést a járványhelyzet idején. Itt van a New Normal, vagyis az új normális étkészlet. A Boir stúdió különböző ételdesign-koncepciókkal kísérletezik – két alapítója Vlatka Leskovar-Zidar terméktervező és Ivan Zidar, aki
Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky
art

Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky

Szabályos tömbök pasztellárnyalatokban és szokatlan, sűrű kompozíciókban: a szlovák fotóművész, Michal Zahornacky a bezártság érzetét ültette át egy új dimenzióba. Michal Zahornacky tíz évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a fotográfia, mint a művészi önkifejezés eszköze iránt: egy olyan médiumként tekint rá, amelynek segítségével különböző, elképzelt világokat tud megalkotni. „Nagyon szeretem
Norvégiában az útlevél is kreatív | Neue Design Studio
design

Norvégiában az útlevél is kreatív | Neue Design Studio

Még 2014-ben írt ki egy pályázatot a norvég állam útleveleinek újragondolására. A pályázatot az oslói székhelyű Neue Design Studio munkája nyerte: a stúdió a határátkelésnél használt UV-fény felől közelítette meg kreatívan a feladatot. Az útlevél különlegességét az adja, hogy oldalpárjain nappali fényviszonyok közt a gyönyörű norvég táj stilizált, vonalrajzos képei,