Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky

Paneltömbökbe zárva | Michal Zahornacky

Szabályos tömbök pasztellárnyalatokban és szokatlan, sűrű kompozíciókban: a szlovák fotóművész, Michal Zahornacky a bezártság érzetét ültette át egy új dimenzióba.

Michal Zahornacky tíz évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a fotográfia, mint a művészi önkifejezés eszköze iránt: egy olyan médiumként tekint rá, amelynek segítségével különböző, elképzelt világokat tud megalkotni.

„Nagyon szeretem a fotográfiát. A fényképezés művészi oldala és a konceptuális fotózás vonz a leginkább: fontos számomra a másság és az eredetiség, amit a munkáimba is igyekszek átvinni. Fotográfiáimon keresztül szeretném megmutatni azt, hogy milyen, ha más szemszögből érzékeljük a világot” – mondta el Michal.

Close (Bezárva) című fotósorozata a járvány kezdeti időszakában, a karantén ideje alatt készült, amikor csak egy panellakás ablakán keresztül tudta szemlélni a világot. „Figyeltem a fény változásait, ahogy a napszakok teltek. Ennek az esztétikája nagy mértékben hatott rám. A rengeteg panelház látványa arra késztetett, hogy elkezdjem alakítani és formálni azokat” – részletezte.

Megalkotott képein a paneltömbök letisztult és egyszerű kompozíciókban jelennek meg, miközben grafikák hatását keltik. Minden alkotásnak más a hangulata: vannak, amelyek humoros módon ragadják meg az épület karakterét, míg mások szabályos, rideg atmoszférát teremtenek.

Michal korábbi munkáinak középpontjában leginkább az emberi alakok és azok újszerű ábrázolása áll. Ez a megközelítés átvitt értelemben a Close című sorozatban is tetten érhető. Az egymástól való fizikai elszigetelődés, az izoláció arra késztetett minket, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz közösségként és családként: a végtelen számban sorakozó épületek, házak, ablakok mintázata ezt a jelenséget is hivatott szimbolizálni.

„A panelhalom amellett, hogy képeimen letisztult és minimalista formát ölt, szimbolikus értelemben az emberek jelképévé is válik. Ha túl közel állunk egy épülethez, észrevesszük apró hibáit, de távolról szemlélve nagyon szabályos rendszert mutat. Hasonlóképpen, ha kicsit távolabbról tekintünk problémáinkra, már nem is tűnnek annyira komolynak. Ezekben az időkben szerintem ez nagyon fontos” – emelte ki.

Jó hír, hogy a Close-fotósorozat itt még nem ért véget, Michal tovább kísérletezik és újabb képek elkészítését tervezi. A teljes sorozat megtekintéséért kövessétek ti is figyelemmel az alkotó Instagram-oldalát!

Michal Zahornacky | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Szerves kapcsolatban a természettel | ANNA kabin
architecture

Szerves kapcsolatban a természettel | ANNA kabin

Néhány éve készült el az ANNA kabin első változata, amely sokoldalúsága miatt azóta is töretlen népszerűségnek örvend. A kis faház különlegessége, hogy a falak mozgatásával a belső tér egy perc alatt kapcsolatot létesíthet a természettel. A teljesen zárt, teljesen nyitott és félig nyitott elrendezéseknek köszönhetően a kabin a legkülönböző funkcióknak
Norvégiában az útlevél is kreatív | Neue Design Studio
design

Norvégiában az útlevél is kreatív | Neue Design Studio

Még 2014-ben írt ki egy pályázatot a norvég állam útleveleinek újragondolására. A pályázatot az oslói székhelyű Neue Design Studio munkája nyerte: a stúdió a határátkelésnél használt UV-fény felől közelítette meg kreatívan a feladatot. Az útlevél különlegességét az adja, hogy oldalpárjain nappali fényviszonyok közt a gyönyörű norvég táj stilizált, vonalrajzos képei,
A kisvázákon túl – Kontor Enikő keramikusművész dimenziói
art

A kisvázákon túl – Kontor Enikő keramikusművész dimenziói

Négy év után újra egyéni kiállítással jelentkezik Kontor Enikő keramikus, akit a legtöbben talán egyedi, karakteres, rusztikusan bohókás és szerethető kisvázáiról, csészéiről, kannáiról és edényeiről ismernek a budapesti designüzletek kínálatából. Kontor Enikőnek van egy másik alkotói arca is. Egy autonóm, képzőművészeti oldala, amely a rá jellemző, ellentétpárokra építő, egyéni hangvételű