Animált Majális

Animált Majális

A Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvasható egy szuper képelemzés Szinyei Merse Pál Majális című festményéről. Ha valaki még nem olvasta, feltétlen látogasson el az oldalra és pörgesse végig az anyagot, mert rengeteg érdekes információt tartalmaz a mű keletkezéséről, szereplőiről és fogadtatásáról.

A kép vitathatatlanul a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, bár megszületése után a közönség és a szakma is kedvezőtlen kritikával illette. Szinyei erről így ír Önéletrajzában:

„Minek is fessek? Jobbat a Majálisnál úgy sem tudok festeni, az meg senkinek sem kell. – Hát nem festettem! – Gazdálkodtam, lovagoltam, lakházat építettem, kertet alakítottam, gyermekeim, családi ügyek egészen lefoglaltak. Így múlt el több év.”

Így május elején, bízva egy nyitott és szabad nyárban, animáltam a képen szereplő karaktereket, némi humorral fűszerezve:

Heinrich Max – Szinyei régi barátja, a Münchenben megismert Gabriel Maxnak az öccse
A festő maga, hason fekve
A dohányzó férfi egy dél-tiroli építész. A fehér ruhás nő Szinyei feleségének a nővére, Gundelfingerné Probstner Mária.
A rózsaszín ruhás hölgy hivatásos modellként dolgozott, neve ismeretlen. Az udvarló férfi báró Luzsénszky Zsigmond. Ő volt Szinyei legfőbb családi bizalmasa.
Háttérben sétáló napernyős nők, úgynevezett staffázsalakok
továbbiak
A hét kedvenc enteriőrjei_58
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_58

Hétről hétre megosztjuk veletek a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. Igazán tavaszi hangulatú enteriőröket hoztunk erre a hétre: hol sok natúr fával, hol rengeteg fénnyel, növénnyel vagy a zöld legszebb árnyalataival kiegészítve. Soft
Choose your anyatigris | Puskás Marcell
design

Choose your anyatigris | Puskás Marcell

Szinte már be sem kell mutatnunk Puskás Marcellt, aki elegáns és játékos tipográfiáival, képeivel az év minden időszakában megörvendeztet bennünket. Most anyák napjára rukkolt elő képeslap-válogatással. Choose your anyatigris elnevezésű, legfrissebb projektjében édesanyáink szuperképességeire hívja fel a figyelmet, ezzel invitálva minket arra, hogy az év egyetlen napján se feledkezzünk el
Szlovák bútor, ahogy te szereted! | Variedo
design

Szlovák bútor, ahogy te szereted! | Variedo

Bár a Variedo bútormárka szemtelenül fiatal, mégis tisztelettel fordul egy családi asztalosműhely évtizedes hagyományai felé. Kiváló ízléssel felvértezve, személyre szabott megoldásokkal döntenék meg a szlovák bútorról alkotott sztereotípiákat. Honlapjukon mi magunk tervezhetjük meg az általunk megálmodott szekrényt: a beépített konfigurátor segítségével a bútor színét, a fogantyúk és lábak anyagát is