Annie Leibovitz-cal indul az IKEA művészeti rezidenciaprogramja

Annie Leibovitz-cal indul az IKEA művészeti rezidenciaprogramja

A fotóslegenda a következő évben a világot járja majd, hogy átlagemberek otthonait örökítse meg.

A milánói designhéten jelentette be az IKEA, hogy új, művészeknek szóló rezidenciaprogramot indít, melynek Annie Leibovitz lesz az első résztvevője. Nem véletlen, hogy épp a világ egyik legismertebb fotósát választották a kezdeményezéshez, mivel a svéd bútoróriás saját, Life at Home nevű kutatásában az az eredmény jött ki, hogy az emberek szerint a valódi otthonok nincsenek megfelelően reprezentálva a médiában. Ez 2022-től még inkább igaz lehet, mert a válaszadók 61%-a nyilatkozta, hogy az emelkedő árak ('cost of living crisis') jelentős hatással vannak az otthoni büdzséjére.

Leibovitz briefje nem túl bonyolult: az idei évben járja be a világot, és örökítse meg a mindennapi életünk legfontosabb színterének apró nüanszait. Az amerikai fotós hét országba látogat el: az USA-ba, Nagy-Britanniába, Japánba, Olaszországba, Indiába, Németországba és Svédországba, ahol hétköznapi embereket és otthonaikat fotózza majd. Ennek ellenére valószínűleg nem kell a kukából kifolyó szemétre, koszos hűtőre vagy hámló tapétára számítanunk, Leibovitz ugyanis nem a fogcsikorgató realizmusról híres, művészi portréi a világ legnagyobb magazinjainak címlapjain szoktak megjelenni. Saját bevallása szerint maga is nagy IKEA-rajongó: az egyik kaliforniai otthonában szinte nincs is semmi, amit ne náluk vásárolt volna. "Az otthon most fontosabb, mint valaha. Különösen a covid és az otthoni hibrid munkavégzés óta. Ugyanúgy, ahogy a női testről képződött egy ideál a divatiparban, hogy mekkora méretűnek kell lennie, van egy tipikus nézet arról is, milyen egy otthon. De ezt most kinyitottuk mindenféle módon, és különbség van aközött, hogy van egy otthonunk, és hogy otthon érezzük magunkat. Az utóbbi sok helyen megtörténhet, és talán fontosabb is mostanában, mint az otthon maga." – nyilatkozta a fotós. Az elkészült munkákat az év végén mutatja be az IKEA.

Forrás: Wallpaper
Fotók: IKEA

továbbiak
150 év alatt Budapest körül Koniorczyk Borival
lifestyle

150 év alatt Budapest körül Koniorczyk Borival

Emberek, szavak, épületek, történetek és hangulatok – ebből és még sok minden másból jött létre az elmúlt 150 év során az a Budapest, amit ma ismerünk. Az évforduló kapcsán olyan embereket kérdezünk a magyar főváros múltjáról, jövőjéről, illetve a Budapesthez fűződő személyes kapcsolatukról, akik ezer (de minimum százötven) szállal kötődnek hozzá.
Gasztrotörténetek Indiából: íme, a Why Cook
lifestyle

Gasztrotörténetek Indiából: íme, a Why Cook

Nemcsak egy receptgyűjtemény, hanem inspiráló karakterek történeteinek lenyomata is egyben, amit nem utolsósorban az alkotók közös kalandja tesz még különlegesebbé. A Why Cook könyv egy igazi szerelmes levél a főzéshez 90 recept és 16 nő szemszögén keresztül. A kiadvány megalkotásának folyamatáról és az ehhez fűződő élményeiről Laki Eszter, a studio
Apró atomerőművekkel száműzné a szenet Lengyelország?
business

Apró atomerőművekkel száműzné a szenet Lengyelország?

Túlnyomóan megújuló- és nukleáris energiára cserélné Lengyelország a jelenlegi, nem éppen környezetbarát berendezkedését – ezt a célkitűzést körülbelül 2040-ig bezárólag tervezik megvalósítani. A lengyel Klíma és Környezetvédelmi Minisztérium tervei szerint az ország energiaszükségletének 51%-át megújuló forrásokból, míg 23%-át nukleáris erőművekből fogják előállítani durván másfél évtized múlva, ám az eddig