Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól

Antidote Community | Az egész az elektronikus zenéről és annak kulturális hatásáról szól

Éppen egy éve találkoztam először azzal a Youtube-videóval, amelyben a Vilnius óvárosában megbújó MO Muziejus tetején Monika Seta warm-up szettje az éjszakába reptette nézőit. Van, ami azóta sem változott az Antidote Community háza táján: különleges helyszínek, csodás színekben pompázó naplementék és a litván elektronikus zene tehetséges alkotói, valamint a cél, hogy a DJ-zés megítélése más művészeti jelenségekkel egyenértékű legyen.

Az Antidote Community legújabb, tizenharmadik videója kedden debütált és a korábbi részektől teljesen eltérő zenei narratívával jött létre: a techno ez alkalommal Litvánia önrendelkezésének és egységének egyik legjelentősebb emlékművében, a vilniusi Sajtóházban szólalt meg, azt a szovjet katonai erőkkel szembeni ellenállást zenésítve meg, amely 1991. január 11-13.-án éppen ebben az épületben zajlott.

A kollektíva története és tervei, valamint a litván elektronikus zenei szcéna kapcsán Edmundas Pučkorius társalapítóval beszélgettem. A cikk végén egy Spotify lejátszási listát is találtok.

Az Antidote Community története akkor kezdődött mikor az egész világ számára egyértelművé vált, hogy a koronavírusnak világszerte komoly következményei lesznek az élet számos területén. Van összefüggés eközött és a kezdeményezés között?

Jól látod, valóban van összefüggés. Fogalmazzunk úgy, hogy a 2020-as bizonytalanságok kezdetén, amikor szó szerint minden szórakozóhely és klub bezárt, a hirtelen ránk szakadt rengeteg szabadidőben úgy döntöttünk, hogy készítünk egy egyszerű elektronikus zenei élő közvetítéssorozatot, leginkább a magunk és barátaink örömére. Néhány epizód után azonban találtunk ebben egy mélyebbről fakadó motivációt,  ami a mai napig hajt minket a további részek gyártásában. Az egész az elektronikus zenéről és az általa kiváltott kulturális hatásról szól.

Kikből áll az Antidote Community, mivel foglalkoztok a mindennapokban és mi a kötődésetek az elektronikus zenéhez?

Az Antidote Community független elektronikus zenei producerek, DJ-k, előadók, videósok, kreatívok és még számos más szereplő csoportját jelenti. Nagyon sokszínű csapat vagyunk, különböző hátterekből érkezünk különböző elektronikus zenei ízléssel és motivációval. Ez a gondolkodásbeli sokszínűség érezhető abban is, mikor fellépőket választunk, és ez szépen kiegészíti az egyik célunkat is: a sokszínűség szemléltetését a niche elektronikus zenében.

Milyen a fogadtatása Litvániában az Antidote-nak?

Litvánia elektronikus zenei színtere igen érdekes. Bár viszonylag kis ország vagyunk, sokféle eltérő közösség található itt, amelyek tagjai eltérő zenei ízléssel rendelkeznek. Véleményem szerint Litvánia elektronikus zenei ökoszisztémáját ez a sokszínűség teszi különlegessé és élénkké. Ami pedig az Antidote Community-t illeti, úgy gondolom, hogy a visszajelzések többnyire pozitívak. Az embereknek különböző véleménye van a különböző Antidote-epizódokról, és ez jó!

Az előző epizód egy régi rádiógyár tetején készült el Litvánia második legnagyobb városában. Hogyan esett ezúttal Kaunas-ra a választásotok?

Többnyire azért választunk Vilniusban és annak környékén helyszíneket, mert korlátozottak a szervezési forrásaink. Litvánia azonban számos nagyszerű helyszínt kínál: amikor úgy döntöttünk, hogy a következő vendégünk egy kaunasi DJ lesz, a város és az egykori rádiógyár már természetesen passzoltak egymáshoz. Šarūnas Šimaitis-t (Less Feeling) akár Kaunas éjszakai polgármesterének is nevezhetnénk, így az Antidote 12. epizódjában minden Kaunas-ról szólt.

Mit osztanál meg velünk a most megjelent epizódról? Miért érdemes megnézni a videót?

Minden egyes epizóddal megpróbálunk valami újat megvalósítani vagy kipróbálni, ugyanakkor koncepcionális mélységeket keresünk. Szimbolikus módon az Antidote 13. epizódjához a vilniusi Sajtóházat választottuk, mely Litvánia önrendelkezésének és egységének egyik kulcsfontosságú helyszíne. Az ezt az epizódot megkülönböztető zenei narratíva a szovjet katonai erőkkel szembeni rendíthetetlen nemzeti ellenállást testesíti meg 1991. január 11-13.-án, amely szintén ebben az épületben zajlott.

Ami a zenét illeti, ez egy sok technikázással tűzdelt szett, amelyet brutalista építészeti látkép, átgondolt szerkesztés és hangulatos égbolt kísér. Mi mást is akarhatnál egy kellemesen meditatív élményhez?

Muszáj megkérdeznem: ha véletlenül Vilniusban járunk, merre induljunk, ha szórakozni szeretnénk?

Nos, a két legnyilvánvalóbb lehetőség a Kablys és az Opium. Két vezető éjszakai klub, amelyek minden héten nagy bulikat szállítanak tiszteletreméltó hangzással. Ezentúl van még egy sor olyan hely, amely rendszertelenül otthont ad még remek buliknak, de igazságtalan lenne néhányat megnevezni, míg másokat kihagyni a listából. A legjobb az, ha egyszerűen megnézzük, mi történik az adott napon Vilniusban és személyes ízlés alapján választunk, mert mindig történik valami vibráló.

Hogyan látod az Antidote Community jövőjét. Mikor éri el a célját?

A jövő érdekes dolog. Továbbra is különböző kifejezési formákkal fogunk kísérletezni, közben pedig hűek maradunk fő célunkhoz, ahhoz, hogy az elektronikus zenét, mint bármely más művészeti ággal egyenrangú kulturális jelenséget népszerűsítsük. Hogyan lehet ezt mérni? Talán akkor fogjuk elérni a célunkat, ha kezdetként az elektronikus zenét és az éjszakai kultúrát a hatóságok is elismerik. Berlin nagyszerű munkát végez ebben a kérdésben.

A listát Koneliūnas, az Antidote Community team egyik tagja szerkesztette

Antidote Community | Youtube | Facebook | Instagram

továbbiak
Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával
architecture

Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával

Szeptember 9-10. között a Brain Baron végre a magyar közönség is kipróbálhatja a szlovák építészeti startup találmányát, az önfenntartó, intelligens ökokapszulát (Ecocapsule), melyet a jövő lakóegységeként emlegetnek. A kapszula saját energiatermelő rendszerrel működik, gyakorlatilag bárhol a világon használható. A futurisztikus megjelenésről, a környezetbarát működési módról és a felhasználási lehetőségekről az
Virágos sütemények és bagelek: Poranek reggeliző
poland

Virágos sütemények és bagelek: Poranek reggeliző

A Poranek reggeliző egy kisebb lengyel városban, Koszalinban nyitotta meg kapuit 2020-ban. A szeretettel és szenvedéllyel nyitott hely nagy részletgazdagsággal dolgozott a menü és az enteriőr kialakításán, a végeredmény pedig a kettő összhangja lett. Kis alapterületen is megmutatkozik a hely egyedisége, a szokatlan arculat pedig az ételeken is tükröződik. A
Megvannak a Ply Design House pályázat döntősei!
design

Megvannak a Ply Design House pályázat döntősei!

Zsúrkocsi, asztali tükör, vállfa, éjjeliszekrény, babaringató – mindez rétegeltlemezből. A Plydesign által meghirdetett ötletpályázatban öt fiatal tervező száll versenybe a szakmai zsűri, illetve a közönség kegyeiért.  Szavazz a Hype&Hyperen, és döntsd el Te, ki legyen a közönségdíj nyertese! Az iF DESIGN AWARD 2021 sikere arra ösztönözte a Plydesign magyar designmárkát,