Megvannak a Ply Design House pályázat döntősei!

Megvannak a Ply Design House pályázat döntősei!

Zsúrkocsi, asztali tükör, vállfa, éjjeliszekrény, babaringató – mindez rétegeltlemezből. A Plydesign által meghirdetett ötletpályázatban öt fiatal tervező száll versenybe a szakmai zsűri, illetve a közönség kegyeiért.  Szavazz a Hype&Hyperen, és döntsd el Te, ki legyen a közönségdíj nyertese!

Az iF DESIGN AWARD 2021 sikere arra ösztönözte a Plydesign magyar designmárkát, hogy az új, kreatív tehetségekkel közös munkát kiterjessze, ezért nyílt ötletpályázatot hirdetett a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegelt lemez használati, kiegészítő és berendezési tárgy tervezése témakörben. A felhívást élénk érdeklődés övezte, a pályamunkák 2021. július 31-ig érkeztek be.

A pályázati határidőt követően héttagú zsűri értékelte és bírálta el a projektterveket. Ahhoz, hogy egy termékfejlesztés és a termék piacra vezetése sikeres legyen, bonyolult feltételrendszernek kell megfelelni, melyet a különböző szakterületek összehangoltsága révén érhet el az adott tárgy. A termékfejlesztés és gyártás szempontjait Tremmel Ádám, a Licit Kft. gyártásvezetője, és Kiss Milán, a Licit Kft. fejlesztési vezetője képviselte. A 3D-furnér egyik feltalálója, Jörg Föster azt figyelte, mennyire használják ki a koncepciók a modern technológiában rejlő potenciált. Babits Tamás (alapító tulajdonos, ügyvezető, Plydesign Kft., tulajdonos, ügyvezető, Licit Kft.) tengerentúli és hazai környezetben edzett üzleti és marketingszemmel vizsgálta a pályaműveket, Cselényi Krisztina pedig a Magyar Formatervezési Tanácsban és az Európai Bútorszövetségben hosszú évek alatt szerzett tapasztalatával járult hozzá a projektek evolúciójához. A formatervezés kidolgozottságát és átgondoltságát Juhász István DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense és Kerékgyártó András DLA, a Plydesign Kft. vezető tervezője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa elemezte.

A beérkezett számos pályamű közül öt döntőst választott ki a zsűri, amelyek tervezőivel elkezdődött a másfél hónapig tartó termékfejlesztés. Az itt nyújtott teljesítmény és a projektösszegző prezentáció alapján választja ki a zsűri a nyertest, aki fődíjban részesül (egymillió forint pénzjutalom és hat hónap fizetett karriertréning-program). Ezen felül a Plydesign hasznosítási szerződést köt a nyertessel, mely alapján a termék értékesítéséből jogdíjra lesz jogosult.

A közönségdíjat elnyerő résztvevő a Plydesign csapatával közösen meglátogathatja a Stockholm Furniture and Light Fairt is 2022 februárjában. S hogy ki legyen az ötletpályázat közönségdíjasa? Döntsd el Te! Válaszd ki kedvenc koncepciódat és add le szavazatodat október 8-ig itt, a Hype&Hyper oldalán (görgess a cikk végére, ahol átirányítunk a szavazó felületre).


Ismerd meg az öt döntőst és a pályamunkákat!

BARTA FANNI

„DOUBLE-DECKER” ÉJJELISZEKRÉNY

Barta Fanni „DOUBLE-DECKER” éjjeliszekrénye két egyszerű elem kombinálásával könnyen a felhasználó igényei szerint alakítható. Az anyag- és gyártásoptimalizálás érdekében az elemek előállításához elég egy préselősablont készíteni. Szétszerelhetőségük és egymásba illeszthetőségük révén a szekrényeket helytakarékosan lehet tárolni és szállítani. A homogén és egységes szerkezet stabilitását segíti, hogy kevés kötőelem szükséges a polcok rögzítéséhez. A névválasztás sem véletlen, hiszen a „DOUBLE-DECKER” is egy hajótípust jelöl, ugyanúgy, mint a „FLOTTA” kollekció darabjai.


KOVÁCS ANNA

KIEGÉSZÍTŐTÁRGY-KONCEPCIÓK

Kovács Anna kifejezetten mindennapi használati eszközökre adott érdekes felütéseket. Sok potenciált rejt a törlőkendő- és zsebkendő-adagoló, elég csak a járványügyi helyzet miatt megváltozott, a közületekben elvárt, fokozott higiéniés igényekre, követelményekre gondolni, melyek értelmében már nem ajánlott a textiltörülköző használata. Az olyan bejáratott eszközök, mint a szalvétatartó és vállfa pedig számos olyan tervezési irányba elindulhatnak, melyeknek végeredménye egy sorozatban gyártható, fenntartható és szerethető alternatíva a tömegtermelésben előállított tárgyak kínálatában.


SCHILLINGER LAURA

„DECKHAND” ZSÚRKOCSI

Schillinger Laura tervében figyelt arra, hogy a zsúrkocsi illeszkedjen a Plydesign arculatához és kiegészítse a „FLOTTA” kollekciót. A névadás (deckhand = hajósinas) is reflektál a flotta fogalomkörre, illetve utalás a kisbútor segítő funkciójára is. A gurulós tárolószekrények előnye a mobilitás nyújtotta rugalmasság, a lakás azon részében vethetjük be, ahol éppen szükségünk van plusz felületekre. A letisztult, minimalista formavilágot és a kissé szögletes, merev karaktert a fa melegsége és az oldalain lévő kivágás ellensúlyozza.


SÜTHEŐ ÁRON

„DINGI” BABARINGATÓ

Sütheő Áron babaringatótervének célja, hogy a család igazi tagjává váljon egész gyerekkorban. Textilmegoldásaival nemcsak meghosszabbítja a tárgy élettartamát (a kivehető textilbeülő mosható, illetve különböző méretek állhatnak rendelkezésre a gyorsan cseperedő gyerekek aktuális nagysága szerint), hanem az illesztést eltakaró részen ötletes tárolást is biztosít kisebb tárgyaknak. A szerkezet biztonságos ringatást tesz lehetővé, megakadályozva a veszélyesnek bizonyuló, nagyobb kilengést. A kitámasztólábak segítségével statikus pozíciót is felvehet a tárgy.


VARGA ILDIKÓ

„LEAN ON” ASZTALI TÜKÖR

A „LEAN ON” asztali tükör egy könnyed gesztus formai megnyilvánulása két eltérő irányú felület között. Légies, mégis feszültség van benne azon a ponton, ahol a két, széttartó ív egymással találkozik. A koncepció lényegi eleme ez a kettősség: játékos, könnyed gesztus, amelyet egy erő tart össze. A gesztus megjelenése oldalnézetben válik egyértelművé, a hajlított rétegelt lemez által létrejövő ismétlődés kiemeli az egymásra támaszkodó filigrán ívek irányát és kapcsolódását A tükör szöge állítható annak függvényében, hogy a felhasználó milyen magasról és milyen szögben használja.


Plydesign | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Összehajtható kijelzős luxusmobilokkal érkezik a Samsung
tech

Összehajtható kijelzős luxusmobilokkal érkezik a Samsung

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt nem sok menőbb dolog volt egy kinyitható telefonnál, de ezek a készülékek aztán az okostelefonok megjelenésével teljesen eltűntek a piacról. A Samsung most újra feleleveníti az egykoron presztízsértékű típust a Z széria új modelljeivel. A Samsung 2019-ben már előrukkolt olyan érintőképernyős mobilokkal, melyek hajlíthatók is, azonban a
Ősszel a divat és a design fővárosává változik Budapest
divat

Ősszel a divat és a design fővárosává változik Budapest

A Magyar Divat & Design Ügynökség idén ősszel tematikus rendezvénysorozat keretén belül divatbemutatókkal, kiállításokkal, tárlatvezetésekkel, showroomlátogatásokkal, izgalmas előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel érkezik. A rendezvénysorozat keretében az ügynökség Párizst és Milánót veszi célba, de budapesti és online programokkal is készül, hogy felhívja a divat-és designipar iránt érdeklődők, valamint a nagyközönség figyelmét a magyar
Felújították a százötven éves szentpétervári fürdőt
architecture

Felújították a százötven éves szentpétervári fürdőt

A Fonarnye Bani, Szentpétervár egyik legrégebbi, történelmi jelentőségű fürdőháza tizenöt év és egy nagyszabású rekonstrukció után újra megnyitotta kapuit. Az elhagyatott, leromlott épületben talált töredékeket, köztük stukkókat, díszítéseket, konzolokat, rudakat és párkányokat a Megre Interiors csapata gyűjtötte össze, majd Rafael Dajanov restaurátorral karöltve igyekeztek újraalkotni az építmény egyes részeit, visszaadva