fbpx
Nyomj Entert

Megvannak a Ply Design House pályázat döntősei!

Zsúrkocsi, asztali tükör, vállfa, éjjeliszekrény, babaringató – mindez rétegeltlemezből. A Plydesign által meghirdetett ötletpályázatban öt fiatal tervező száll versenybe a szakmai zsűri, illetve a közönség kegyeiért. Szavazz a Hype&Hyperen, és döntsd el Te, ki legyen a közönségdíj nyertese!

Az iF DESIGN AWARD 2021 sikere arra ösztönözte a Plydesign magyar designmárkát, hogy az új, kreatív tehetségekkel közös munkát kiterjessze, ezért nyílt ötletpályázatot hirdetett a hazai felsőoktatásban tanuló diákok számára rétegelt lemez használati, kiegészítő és berendezési tárgy tervezése témakörben. A felhívást élénk érdeklődés övezte, a pályamunkák 2021. július 31-ig érkeztek be.

A pályázati határidőt követően héttagú zsűri értékelte és bírálta el a projektterveket. Ahhoz, hogy egy termékfejlesztés és a termék piacra vezetése sikeres legyen, bonyolult feltételrendszernek kell megfelelni, melyet a különböző szakterületek összehangoltsága révén érhet el az adott tárgy. A termékfejlesztés és gyártás szempontjait Tremmel Ádám, a Licit Kft. gyártásvezetője, és Kiss Milán, a Licit Kft. fejlesztési vezetője képviselte. A 3D-furnér egyik feltalálója, Jörg Föster azt figyelte, mennyire használják ki a koncepciók a modern technológiában rejlő potenciált. Babits Tamás (alapító tulajdonos, ügyvezető, Plydesign Kft., tulajdonos, ügyvezető, Licit Kft.) tengerentúli és hazai környezetben edzett üzleti és marketingszemmel vizsgálta a pályaműveket, Cselényi Krisztina pedig a Magyar Formatervezési Tanácsban és az Európai Bútorszövetségben hosszú évek alatt szerzett tapasztalatával járult hozzá a projektek evolúciójához. A formatervezés kidolgozottságát és átgondoltságát Juhász István DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense és Kerékgyártó András DLA, a Plydesign Kft. vezető tervezője és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa elemezte.

A beérkezett számos pályamű közül öt döntőst választott ki a zsűri, amelyek tervezőivel elkezdődött a másfél hónapig tartó termékfejlesztés. Az itt nyújtott teljesítmény és a projektösszegző prezentáció alapján választja ki a zsűri a nyertest, aki fődíjban részesül (egymillió forint pénzjutalom és hat hónap fizetett karriertréning-program). Ezen felül a Plydesign hasznosítási szerződést köt a nyertessel, mely alapján a termék értékesítéséből jogdíjra lesz jogosult.

A közönségdíjat elnyerő résztvevő a Plydesign csapatával közösen meglátogathatja a Stockholm Furniture and Light Fairt is 2022 februárjában. S hogy ki legyen az ötletpályázat közönségdíjasa? Döntsd el Te! Válaszd ki kedvenc koncepciódat és add le szavazatodat október 8-ig itt, a Hype&Hyper oldalán (görgess a cikk végére, ahol átirányítunk a szavazó felületre).


Ismerd meg az öt döntőst és a pályamunkákat!

BARTA FANNI

„DOUBLE-DECKER” ÉJJELISZEKRÉNY

Barta Fanni „DOUBLE-DECKER” éjjeliszekrénye két egyszerű elem kombinálásával könnyen a felhasználó igényei szerint alakítható. Az anyag- és gyártásoptimalizálás érdekében az elemek előállításához elég egy préselősablont készíteni. Szétszerelhetőségük és egymásba illeszthetőségük révén a szekrényeket helytakarékosan lehet tárolni és szállítani. A homogén és egységes szerkezet stabilitását segíti, hogy kevés kötőelem szükséges a polcok rögzítéséhez. A névválasztás sem véletlen, hiszen a „DOUBLE-DECKER” is egy hajótípust jelöl, ugyanúgy, mint a „FLOTTA” kollekció darabjai.


KOVÁCS ANNA

KIEGÉSZÍTŐTÁRGY-KONCEPCIÓK

Kovács Anna kifejezetten mindennapi használati eszközökre adott érdekes felütéseket. Sok potenciált rejt a törlőkendő- és zsebkendő-adagoló, elég csak a járványügyi helyzet miatt megváltozott, a közületekben elvárt, fokozott higiéniés igényekre, követelményekre gondolni, melyek értelmében már nem ajánlott a textiltörülköző használata. Az olyan bejáratott eszközök, mint a szalvétatartó és vállfa pedig számos olyan tervezési irányba elindulhatnak, melyeknek végeredménye egy sorozatban gyártható, fenntartható és szerethető alternatíva a tömegtermelésben előállított tárgyak kínálatában.


SCHILLINGER LAURA

„DECKHAND” ZSÚRKOCSI

Schillinger Laura tervében figyelt arra, hogy a zsúrkocsi illeszkedjen a Plydesign arculatához és kiegészítse a „FLOTTA” kollekciót. A névadás (deckhand = hajósinas) is reflektál a flotta fogalomkörre, illetve utalás a kisbútor segítő funkciójára is. A gurulós tárolószekrények előnye a mobilitás nyújtotta rugalmasság, a lakás azon részében vethetjük be, ahol éppen szükségünk van plusz felületekre. A letisztult, minimalista formavilágot és a kissé szögletes, merev karaktert a fa melegsége és az oldalain lévő kivágás ellensúlyozza.


SÜTHEŐ ÁRON

„DINGI” BABARINGATÓ

Sütheő Áron babaringatótervének célja, hogy a család igazi tagjává váljon egész gyerekkorban. Textilmegoldásaival nemcsak meghosszabbítja a tárgy élettartamát (a kivehető textilbeülő mosható, illetve különböző méretek állhatnak rendelkezésre a gyorsan cseperedő gyerekek aktuális nagysága szerint), hanem az illesztést eltakaró részen ötletes tárolást is biztosít kisebb tárgyaknak. A szerkezet biztonságos ringatást tesz lehetővé, megakadályozva a veszélyesnek bizonyuló, nagyobb kilengést. A kitámasztólábak segítségével statikus pozíciót is felvehet a tárgy.


VARGA ILDIKÓ

„LEAN ON” ASZTALI TÜKÖR

A „LEAN ON” asztali tükör egy könnyed gesztus formai megnyilvánulása két eltérő irányú felület között. Légies, mégis feszültség van benne azon a ponton, ahol a két, széttartó ív egymással találkozik. A koncepció lényegi eleme ez a kettősség: játékos, könnyed gesztus, amelyet egy erő tart össze. A gesztus megjelenése oldalnézetben válik egyértelművé, a hajlított rétegelt lemez által létrejövő ismétlődés kiemeli az egymásra támaszkodó filigrán ívek irányát és kapcsolódását A tükör szöge állítható annak függvényében, hogy a felhasználó milyen magasról és milyen szögben használja.


Plydesign | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük