fbpx
Nyomj Entert

Magyarországra érkezik a jövő lakóegysége – interjú az Ecocapsule feltalálójával

Szeptember 9-10. között a Brain Baron végre a magyar közönség is kipróbálhatja a szlovák építészeti startup találmányát, az önfenntartó, intelligens ökokapszulát (Ecocapsule), melyet a jövő lakóegységeként emlegetnek. A kapszula saját energiatermelő rendszerrel működik, gyakorlatilag bárhol a világon használható. A futurisztikus megjelenésről, a környezetbarát működési módról és a felhasználási lehetőségekről az Ecocapsule feltalálóját, Tomáš Žáček építészt kérdeztük!

Mit mutat be az Ecocapsule azoknak, akik ellátogatnak a Brain Barra?

Az Ecocapsule Originalt vehetik szemügyre, egy gyönyörű, mobil és energiafüggetlen mikroegységet. Az ökokapszula használható lakhatási célokra, de nem kizárólagosan, hiszen irodaként, kis üzletként vagy egyéb szolgáltatásként is birtokba vehető. A Brain Bar során a látogatók megtapasztalhatják a teret, és azt, hogyan működnek ezek az egységek. Irányíthatják a világítást és kipróbálhatják azt az alkalmazást, amely megmutatja, mennyi energiát gyűjthetnek a napból, a szélből vagy a hálózatból. Az az egység, amit láthatunk, saját modellünk, amelyet a Brain Bar után a dubaji Expón és a Balaton közelében is bemutatunk.

A vissza a természethez mentalitása az utóbbi néhány évben újra népszerűvé vált. Nő a kabinházak iránti rajongás és az off-grid rendszerek kialakítására tett kísérletek száma is; egyre többen szeretnének kimozdulni a zsúfolt városokból. Mit gondolsz, mi teszi kiemelkedővé az ökokapszulát?

Különösen az Egyesült Államokban trend, hogy az emberek maguk építik meg saját kis házaikat. Általában ezek a házak elég olcsók; így néha amatőr, sufnituning-kinézetet öltenek. Mi valami mást akartunk létrehozni, valami jól megtervezettet, fenntartható megoldásokkal. Az apró házak többsége nem rendelkezik ilyenekkel.

Hogyan kezdődött és hogyan bontakozott ki az Ecocapsule története?

Építész stúdióként mindig is különböző típusú házakkal, fenntartható otthonokkal és zöld építészettel foglalkoztunk. 2009-ben rendeztek egy versenyt az Egyesült Államokban, amelyre off-grid megoldásokat kellett tervezni olyan emberek számára, akiknek infrastruktúra nélküli, nagy kiterjedésű földjeik vannak. Mi az Ecocapsule-t terveztük meg, ami akkor még négyszer nagyobb volt, mint most, és nem is volt ennyire mobil. Nem nyertük meg a versenyt, de megjelentünk az Inhabitat magazinban, ami felhívta a figyelmet a projektünkre, és pozitív visszajelzéseket hozott. 2015-ben elkészítettük az első prototípusunkat, amit azóta fejlesztettünk, és most már a piacon vagyunk.

Kezdetben olyasmit akartunk tervezni, ami segíthet elhagyni a városokat és pihenést nyújt a természetben, de utunk során sokan kerestek nálunk különböző funkciókat. Rájöttünk, hogy egy ökokapszulából szinte bármi lehet: üzlet, egészségügyi intézmény, játékterem. Víziónk szerint az ökokapszula 2026-ra városi jelenséggé válik; korábban vízszintes felhőkarcolónak neveztük.

Hogyan működnek az off-grid és a fél-offgrid rendszerek?

Az ökokapszula energiafüggetlen, ami azt jelenti, hogy nincs szükségee külső forrásból származó energiára. A nap és a szél működteti, az áramot ez a két forrás biztosítja. Természetesen a hatékonyság a helytől is függ. Például van egy ökokapszulánk Svájcban, a hegyek tetején, ott az off-grid rendszer hat hónapig jól működhet, de nem egész évben. A fél-offgrid csak napelemmel rendelkezik, ezért az ökokapszulát időről-időre fel kell tölteni. Ezt megtehetjük újratölthető akkumulátorok segítségével, vagy MENNEKES dugóval és konnektorral, amelyet az elektromos autók is használnak. 

Az ökokapszula kialakítása eltér más környezetbarát apró házakétól. Ahelyett, hogy meleg tónusokat és fát használna, magával ragadó futurisztikus hangulatot áraszt, ugyanakkor mégis van benne valami természetes, formájáról könnyen eszünkbe juthat például egy tojás vagy egy kavics. Hogyan esett a választásotok erre a megjelenésre?

A 2009-es verseny során nem akartunk dobozformát tervezni. Valami mást szerettünk volna, és úgy találtuk, hogy a tojásforma nagyon természetes és kedvelt szerte a világban. Hátránya, hogy nagyobb kihívást jelent a berendezése; viszont energetikai szempontból előnyös, hiszen kevesebb energiát igényel a fűtéshez.

Milyen fejlesztéseken dolgoztok jelenleg? Mit fogunk legközelebb látni tőletek?

A 6pack nevű projektünkön dolgozunk. Ez egy instant ökokapszula, a hat komponensből felépített energiarendszer desztillációja. Felteheted a lakókocsidra, aprócska házadra vagy kunyhódra, hogy fenntarthatóbbá tedd. Ezt fejlesztjük, és azon is dolgozunk, hogy belépjünk a digitális térbe az Ecocapsule NFT-kkel, amelyek a digitális világban integrálhatók és használhatók.

Fotó: Lennart van Dijk (TITLIS Cableways)

Ecocapsule | Web | Facebook | Instagram
Brain Bar | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük