ArchDaily Building of the Year | V4-es kedvenceink

ArchDaily Building of the Year | V4-es kedvenceink

Az ArchDaily 11. alkalommal hirdette meg a Building of the Year Award versenyt, melyre minden évben több ezer építészeti projektet jelölnek. Idén sincs ez másképp, a 15 kategóriára csaknem 4000 jelölés érkezett. Szubjektív válogatásunkban a belsőépítészet kategória V4-es országokból érkező projektjeiből szemezgettünk.

Apartment O | Studio Nomad (Magyarország)

A Studio Nomad építészei egy budapesti, belvárosi polgári lakást alakítottak át modern otthonná. A térkapcsolatok megnyitásával tágasabbá tették a tereket, miközben nagyvonalúan látszódni hagyták az elmúlt évszázadok lenyomatait is a falakon.

Fotó: Studio Nomad / ArchDaily

Mlynica Loft Apartment | Juraj Hubinský + Kuklica x Smerek Architekti (Szlovákia)

Első ránézésre akár merevnek is tűnhet ez a pozsonyi loftlakás, ám a rengeteg nyers beton mindenhol ellensúlyozásra kerül. A 73 négyzetméteres, kétszintes lakást a tervezők több helyen is további szintkülönbségekkel egészítették ki, és ügyeltek az anyagok és felületek játékára is.

Fotó: Lousy Auber / ArchDaily

Apartment V | Architres Studio (Magyarország)

A hosszú- és rövidtávú kiadásra szánt belvárosi lakással támasztott egyik követelmény az volt, hogy 2+2 ember elhelyezésére is alkalmas legyen. A tervezők ugyanakkor nem akarták a 40 négyzetméteres alapterületet kettéosztani, inkább az egyterű megoldást választották, és horizontálisan szelték ketté a teret.

Fotó: Gergo Gosztom / ArchDaily

Baugruppe House | No Architects (Csehország)

A három kisgyerekes család azután kérte a No Architects tervezőinek segítségét, hogy közösen megvásároltak egy régi, háromszintes prágai társasházat. A cél az volt, hogy minden család külön szinten rendezkedjen be. A belsőépítészet elegánsan illeszkedik a ház eredeti stílusához, ugyanakkor nem szenved hiányt a praktikus és kortárs megoldásokban sem.

Fotó: Studio Flusser / ArchDaily

Translucent spaces | batlab architects

Egy 30 négyzetméteres stúdiólakás esetében minden a maximális térkihasználásról szól. A batlab építészei is ezt a szempontot tartották szem előtt. A térelválasztást – ahol szükséges – áttetsző függönyökkel jelezték, melyek arra is alkalmasak, hogy lágyítsanak a fehér falak és a betonpadló puritán együttesén.

Fotó: Norbert Juhász / ArchDaily

ING Tech Offices Poland | mode:lina architekci (Lengyelország)

Az ING Group IT részlegének tervezett iroda tervezésekor a megbízott építésziroda célja a „positive vibe” fenntartása volt. Az 1300 négyzetméteres területet nem darabolták fel, de az open office elrendezés mellett sem kötelezték el magukat. 10-12 egységből álló moduláris teret hoztak létre, ahol a meetingekre, a brainstormingra és az elmélyült munkára is lehetőség nyílik.

Fotó: Patryk Lewiński / ArchDaily

A nevezett projektekre első körben február 10-ig lehetett szavazni. Ezután 5-5 jelöltből álló shortlisteket állítanak fel, és a második körben ezekre várják a szavazatokat, a nyerteseket pedig február 17-én hirdetik ki.

továbbiak
HIGHLIGHTS | Brunch time
design

HIGHLIGHTS | Brunch time

Az ünnepi időszak segít átvészelni a sötét, szürke, hideg napokat – mondják. De mit tegyünk, ha a téli pompa már elmúlt, azonban a tavasz még túl messze van?! Ilyenkor jöhet talán a legjobban egy kiváló brunch-ozóban kellemesen eltöltött idő. Az itt következő projekt-válogatásunkban olyan helyek arculatait mutatjuk be, amelyek borongós időben
Lengyel illusztrátor készítette a Marc Jacobs új kampányát
divat

Lengyel illusztrátor készítette a Marc Jacobs új kampányát

Akárcsak a lengyel sajtó, mi is üdvözöljük a kelet-európai kreatív tehetségek nemzetközi sikereit. Ezúttal Karolina Pawelczyk divat és szépség illusztrátor elismerésének örvendünk, akit nemrég a Marc Jacobs Fragrances csapata kért fel új illatának népszerűsítésére: bemutatjuk a Daisy Daze kampányát. Karolina a londoni Central Saint Martins-on tanult, ahol illusztráció és vizuális
INCLUSIVE | Gondoskodó tervezés_02
design

INCLUSIVE | Gondoskodó tervezés_02

Előző INCLUSIVE cikkünkben [https://hypeandhyper.com/inlcusive-gondoskodo-tervezes_01/] is arra kerestük a választ, hogy milyen módon lehet egy design tárgy integráló, anélkül, hogy bármilyen negatív előítéletet vagy érzetet keltsen. Lányi Anna Borbála ezúttal a sport és a mozgás eszközét hívta segítségül: a PLAY bALL egy ügyességi és készségfejlesztő labdás játék,