INCLUSIVE | Gondoskodó tervezés_02

INCLUSIVE | Gondoskodó tervezés_02

Előző INCLUSIVE cikkünkben is arra kerestük a választ, hogy milyen módon lehet egy design tárgy integráló, anélkül, hogy bármilyen negatív előítéletet vagy érzetet keltsen.

Lányi Anna Borbála ezúttal a sport és a mozgás eszközét hívta segítségül: a PLAY bALL egy ügyességi és készségfejlesztő labdás játék, amely előkészítő eszköze a boccia nevű paralimpiai sportágnak. Érvényesülési lehetőséget, sikerélményt teremt a halmozottan sérült gyerekek számára, és elősegíti a társadalomba való beilleszkedést.

Interjú!

Ahogy a tárgysorozat nevében is történik rá utalás, a PLAY bALL (ALL = mindenki) ép és sérült gyerekek által is közösen játszható. Kialakításában fontos szerepet játszik a játék izgalmasabbá tétele, egyszerű megértése és megszerettetése a gyerekekkel. Pontosan milyen elemekből tevődik össze a játék, hogyan kell vele játszani?

A fogyatékossággal élő gyerekeknek sokkal kevesebb tárgy felel meg világunkban, mint gondolnánk, így van ez a játékok terén is. A PLAY bALL ugyanakkor nem kizárólag fogyatékossággal élő gyerekek számára készült, de elsődlegesen az ő szükségleteiket veszi figyelembe. A halmozottan sérült gyerekek életében nagyon fontos a mozgás és a sport, erre hivatott ez a játék is felkészíteni őket. A PLAY bALL koncepciójában a boccia (paralimpiai sport) előkészítő eszköze, megvalósulásában pedig egy bárki számára élvezetes, labda dobós, -gurítós, építhető játék. A síkban és térben egyaránt építhető játékkal különböző narratív és ügyességi pályákat hozhatunk létre. A történethez, meséhez illeszthető pályák segítik megérteni a bocciázás célját, az ügyességi pályák pedig a hozzá szükséges készségeket fejlesztik. A tervezés során kiemelkedő fontosságú volt még számomra a játék gyerekbarát megjelenése és anyaghasználata, amit egyszerű, geometrikus formákkal, visszafogott színekkel és természetes anyagokkal igyekeztem megvalósítani.

A PLAY bALL digitális gyártás módszerével készült, lapra szerelhető, moduláris elemek együttese. Miért volt fontos ez a technológia alkalmazása, milyen hozzáadott értékkel bír?

A modularitás teszi lehetővé, hogy a játék építhető legyen. Az építési folyamat fejlesztő hatása mellett élvezetes tevékenység is, illetve alkalmassá teszi a játékot arra, hogy személyre szabható, azaz egyéni képességekhez, készségekhez illeszthető legyen. Az építőelemekből játékelemeket hozhatunk létre, majd azok kombinálásával különböző szintű pályákat alkothatunk. A játék kezdő, haladó és mester szinten is játszható, így mindenki a saját szintjének megfelelő kihívások elé állhat.

Fontos, hogy a fa elemek nagyon pontosan illeszkedjenek egymáshoz az összeépítésénél. Lézerrel vágtuk formára, ami azt is lehetővé teszi, hogy táblára szerelve minél több elemet lehessen egy lapból kivágni, így a felesleges hulladék minimalizálható. De ez már a gyártás optimalizálására vonatkozik inkább.

A tárgyegyüttes kialakításában megfigyelhető a három alapszín (sárga, kék és piros), illetve azok árnyalatainak alkalmazása: mennyire tudatos a színhasználat, milyen konkrét funkcióval bírnak?

Teljesen tudatos a színhasználat. A fa elemek formáját az alapformák kombinálásával hoztam létre, majd színhasználatban is a három alapszínhez nyúltam vissza, illetve ezek visszafogott, nyugodt árnyalataihoz. A három szín az építés során segít eligazodni: a sárgákból célpontokat építhetünk, a pirosakból rámpákat, a kékekből pedig mozgó, nehezítő elemeket. A három színen belül három árnyalat is megjelenik, ami a figyelmet, fókuszt tudja segíteni, valamint a nehézségi szintet is kommunikálja.

A Csillagház nagy hangsúlyt fektet a gyerekek személyre szabott mozgásnevelésére: a PLAY bALL első prototípusa a mai napig az iskola egyik meghatározó gyógypedagógiai eszköze. Milyen jövőbeli terveid, céljaid vannak a tárgyegyüttessel?

Célom, hogy a PLAYbALL megvalósuljon és termékké váljon. Jelenleg tesztelt prototípusként tekintek rá, amit szeretnék egy valóságos játékká fejleszteni. Ezzel kapcsolatban 2019. szeptemberében elnyertem egy hároméves ösztöndíjat (MMA Művészeti Ösztöndíjprogram), ami során termékfejlesztésen viszem keresztül a játékot, hogy gyártásra kész legyen, majd minél szélesebb körben eljuthasson különböző gyerekekhez, családokhoz, valamint iskolákba, intézményekbe egyaránt.

Van-e valamilyen személyes kötődésed, indíttatásod a projekt megalkotásában?

Mindenképpen van! Sokféle és egyre szerteágazóbb, ahogy foglalkozom a témával. Ami azonban számomra a legfontosabb és segíti fenntartani az érdeklődésem és a motivációm az az, hogy valami hasznosat alkossak, ne „önöset”, önzőt. Nagyon szeretek közösen dolgozni a felhasználóval – esetemben a pedagógusokkal és a halmozott fogyatékossággal élő gyerekekkel – nagyon izgalmas, oda-vissza folyamat ez. Hálás munka!

Video: Horváth Dániel, Vass Dávid
Zene: Grandbrothers, Honey
Fotó, Gif: Paseczki Lidia

A PLAY bALL a Design for Care kurzus keretein belül valósult meg.
A kurzus létrehozásában részt vevő intézmények: Csillagház Általános Iskola, Digital Craft Lab, Tárgyalkotó Tanszék, TransferLab
A MOME részt vevő oktatói: Csernátony Fanni, Dezső Renáta, Veres Bálint, PhD
A projekt megvalósulásában hozzájáruló szakemberek, gyógypedagógusok: Molnár Krisztina, Takár Anita, Dr. Benczúr Miklósné, Lányiné Dr. Engelmayer Ágnes
Gyártás: FabLab Budapest


Az INCLUSIVE cikksorozat a MOME Transfer lab., a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem műhelyének együttműködésében jött létre, amely a design társadalomformáló szerepére hívja fel a figyelmet.

A MOME Transfer lab. (2012-2019) egy interdiszciplináris kutatási, alkotói és oktatási platform. A különböző szakterületek közötti átjárás és összefüggések mentén olyan tevékenységeket kezdeményez, amelyek elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát és önrendelkezését az inkluzív design eszközei által. A labor a magyarországi esélyegyenlőségi design jelentős csomópontja.

továbbiak
INSTA LÁV | lifeannalized
art

INSTA LÁV | lifeannalized

Kiss Annaliza mindig is imádta a rajzfilmeket; annyira szereti a figurák érzelemábrázolásait, hogy amikor vele történik valami vicces, hihetetlen vagy éppen szomorú, elképzeli, milyen lenne az egy rajzfilm képkockájaként. Az életben amúgy is mindig a történések pozitív aspektusát keresi: „egy rossz randinak vagy egy szakításnak is megvan a maga humoros
Az első lengyel márka, amely ananászból és kaktuszból készített cipőt
divat

Az első lengyel márka, amely ananászból és kaktuszból készített cipőt

A BOHEMA Clothing [https://bohemaclothing.com/] első lengyel márkaként készített cipőt Pinatexből (ananászbőrből), új kollekciójában pedig bemutatta az első Nopal kaktuszból készült cipőit is. De itt nem állnak meg: a márka csapata további vegán opciók után kutatva bekerült azok közé a környezettudatos márkák közé, akiken mindenképpen érdemes rajta tartanunk a
V4PLUS | Kedvenc szlovák márkáink_04
branding

V4PLUS | Kedvenc szlovák márkáink_04

Ezúttal egészen Indiáig utazunk, ahol egy szlovák designer biokompozit alapanyagokkal kísérletezik, és elemezzük északi szomszédaink rozspálinkáját is. Eláruljuk, kik tervezik a Pohoda zenei fesztivál arculatát, és mesélünk arról a kelet-szlovákiai műhelyről is, ahol minden táskának története van. Ja, és egy csúcsszuper óvoda falai közé is bekukkantunk. -------------------------------------------------------------------------------- Malai biomaterials Egy