Az e-roller forradalom magyar arcai | Rollin Technologies

Az e-roller forradalom magyar arcai | Rollin Technologies

Amit a Tesla vagy a BMW az elektromos autóiparban, azt a Rollin Technologies az elektromos mikromobilitás területén kezdte el. Portrénk és interjúnk az e-roller forradalom magyar úttörőivel, akik átírhatják a modern városképünket.


Amit a Tesla vagy a BMW az elektromos autóiparban, azt a Rollin Technologies az elektromos mikromobilitás területén kezdte el. A világon az elsők egyikeként építenek e-roller töltőhálózatot, aminek a technológiai alapját saját fejlesztésű töltőállomások biztosítják, új dimenziót nyitva az egyre népszerűbb, de jelenleg még nagyon megosztó e-roller megosztó rendszerek világában.  Az e-rollereket kifejezetten azzal a céllal dobták a piacra néhány évvel ezelőtt, hogy rövid, néhány kilométeres távokat gyorsan és kényelmesen megtehessünk, ezzel is csökkentve a környezetszennyező autós forgalmat, ami az európai urbanizáció egyik legégetőbb problémája.

A Rollin töltő és dokkoló hálózatával egyszerre tudja hatékonyabbá tenni az e-roller szolgáltatók működését, optimalizálni a költségeiket, valamint városoknak és önkormányzatoknak biztosítani a rendszerezett parkolási lehetőséget. A Budapest I. kerületében futó pilot időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a felhasználók minden alkalommal behelyezik a rollereket az állomásokba, és ha nincs több szabad hely is, sokkal rendezettebben helyezik el azokat mellette. A következő időszakban budapesti és más magyarországi telepítések is terveben vannak, szoros együttműködésben az itthon működő szolgáltatókkal. Mindez pedig magyar erőforrásból, hazai fejlesztők által.

A híres-hírhedt e-rollerek, kevés megosztóbb jármű van jelenleg a nagyvárosokban. Hogyan látod, merre haladnak az e-roller trendek? Pillanatnyi divat vagy tartós változás a mobilitásban?

Ahogy a fejlesztésünk nevében is benne van: e-roller megosztó rendszerek. Megoszlanak a vélemények, ez egy joggal nagyon kényes téma. Az e-roller egy olyan közlekedési eszköz, ami bizonyos felhasználói rétegeknek adott helyzetekben tökéletes megoldást nyújt a városi közlekedésben, viszont annyira újkeletű, és kiforratlan még kulturális szempontból, hogy néha zavaró is tud lenni. Ne felejtsük el, hogy a városi közlekedés jelen állapotában hihetetlen mértékben környezetszennyező, nem beszélve az emberek mentális és lelki állapotára gyakorolt hatásáról. Az elektromos mikromobilitás, azon belül az e-rollerek térhódítása az elmúlt években nem a véletlen műve. Akárhogy is nézzük, egy kényelmes és nagyon hatékonyan működő eszköz az e-roller arra, hogy a városon belül ne autóval, dugóban tegyünk meg néhány kilóméteres távolságokat. Lényegében az lenne a szerepe a városi közlekedésben, hogy fő tömegközlekedési csomópontoktól a belső kerületekben gyorsan, kényelmesen lehessen közlekedni. Ha az elmúlt évek trendjeit nézzük, mind felhasználói, mind befektetői oldalról, az e-roller iparág drasztikusan növekszik és úgy tűnik, hogy nem fog lassulni. A kérdés inkább az, hogy miként lehet ezt úgy működtetni a jövőben, hogy az kevésbé legyen zavaró azoknak, akik adott esetben nem használják.

Milyen problémára igyekszik megoldást találni a Rollin? Hogyan néz ki ennek a komplexitása?

Kár lenne tagadni, hogy sokszor tényleg káoszt okoznak a rendezetlenül parkolt vagy szétdobált rollerek a városban. Hiába hatékony és élvezetes mobilitási eszköz az e-roller, ha társadalmi és politikai ellenállásokba ütközik, nehezen fogja betölteni azt a szerepét, amit egyébként mindannyian várunk tőle. Ehhez feltétlenül szükséges az infrastrukturális fejlesztés, ami nem a szolgáltatók feladata. Erre vagyunk mi, hogy a közösségi e-rollereket rendszerezzük az utcákon. Ami legalább ennyire fontos, hogy nem csak dokkolót fejlesztettünk, hanem egy olyan töltőállomást, aminek az országos szintű kiépítésével a világon az elsők egyikeként működtetnénk elektromos mikromobilitási töltőhálózatot. Jelenleg cserélhető akkumulátorokkal vagy humán erőforrással oldják meg a rollerek töltését. A mostani megoldásokhoz képest mi optimalizálni tudjuk a töltéssel járó költségeket, sőt azzal, hogy a rollerek egy adott időszakra lebontva több időt töltenek az utcán, nagyobb kihasználtsággal tudnak működni. Hab a tortán, hogy remélhetőleg a megoldásunkkal, a velünk együttműködő szolgáltatók elfogadottsága és lehetőségei bővülni fognak. Két éve olyan állomást álmodtunk meg, ami indukciós elven képes tölteni, ebből lett a jelenlegi plug-in megoldás az alapanyagárak meredek növekedésének köszönhetően. A mai Rollin állomások gyorstöltésre alkalmasak, ami azt jelenti, hogy nulláról nagyjából 2 óra alatt tölt fel teljesen egy roller.

Mi az alapvető koncepció és hogyan illeszkedik be a modern urbanizációba?

Városi környezetben akarunk terjeszkedni, töltő-dokkoló hálózatot kiépíteni. Ezek egybevágnak azzal a koncepcióval, hogy az elektromos mikromobilitási eszközöket bizonyos pontokon lehessen csak lerakni, amelyek a jövőben Rollin állomásokkal lehetnek felokosítva. Így a rollerek, és később egyéb elektromos eszközök, egyszerre lehetnek rendezett és töltött állapotban. Ezen kívül fontos irány a magán rolleresek piaca is. Egyre többen használnak e-rollert a mindennapokban, és sokszor mondják nekünk, hogy milyen egyszerű lenne otthagyni a mozi vagy focipálya előtt, lezárt állapotban, úgy, hogy még fel is tölt. Ebből a problémából kiindulva a speciális termékünk már kész is van, a gyártása bármikor megkezdődhet.

Hosszú távon mik a Rollin tervei hazai és nemzetközi viszonylatban?

Először itthon szeretnénk elérni azt a szintet, hogyha elektromos mikromobilitás, akkor Rollin. Ez nem egyszerű feladat, időigényesnek tűnik, de egyelőre jól haladunk, és reméljük, hogy a következő néhány évben tényleg mindenhol ott leszünk, ahol szükséges rendszerezni és tölteni a mikromobilitási eszközöket. Hosszú távon nagyon bízunk abban, hogy valamelyik nagy szolgáltatóval olyan üzleti kapcsolatot tudunk felépíteni, ami a nemzetközi terjeszkedés alapja lehet. Persze a magán irányt már külföldi piacokon is értékesíteni fogjuk, irodaházaknak, lakóparkoknak, hoteleknek.

Hogyan látod, mi lehet az e-rolleres elektromobilitás innovációjának következő lépcsője?

Mi azt látjuk, hogy két tényező egyszerre játszik fontos szerepet. Az egyik, hogy a jövőben lehet e valamivel kedvezményesebb áron bérelni ezeket az eszközöket, és ha igen, hol lehet úgy módosítani a költségeket, hogy az a bevételi oldalon még növekedést is mutasson. Ehhez szükséges a működési költségeket optimalizálni, amire mi szeretnénk megoldást nyújtani. Ez persze a közösségi rollerekre vonatkozik. A magánfelhasználásban úgy látjuk, hogy nagy robbanás előtt, vagy már benne is van a piac. Óriási verseny alakult ki a gyártók között, és egyre szélesebb körben tudnak elérni felhasználókat az újabb és újabb rollerekkel. Szinte biztos, hogy a következő évtized meghatározó közlekedési eszköze az elektromos roller.

Mennyire nyitottak az emberek az újításokra? Van egyáltalán a Rollinnak közvetett edukációs szerepe, vagy csak kutat, fejleszt és alkot?

Az első néhány hónap alapján nagyon pozitív a fogadtatás. Az budapesti első kerületi önkormányzat például leveleket kap a lakóktól, hogy még több Rollin állomás legyen a kerületben a megfelelő rendezettség elérése érdekében. A koncepció adja magát, ott egy állomás és helyezd el benne a rollert használat után. Arra viszont mi sem számítottunk, hogy a teljesen megtelt állomások mellett is rendezettebben hagyják a felhasználók a rollereket. Úgy gondoljuk, hogy a városi közlekedés megreformálása egy olyan közös feladat, amiben mindenkinek megvan a maga szerepe. A mi szerepünkben elengedhetetlenek a szolgáltatók, a kerületek és a befektetők. Azt akarjuk, hogy az e-rollerezés minél kulturáltabban tudjon működni, egyre több ember használja, és töltse be azt a szerepét, amivel a városi közlekedés egy kicsit tisztább lehet.

Hogyan forradalmasíthatja az e-rolleres elektromobilitás a legmélyebb hétköznapjainkat?

Amikor az e-roller igazán elterjed, és nem csak az eszközök használatára gondolok, de az infrastrukturális, szabályozási környezetre is, az emberek egy olyan közlekedési módot használhatnak, amin egyszerűen állnak, gyorsan haladnak és közben élvezik a teljes szabadságot. Ez abból a szempontból értékes, hogy ez a közlekedési eszköz idő, energia és költséghatékonyabbá teszi az életünket. Ennél azt hiszem nem is kell többet mondani. Egyre több hotel, irodaház, cég keres meg minket, hogy a saját alkalmazottjainak bérelne Rollin állomást, az iroda vagy hotel garázsába. Nagyon jó ösztönzés arra, hogy a kollégák egy olyan közlekedési módot válasszanak, amivel tesznek a környezetük megóvásáért. Igaz lehet ez a hotelek vendégeire is, akik városnézéshez, kiránduláshoz tudják használni az e-rollereket, és az út végén egy egyszerű mozdulattal a Rollin állomásban hagyják azt. Arról nem beszélve, ha a hazai közlekedési vállalatokkal együttműködve meg tudnánk valósítani azt, hogy a csomópontoknál mindig álljanak feltöltött, rendszerezett rollerek, amiket, ha valaki leszáll a buszról, vonatról felkap, és tíz perc alatt ott van bárhol a városban. Tényleg ez lenne a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás.

Milyen hatást érhet el a zsúfolt és szürke nagyvárosokban egy kiépült e-roller hálózat, párosítva a Rollin dokkolókkal? Milyen urbanisztikai megfontolások mentén dolgoztok?

Azt szeretnénk hinni, illetve ennek mentén dolgozunk ás álmodunk, hogy öt év múlva az ország minden városában a Rollin töltőhálózat adja majd az elektromos mikromobilitás infrastruktúráját. Nem mindegy, hogy többezer, vagy többszáz roller szanaszét van az utcákon és mindenki dühöng, vagy mindenhol szépen rendezetten vannak tárolva ezek az eszközök, amiket aztán így egyre többen, egyre nagyobb szeretettel fognak használni. A kialakítást úgy terveztük, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen azt bármilyen városképbe elhelyezni és telepíteni. Nem akartunk szobrot építeni, de igyekeztünk egy modern, letisztult terméket fejleszteni, ami egy XXI. századi város természetes eleme lehet.


Rollin Technologies | Web | Facebook | LinkedIn | Instagram

Grafika: Pisla Réka | Hype&Hyper

Fotó: Gaál Dániel | Hype&Hyper


továbbiak
A kézműves sörkultúra egyedülálló „szentélye” épült meg Győrben | Apátúr Sörház
east

A kézműves sörkultúra egyedülálló „szentélye” épült meg Győrben | Apátúr Sörház

Kézműves sört sokféle helyen fogyaszthatunk, de kevés olyan vendéglátóhelyet találni, ahol valóban meg is érthetjük, mi fán terem a minőségi sörkészítés. Ráadásul a LEN Architects csapatnak hála, mindezt egyedülálló enteriőrben élvezhetjük, ahol a bencés hagyományok és a modern, letisztult design találkozik egymással. Győr főterén, a patinás Lloyd-palota épületében találjuk az
A USE unused diplomakollekciójának története
art

A USE unused diplomakollekciójának története

A 2017-ben megszűnt USE unused márka alapítói 2019-ben az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Osztály gyűjteményének adományozták közös diplomakollekciójuk fennmaradt darabjait: három estélyi ruhát, öt hosszú és hét rövid kabátot.1 A divattervezők az ajándékozás kapcsán meséltek 2004-ben készült diplomamunkájukról, amin első alkalommal jelent meg a USE unused logó.2 Jelen
Jó tett helyébe jót várj | Vásárolj könyvet most  az ukrán Osnovy kiadótól, hogy később is megtehesd
east

Jó tett helyébe jót várj | Vásárolj könyvet most az ukrán Osnovy kiadótól, hogy később is megtehesd

A kijevi székhelyű Osnovy Publishing egy innovatív kiadó, amely együtt növekedve az ukrán társadalommal, annak olvasási szokásira is hatással volt és van. Kiadványaik olyan különleges és elhanyagolt témákat dolgoznak fel, mint az eklektikus, házilag barkácsolt erkélyek vagy a külföldön már újra reneszánszukat élő szovjet épületek. Az ukrán kiadó csapata szerencsés,