fbpx
Nyomj Entert

A kézműves sörkultúra egyedülálló „szentélye” épült meg Győrben | Apátúr Sörház

Kézműves sört sokféle helyen fogyaszthatunk, de kevés olyan vendéglátóhelyet találni, ahol valóban meg is érthetjük, mi fán terem a minőségi sörkészítés. Ráadásul a LEN Architects csapatnak hála, mindezt egyedülálló enteriőrben élvezhetjük, ahol a bencés hagyományok és a modern, letisztult design találkozik egymással.


Győr főterén, a patinás Lloyd-palota épületében találjuk az Apátúr Sörházat, amely több egyszerű vendéglátóipari egységnél. A Széchenyi István Egyetem és a győri Szent Mór Bencés Perjelség közös erővel hozta létre a sörházat és a hozzá kapcsolódó tanműhelyt, ahol a közösség diákjai képezhetik magukat.

A földszinten kapott helyet a söröző és a főzőház, a pincében pedig erjesztőteret alakítottak ki, ahol tizenkét 500 literes tárolóban erjed a bencések söre. Itt a vendégek nemcsak a finom falatoknak örülhetnek, de közvetlen közelről bepillantást nyerhetnek a sörkészítés folyamataiba, és nem utolsósorban a sört is maguknak csapolhatják, ha úgy tartja kedvük, a vacsoraasztalnál.

Az egyedülálló egység belsőépítészeti kialakításáért a városépítészettel és belsőépítészettel, valamint lakóházak, középületek és ipari épületek tervezésével foglalkozó LEN Architects csapatát bízták meg. A győri tervezőiroda nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy időtálló és magas minőségű tereket alkosson, kortárs szellemiségben, összeházasítva a modern, letisztult designt a bencés hagyományokkal. A tervezés során a stúdió alapítója, Nagy Zsuzsa, építész és munkatársai az innováció–tradíció–edukáció hármasát tartották szem előtt. „Szerettük volna megmutatni, hogy időtálló anyagokkal és egyszerű formákkal harmonikus és kifinomult módon tudjuk kombinálni az épített örökséget a mai kor követelményeivel” – mondja.

A Lloyd-palota sok átépítésen esett át az elmúlt évszázadokban: többek között Rosta S. Csaba és irodája is itt hagyta keze nyomát 2008-ban – az ő ötletük volt az az üvegpadló részlet is, amely a mostani központi pult előtt kapott helyet. Zsuzsáék ezt az térelemet tiszteletben tartva alakították ki a Sörház belsőépítészetét, s kiegészítették azt a Regulából vett idézetekkel, hogy a félénkebb betérő vendégek is magabiztosan közelítsék meg az üvegfödémet. Színhasználat tekintetében a tervezők számára a komló jelentette a kiindulási pontot, illetve törekedtek arra, hogy minél több természetes fa jelenjen meg az enteriőrben. „Tudatosan kerültük a trendit. Minden téren az időtállóság volt a célunk, hogy évekkel később is vállalható legyen a Sörház stílusa – kifinomult legyen, akárcsak a hely tulajdonosai” – meséli Zsuzsa.

S az sem csupán a véletlen műve, hogy a Plydesign székeivel népesülhetett be a vendégtér: Zsuzsa életében mindig is fontos volt, hogy népszerűsítse a hazai designt – MINIMA névre keresztelt designboltja 2012 és 2020 között működött Győr belvárosában, illetve 2017 óta ő a Design Hét Győr rendezvénysorozat kurátora is.

„Sörfőzésen, vendéglátáson és rendezvényszervezésen keresztül kapcsolatot teremtünk – a kolostor falain kívül is – a szellemi és földi jóval, hogy a gasztronómiai és Bencés kultúrában egyaránt maradandót alkossunk” – olvasható az Apátúr Sörház Facebook-oldalán, s ennek maradéktalanul eleget is tesznek, például különféle kísérőrendezvények formájában. Ilyen volt például az a március elsején, a Nagyböjt első napján megtartott esemény is, ahol Katona Csaba történész, gasztrotörténész mesélt a farsangi szokásokról és a bencés hagyományokról, s ahol az ünnepkörnek megfelelően, Húshagyó Keddhez igazodva különleges menüsorral várták az érdeklődőket. Állandó kínálatukban négyféle saját készítésű – a pils típusú „Novicius”, a „Perjel” búzasör, a félbarna „Magister” és a New England IPA típusú „Fráter” névre keresztelt – sörből választhatunk, ami az évszaknak megfelelően egy-egy szezonális újdonsággal is kiegészül.

Tervező: Nagy Zsuzsa
Munkatársak: Román László, Nagy Anna Júlia, Pető Borbála

Fotó: Varga Piroska–LEN Architects Építésziroda

LEN Architects | Web | Facebook | Instagram
Apátúr Sörház|Web|Facebook| Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük